Iranul a anunțat că va continua înarmarea și va dezvolta programul de rachete balistice

, , , ,
 

Președintele de la Teheran, Hassan Rohani (foto), a declarat vineri că țara sa își va consolida capacitățile militare și balistice în pofida criticilor din partea SUA și a Franței, în timpul unei parade a forțelor armate iraniene ocazionate de marcarea declanșării războiului dintre Irak și Iran în 1980. “Fie că doriți sau nu, ne vom consolida capacitățile militare necesare în materie de descurajare. Nu numai că vom dezvolta rachetele noastre, dar și forțele noastre aeriene, terestre și maritime. Nu vom cere nimănui permisiunea pentru a ne apăra patria”, a afirmat el într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.

Iranul a dezvoltat un vast program balistic în ultimii ani, aspect ce îngrijorează SUA, dar de asemenea și Arabia Saudită, principalul său rival în regiune, unele țări europene, inclusiv Franța, precum și Israelul, inamicul său declarat. Teheranul afirmă că programul său balistic este doar defensiv. “Puterea noastră militară … nu este concepută pentru a ataca alte țări”, a insistat Rohani. La actuala reuniune a Adunării Generale a ONU, ce se desfășoară săptămâna aceasta la New York, președintele american Donald Trump a denunțat acordul nuclear cu Iranul și programul său balistic.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron, la unison cu liderii altor țări europene, s-a pronunțat pe un ton mai moderat în favoarea acordului nuclear dintre Iran și marile puteri, dar a afirmat că acest acord nu este suficient și că Iranul trebuie obligat să-și diminueze programul balistic și să-și limiteze activitățile în regiune.

Rohani a respins orice schimbare în ceea ce privește poziția politică a țării sale în regiune. “Fie că doriți sau nu, vom apăra popoarele oprimate în Yemen, Palestina și Siria”, a declarat el. Iranul susține regimul sirian, precum și grupările islamiste palestiniene și rebelii houthi din Yemen.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *