Grecia arunca manusa referendumului mai-marilor UE

, , ,
 

Populatia greaca contesta contractele militare navale eleno-germane

Populatia greaca contesta contractele militare navale eleno-germane, valorand sute de milioane de euro pentru firmele germane

Grecia va organiza un referendum pe tema pachetului de ajutorare decis de UE pentru a-i rezolva criza datoriilor, a anunţat luni premierul Georgios Papandreou, care a mai spus că va cere şi un vot de încredere în Parlament, relatează mass-media de la Atena, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Pachetul de măsuri are în vedere pierderi de până la 50% pentru creditorii privaţi ai datoriei Greciei, precum şi un nou împrumut de 100 de miliarde de euro.
Măsurile de austeritate luate de guvern au fost contestate prin ample proteste în Grecia. Papandreou a spus la o şedinţă a partidului său socialist că guvernul are încredere în judecata alegătorilor eleni. El nu a indicat o dată pentru referendum, dar a spus că vor fi făcute publice detalii la momentul potrivit. Mulţi greci consideră că guvernarea a mers prea departe permiţând UE şi FMI să dicteze măsuri de austeritate.

UE=Gestapo

Pieţele financiare au salutat decizia liderilor europeni de a pune umărul la salvarea economiei elene, însă grecii se tem tot mai mult că ţara lor îşi va pierde suveranitatea, dar şi pentru că Germania este cea care va juca rolul major în viitorul financiar al statului elen, arata mass-media greaca. Unul dintre editorialiştii cunoscuţi ai Greciei scrie că a transfera din suveranitatea statului în vederea unei Europe mai integrate este una, însă a “renunţa la suveranitate pentru că ai eşuat în managementul economiei şi acum trebuie să înfrunţi dominaţia germană este alta. Nici un guvern nu poate spune asta electoratului, poporului său.”
Presa europeană scria recent că o echipă condusă de germanul Horst Reichenbach ar primi unele puteri executive şi ar avea ultimul cuvânt în unele chestiuni precum privatizările din Grecia. Reichenbach, 66 de ani, a fost funcţionar european timp de 30 de ani, iar apoi a devenit preşedinte al BERD.

Merkel, ofiter nazist

Pe străzile din Atena au apărut postere în care Angela Merkel apare îmbrăcată în uniformă de ofiţer nazist, iar oficialii greci care au fost de acord cu aplicarea măsurilor de austeritate sunt prezentaţi executând salutul nazist. Sentimentul antigerman este în fierbere în Grecia. Unul dintre birourile UE din Grecia este deja denumit Gestapo.
Sunt publicate tot mai multe imagini în care oficialii germani sun reprezentaţi drept colaboratori ai regimului nazist. Teama că germanii ar putea cumpăra monumentele şi insulele greceşti este în creştere şi se vorbeşte tot mai mult despre compensaţiile pe care Germania nu le-a plătit pentru ocupaţia Greciei, în Al Doilea Razboi Mondial. În 2010, cotidianul elen “Eleftheros Typos” a publicat o fotografie cu statuia zeiţei victoriei, Nike, ţinând în mână o svastică.
Chiar şi marele compozitor Mikis Theodorakis a dat expresie sentimentelor antigermane. “Împing cuţitul tot mai adânc, ne insultă în fiecare zi, ne îndreaptă către violenţă şi către o explozie care ar putea fi distructivă şi pentru ei”, spune Theodorakis.

Contracte militare contestate

Pe de altă parte, presa greacă, citand surse militare oficiale, vorbeşte tot mai mult despre contractele încheiate de guverenele de la Atena cu companiile producătoare de arme din Germania. Sute de milioane de dolari au fost plătite în ultimii câţiva ani pentru achiziţionarea de submarine şi nave de luptă produse în Germania şi se presupune că Atena a renunţat la a achiziţiona tancuri americane la mâna a doua sub presiunea Germaniei, astfel încât Berlinul să-şi menţina statutul de principal furnizor de tehnică militară.

Eroare strategica

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat saptamana trecuta, la un post de televiziune francez, că este “încrezător” că Grecia va putea ieşi din criză, dar a subliniat că admiterea ei în zona euro în 2001 a fost o “eroare”. “A fost o greşeală deoarece Grecia a intrat cu cifre false… ea nu era pregătită”, a declarat el, adăugând totuşi că ţara “poate fi salvată prin deciziile” summitului de la Bruxelles, care a avut loc saptamana trecuta. Preşedintele francez a reamintit principalele decizii adoptate la acest summit, mai ales ca băncile să renunţe la 50% din datoria Greciei pe care ele o deţin. Astfel se va trece de la 200 de miliarde de euro la 100 de miliarde de euro.
“Dacă euro exploda noaptea trecută, exploda toată Europa”, a subliniat el într-o emisiune la canalele TF1 şi France 2, citate de AFP. “Dacă Grecia intra în faliment, am fi avut un proces în cascadă ce s-ar fi extins în toată lumea”, a adăugat Sarkozy. “Dacă nu ar fi existat niciun acord noaptea trecută, nu doar Europa se scufunda în catastrofă, ci întreaga lume”, a adăugat el. “(…) am luat decizii importante ce au evitat catastrofa”, a mai declarat Sarkozy.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *