Ingenuncheata de seceta si parjol, Rusia renunta la exporturile de grau

de | aug. 5, 2010 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va aplica un embargo asupra exporturilor de grau si de produse derivate, din cauza recoltelor slabe dupa canicula si incendiile inregistrate in ultima perioada. "Din cauza temperaturilor anormal de crescute si a secetei, consider justificata instaurarea unui embargo temporar asupra exporturilor Rusiei de grau si de produse agroalimentare derivate", a declarat Putin, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Putin interzice exportul de grau rusesc

Putin interzice exportul de grau rusesc

Premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va aplica un embargo asupra exporturilor de grau si de produse derivate, din cauza recoltelor slabe dupa canicula si incendiile inregistrate in ultima perioada. „Din cauza temperaturilor anormal de crescute si a secetei, consider justificata instaurarea unui embargo temporar asupra exporturilor Rusiei de grau si de produse agroalimentare derivate”, a declarat Putin, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Canicula fara precedent care a lovit zona de vest a Rusiei de la inceputul lui iulie a dus la distrugerea numeroaselor culturi si la scaderea recoltelor. Estimarile privind recolta de grau pentru anul acesta au fost revizuite in scadere de catre guvern rus, la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit.
In consecinta, preturile mondiale ale graului, care au crescut deja cu aproape 40% in luna iulie 2010, s-au majorat din nou, la inceputul lui august, pe piata europeana si cea americana, Rusia fiind unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale.

Zvon strategic

Zvonul care a determinat cresterea spectaculoasa a pretului tonei de grau la bursa EURONEXT a pornit de la un anunt facut saptamana trecuta de Ministerul Agriculturii din Rusia care a informat ca seceta a afectat culturi pe o suprafata de 10 milioane de hectare. Chiar daca nu s-a spus despre ce culturi e vorba, pentru ca in Rusia au fost semanate cu grau peste 43 de milioane de hectare, cei care realizeaza tranzactii bursiere cu cereale au presupus ca Moscova o sa restrictioneze exporturile de grau.
Ministerul rus al Agriculturii a precizat ca nu a propus guvernului de la Moscova limitarea exporturilor. In ciuda acestei precizari, contractele pentru grau cu livrare in luna noiembrie, asa numitele contracte futures, au incheiat ziua la cotatii de 181,25 euro pe tona dupa ce pe parcursul zilei depasisera 184 de euro pe tona.
Pe de alta parte, o companie de cercetare a pietei din Ucraina a anuntat ca guvernul de la Kiev va limita exporturile de grau destinat alimentelor, in a doua jumatate a sezonului 2010/2011, pentru a evita deficitul pe piata interna.
Contractele futures din Europa s-au majorat cu peste 25% de la inceputul lunii iulie, cresterea fiind alimentata si de valul de caldura din Uniunea Europeana, care a redus estimarile privind productia regiunii, in special in Franta si Germania, scrie presa internationala.

Recolta UE

In pofida precipitatiilor abundente, Bulgaria spera totusi in majorarea exporturilor de cereale. Productia de grau a Bulgariei ar putea scadea cu 500.000 de tone, la 3,5 milioane tone. Traderii si fermierii bulgari spera sa exporte totusi circa 1,5 milioane tone de grau din recolta acestui an si au inceput deja livrari catre Spania, Italia si Grecia. In anul agricol 2009, Bulgaria a exportat 1,4 milioane tone de grau.
Productia de grau din Uniunea Europeana cu concentratie mare de amidon va fi cu 2% mai redusa decat cea din 2009, de 129 de milioane de tone, potrivit unui raport din mai al Institutului francez de analiza Strategie Grains, citat de Reuters. Mai mult, statele din vestul Uniunii s-au confruntat cu vreme uscata, cateodata insotita de temperaturi reduse si de aceea productia va fi mai mica decat cea obtinuta in 2009. In privinta Germaniei, raportul estimeaza o recolta de 25,3 milioane de tone de grau, cu 800.000 de tone mai mica decat estimarea anterioara, din aprilie. Pentru Franta, institutul anticipeaza o productie cu 500.000 de tone mai redusa, de 36,4 milioane de tone.
Productia de grau, la nivel mondial, se estimeaza ca va fi de 660 milioane de tone, cu 16 milioane de tone (sau 2,4%) mai mica comparativ cu anul trecut. Conditiile din emisfera nordica au ramas benefice, in cea mai mare parte, dar prognoza privind evolutia culturilor pentru Uniunea Europeana este moderata. Productia de grau a UE, in cele 27 de state membre, este estimata a fi de 142,4 milioane tone, cu 1,2 milioane de tone mai putin decat se apreciase in urma cu doua luni.

Consum in crestere

Consumul mondial de grau se estimeaza ca va creste cu 1,1%, ajungand la un record de 654 milioane de tone, rezultand un excedent de grau la nivel mondial de 6 milioane de tone, la care se adauga stocurile existente. Acest nivel ridicat al consumului de grau este, in cea mai mare parte, datorat cererii de grau pentru furaje, mai ales in Rusia si UE, la care se adauga cererea tot mai puternica pentru etanol din Uniunea Europeana.
Prognoza privind stocurile de grau, la nivel mondial, a fost ridicata cu 2 milioane de tone, fiind acum apreciata la 201 de milioane de tone. Stocurile detinute de exportatorii traditionali (Australia, Canada, UE, Argentina si Statele Unite) sunt inca destul de ridicate, in timp ce stocurile de grau din Rusia si Ucraina este de asteptat sa scada, ceea ce va oferi oportunitati de export pentru Kazahstan. Exportul de grau din Kazahstan este relativ necompetitiv, catre alte tari decat vecinii sai, din cauza constrangerilor de transport maritim. Guvernul din Kazahstan a anuntat recent o subventie de transport pentru a ajuta la cresterea competitivitatii exportatorilor interni.
Productia mondiala de cereale in sezonul 2010/2011 se estimeaza ca va fi de 1.777 miliarde de tone, in scadere cu 7 milioane de tone fata de anul trecut, dar cu aproximativ 15 de milioane de tone mai mare decat se estimase in aprilie. Productia de grau si orz este de asteptat sa depaseasca productia de porumb, ajungand la un nivel record de 822 milioane de tone in 2010/11. Volumul cometului international cu grau va fi de cca 120 milioane de tone, in acest sezon.

Razboi pentru piete

In acest sezon este de asteptat ca Uniunea Europeana sa preia o parte din cota de piata detinuta pana acum de Rusia si Ucraina. UE are stocuri mari disponibile si, de asemenea, beneficiaza de o cerere mai mare din Africa de Nord, o regiune in care UE are avantaje logistice si de transport, dar si legaturi culturale puternice.
Statele Unite continua sa detina cea mai mare cota din exportul mondial de grau. Stocurile actuale din SUA sunt cele mai ridicate din 1987-1988. Principalii importatori de grau, statele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, detin o treime din cererea de import la nivel global si se asteapta sa fie putine schimbari fata de anul trecut. Cererea mai mare pentru grau in Arabia Saudita si Maroc compenseaza usoara scadere a cererii din Siria si Republica Islamica Iran.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *