Iurie Leanca la Europa Libera: Criza din Crimeea aminteste de conflict transnistrean. Chisinaul vrea modificarea formatului de negociere

, , , , ,
 

john-kerry-si-iurie-leancaCriza din Crimeea aminteste de conflictul transnistrean si arata ca separatismul este contagios si se raspandeste in intreaga regiune daca nu este solutionat, a declarat premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, intr-un interviu pentru Europa Libera. „Ceea ce se intampla in Ucraina arata ca, daca o tara nu reactioneaza imediat la pericolul separatismului, acesta se raspandeste in intreaga regiune”, a afirmat premierul Iurie Leanca, potrivit paginii electronice a postului de radio. Declaratia intervine in conditiile in care premierul R. Moldova incepe luni o vizita in Statele Unite, unde are programate discutii cu vicepresedintele Joe Biden. seful Guvernului de la Chisinau a aratat ca evolutiile din Ucraina si securitatea regionala vor fi subiecte prioritare in discutiile cu oficialii americani. El a mai spus ca va repeta solicitarea schimbarii formatului de negociere 5+2 de pana acum. „Noi ne-am pronuntat, in repetate randuri, pentru actualizarea formatului in sensul ca si SUA, si Uniunea Europeana au suficiente parghii, suficient potential pentru a avea acelasi statut ca si ceilalti actori. Dar nu aceasta este cel mai important. Chiar si de pe aceasta pozitie si europenii, si americanii au un dialog activ cu noi, cu ceilalti mediatori, cu Federatia Rusa, cu Ucraina, astfel incat nu cred ca acesta este cel mai mare impediment in identificarea unei solutii durabile politice pentru acest conflict”, a completat Leanca.

Lobby pentru schimbarea formatului de pacificatori

In prezent, un contigent rus face parte din fortele de mentinere a pacii din regiunea transnistreana. Autoritatile de la Chisinau s-au pronuntat in repetate randuri asupra inlocuirii acestor forte ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat international Comunitatea internationala incearca de mai multi ani sa negocieze o solutie pentru acest „conflict inghetat” in cadrul unei formule complexe, cunoscuta sub numele de „5+2”, din care, in afara de Chisinau si Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, iar SUA si UE ca observatori. Negocierile se afla insa in impas. Sustinut de Moscova, Tiraspolul si-a declarat unilateral independenta de Republica Moldova in 1990. Un conflict armat intre Chisinau si fortele separatiste de la Tiraspol a izbucnit la 2 martie 1992, iar acordul de incetare a focului a fost semnat in 21 iulie 1992 intre R. Moldova si Rusia. In prezent, separatistii transnistreni si-a intensificat provocarile in raportul cu autoritatile de la Chisinau.

1 răspunde
 1. Andrei
  Andrei says:

  Are dreptate Prim-ministrul, formatul 5+2 este ineficient si ma bucur ca a identificat acest lucru.
  SUA si UE ar trebui sa isi schimbe statutul de observatori si sa participe la rezolvarea conflictului. De ce adica Rusia poate sa se implice, dar SUA si UE nu?!
  Personal, sunt convins ca SUA si UE vor munci in folosul nostru, al Republicii Moldova!
  Sunt sigur ca Leanca va veni cu rezultate bune de la Washington si sper sa fie abordat si subiectul de mai sus!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.