Germania si Franta dau verde pentru prima „mini-armata a UE”

, , ,
 

eu_army11Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande au fost miercuri oaspetii speciali ai unui summit ce a reunit, la Varsovia, patru tari din Europa Centrala vizand relansarea unei Europe a Apararii aflate in continuare in suspans. Cele patru tari care formeaza asa-numitul „Grup de la Visegrad” sunt Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia. Ele au semnat miercuri la Varsovia o scrisoare de intentie cu privire la crearea pana in 2016 a unei unitati de lupta comune in cadrul Uniunii Europene (UE). Aceasta unitate ‘va putea fi utilizata dincolo de frontierele UE pentru operatiuni de mentinere a pacii, de prevenire a conflictelor armate si de gestionare a crizelor’, se precizeaza in document. Polonia va asigura ‘rolul cadru’ al acestei unitati, supranumite V4 EU BG (European Union Battlegroup), referire la cele patru state membre ale acestui ‘club’ informal creat in 1991. Efectivele unitatii vor fi de 2.000 pana la 3.000 de militari, dintre care 1.000 de militari polonezi, a precizat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului polonez al Apararii, Jacek Sonta. Din ea vor face parte in principal unitati de infanterie si sprijin. Noua unitate va putea fi desfasurata la solicitarea Consiliului UE, pe o raza de 6.000 de kilometri de Bruxelles. Ea urmeaza sa devina capabila de lupta in 2015, iar in prima jumatate a lui 2016 se preconizeaza sa poata fi deja desfasurata, a mentionat purtatorul de cuvant citat.

Paris ar putea obtine decuplarea pe palieru militar a UE de SUA

Odata cu formarea acestei armate, planul Frantei de a deconecta Europa de protectia militara a SUA ar putea deveni realitate. O sursa din anturajul presedintelui Hollande afirma ca la aceste lucrari vor fi “identificate lacunele” Apararii Europene, tragerea unor concluzii in urma operatiunilor efectuate in ultimii ani in Africa sau Balcani. Este vorba, totodata, despre o continuare a reflectiei asupra unei “baze industriale si tehnologice a Apararii” comune, considerate la Paris “o miza a independentei tehnologice”. “Interventia in Mali a relevat din nou urgenta consolidarii apararii europene”, subliniaza o sursa de la Palatul Elysée, care se felicita de pozitia unanima a celor 27 de state UE cu privire la interventia franceza in aceasta tara si de sustinerea logistica sau pentru formarea fortelor africane oferita de unele tari membre ale Uniunii. Europa aloca, totusi, doar 1,6% din PIB-ul sau Apararii, in timp ce Statele Unite aloca 5%. in 2011, cheltuielile militare au scazut in UE la aproximativ 180 de miliarde de euro, in comparatie cu cele peste 200 de miliarde de euro alocate in urma cu cinci ani. Potrivit premierului polonez Donald Tusk, a carui tara asigura din vara presedintia Grupului de la Visegrad, aceasta reuniune este “cruciala pentru aceasta regiune din lume”. Prima putere militara europeana, Marea Britanie, nu a fost, totusi, invitata. Acest summit va fi “util”, a declarat ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian, la bordul avionului, in drum spre Varsovia. Parisul sustine de mai multi ani ca “nu exista o contradictie intre o Europa a Apararii si NATO”. insa foste tari din lagarul de est subliniaza ca apararea lor colectiva este asigurata de catre Alianta Nord-Atlantica, Europa neavand vocatia garantarii securitatii lor in fata unei agresiuni externe.

Opozitia Londrei

Marea Britanie, atenta sa isi pastreze suveranitatea si legatura singulara cu Statele Unite, este ostila uneori ideii crearii unui Stat Major european permanent, dorit de Paris, chiar daca cele doua capitale si-au consolidat cooperarea militara prin Tratatul de la Lancaster, in 2010. in domeniul industrial, esecul inregistrat in toamna la fuziunea grupurilor european EADS si britanic BAE Systems va continua sa reprezinte o ocazie pierduta pentru Europa Apararii, insa o consolidare a sectorului este considerata de numerosi experti mai necesara ca niciodata, in vederea unei “indulciri” a restrictiilor bugetare. “Nu renuntam la acest lucru pentru ca nu a mers cu EADS si BAE”, afirma surse de la Paris. Cei sase urmeaza sa analizeze, porivit Parisului, “factori ai competitivitatii” economiei europene, inaintea summitului prevazut saptamana viitoare la Bruxelles. François Hollande a efectuat deja o vizita la Varsovia, la jumatatea lui noiembrie, promovand “o noua etapa” in relatiile franco-poloneze. Berlinul, Varsovia si Parisul coopereaza si in cadrul “Triunghiului de la Weimar”, alt forum diplomatic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *