Gazprom refuză restructurea datoriei istorice a Chișinăului pentru gazele consumate de Transnistria

, , , , , , ,
 

gazpromRepublica Moldova va rămâne în continuare victima jocurilor făcute de Rusia prin șantajul energetic regional pe care îl face pentru atingerea obiectivelor de ordin politic. Gigantul energetic rus Gazprom a refuzat Republicii Moldova propunerea de restructurare a datoriei istorice la gaz de 6,5 miliarde de dolari, ce ar fi presupus mutarea celei mai mari parți a ei pe seama autorităților separatiste de la Tiraspol, cele care de facto au consumat și nu au plătit gazul rusesc, relatează cotidianul rus Kommersant. Astfel, Gazprom care este și acționat majoritar la MoldovaGaz va continua să livreze gaz Tiraspolului, iar datoria să fie trecută în dreptul autorităților constituționale de la Chișinău.

Ceerea de restructurare a datoriilor a fost făcută în urmă cu câteva zile de către premierul R. Moldova, Pavel Filip. Conform propunerilor sale, Republica Moldova ar fi gata să achite o parte din datoria sa prin intermediul unor active ce ar fi transmise MoldovaGaz, iar datoria transnistrenilor ar urma să fie transferată întâi pe seama întreprinderii Tiraspoltransgaz, iar apoi pe seama administrației de la Tiraspol.

Anterior, președintele Igor Dodon a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și cu șeful Gazprom, Aleksei Miller. Dodon a susținut ca datoriile regiunii transnistrene la gaz să fie asumate de Republica Moldova. „Avem anumite idei cum să ieșim din această situație. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa șase miliarde de dolari. Trebuie să înțelegem că toată această datorie — de peste 6,5 miliarde de dolari — este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon la Moscova.

Șantaj energetic

Potrivit experților, Rusia nu se așteptă la recuperarea banilor, motiv pentru care dorește să mențină o pârghie de influență asupra Chișinăului, scrie Kommersant. Din datoria de circa 6,5 miliarde, o parte de 5,8 miliarde revine Tiraspolului, unde gazele sunt livrate practic gratuit, de la sfârșitul anului 1992. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoria este înregistrată pe numele societății ruso-moldovenești MoldovaGaz, care livrează gaze și pe malul stâng, și pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant. La MoldovaGaz, Gazprom deține 51% din pachetul majoritar de acțiuni.

Tiraspolul a primit asigurări din partea Rusiei

Imediat după întâlnirea de săptămâna trecută dintre președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Valeri Golubev și premierul moldovean Pavel Filip, oficialul rus a avut o întâlnire și cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Golubev a declarat vinerea trecută că Gazprom nu va modifica schema livrărilor de gaze în Transnistria, prin urmare nici pe cea de calcul a datoriei. MoldovaGaz și Tiraspoltransgaz asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârșitul lui 2016 Gazprom și MoldovaGaz au prelungit contractul de tranzit și livrare a gazelor până la sfârșitul lui 2019, a precizat el.

Potrivit lui Veaceslav Mișcenko, de la Argus Media, din punct de vedere economic problema acestei datorii nu are soluție, deoarece economia regiunii transnistrene este prea mică pentru a putea asigura recuperarea acesteia, așadar rezolvarea se află în plan politic.

Datoria imensă chiar și din perspectiva Gazprom poate fi folosită de Rusia pentru a reîntoarce în sfera sa de influență Republica Moldova, care în ultima vreme, pe fundalul evenimentelor din Ucraina, s-a reorientat pe calea integrării europene. În opinia expertului, Gazprom va încerca să recupereze o parte din bani, însă în final va trebui să renunțe la cea mai mare parte. Totodată, potrivit lui Veaceslav Mișcenko, modalitățile de soluționare a acestei probleme alese de Moscova vor depinde de politica autorităților moldovene.

Planurile regionale ale României

Pe de altă parte, România are planuri de a-și mări infrastructura energetică regională. Romgaz ar putea construi un nou depozit de înmagazinare a gazelor, care are ca obiectiv şi susţinerea exporturilor către Republica Moldova şi Ucraina prin conductele deja existente, producţia de gaze a României având şanse de a depăşi cererea internă după 2020, an în care se estimează începerea producţiei din Marea Neagră. Depozitul ar urma să fie dezvoltat în zona Fălticeniului şi va creşte capacitatea totală de înmagazinare subterană a Romgaz cu circa 7%, scrie Ziarul Financiar.

„Proiectul Depozit subteran nou de înmagazinare gaze naturale Moldova, cu o capacitate de 200 milioane de metri cubi/ciclu (cu posibilitatea de dezvoltare ulterioară), are dublu scop“, spun reprezentanţii Romgaz, cel mai mare producător local de gaze naturale.

„La nivel local, ţinând cont de declinul natural de producţie din câmpurile de gaze din zona Moldovei, concesionate de către Romgaz şi de lipsa în această zonă a unei capacităţi de înmagazinare de gaze, precum şi de caracterul şi structura consumului de gaze naturale din România şi din regiune, se impune, pe termen lung, necesitatea dezvoltării de noi capacităţi de înmagazinare, pentru asigurarea nivelurilor de consum, în special în sezonul rece”, potrivit sursei menționate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.