„Gazprom”, interzis in Turkmenistan

, , , ,
 

pipelines-111-shutterstockAutoritatile de la Ashabad intentioneaza sa prevada in noile contracte cu „Gazprom” includerea unei clauze care ar interzice mamutului ruse sa reexporte gazele naturale livrate de Turkmenistan, relateaza mass-media rusa. Conform surselor diplomatice citate de mass-media de la Moscova, anuntul a fost facut recent de catre vicepremierul turkmen Baimurat Hodjamuhammedov.

Turkmenistanul dispune de un important avantaj legal, deoarece insusi „Gazprom” a interzis, pana in 2011, reexportarea gazelor naturale, pentru a preveni revanzarile si, astfel, de a crea premise pentru aparitia concurentilor. Turkmenistanul preconizeaza ca Rusia va relua, pana la finele lunii curente, procurarile de gaze naturale de pe teritoriul sau, a declarat pentru Bloomberg adjunctul presedintelui „Turkmengaz”, Redjep Siriev. Moscova si Ashabad nu au convenit, deocamdata, asupra pretului si volumelor, insa „Turkmengaz” asteapta deja, dupa 25 noiembrie, delegatia de la „Gazprom”, mentioneaza Bloomberg.
Reamintim ca, incepand cu 2001, dupa un demers al Comisiei Europene, „Gazprom” a anulat, pentru contractele europene, interdictia de a reexporta gazele naturale pe care le livreaza. Totusi, interdictia a ramas valabila pentru contractele din CSI. Prin includerea noilor clauze contractuale, Turkmenistanul vrea sa obtina preturi europene pentru gazele naturale pe care le exporta. Astfel, autoritatile de la Ashabad intentioneaza sa obtina de la Rusia, in cel mai bun caz, dreptul de a tranzita gazele naturale pe teritoriul ei pana in Europa, iar in cel mai rau caz – de a vinde „Gazprom” gazele naturale la preturi europene.
Expertii rusi, citati de agentia de presa Regnum considera ca Federatia Rusa ar putea accepta a doua varianta, deoarece pentru gazul importat din statele Asiei Centrale, concernul nu plateste taxa de export autoritatilor ruse, in marime de 30%.

Nabucco schimba Rusia

Odata ce va demara constructia gazoductului Nabucco si va deveni operational, pozitia Rusiei se va schimba cu 180 de grade, considera fostul vicecancelar german, Joschka Fischer, prezent recent, la Bucuresti, la Forumul “Energy in Central and Eastern Europe 2009. “In mod clar, profetia mea este ca, odata ce incepem sa construim Nabucco, Rusia ni se va alatura”, a spus Joschka Fischer, in prezent consilier pentru Nabucco din partea concernului german RWE, citat de mass-media de la Bucuresti. In opinia acestuia, posibilele surse de aprovizionare pentru gazoduct ar putea fi Azerbaidjan, Irak si Turkmenistan, considerand ca proiectul nu are nevoie de gazul iranian. Concurent pentru Nabucco este South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia, prin Blue Stream

Reprezentantii transportatorului romanesc de gaze, Transgaz, spun ca gazoductul Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia, prin conducta Blue Stream, dar ca pana acum nu au purtat discutii cu reprezentantii Gazprom, noteaza agentiile de presa de la Bucuresti.
“Nabucco ar putea fi alimentat, intr-adevar, cu gaz din Rusia. Nu exista obstacol fizic si nicio bariera in acest sens. Tehnic vorbind, acest lucru s-ar putea face prin conducta Blue Stream. Inca nu avem discutii cu cei de la Gazprom”, a declarat Vlad Pavlovschi, directorul departamentului de inginerie si cercetare in Transgaz, in cadrul unui summit economic. Acesta a explicat ca acest lucru s-ar putea intampla cand va avea loc perioada de “open season” si se vor licita capacitatile pentru gazoduct, unde poate participa oricine. “Romania, si daca ar avea ceva impotriva, oricum nu s-ar putea opune”, a mentionat reprezentantul Transgaz, citat de mass-media romana.
Vlad Pavlovschi a mai spus ca, in 2010, contributia Transgaz la proiectul Nabucco se ridica la 12,5 milioane euro, iar in 2011, investitia partii romane este de 60 milioane euro. Romania participa in total cu 360 milioane euro la constructia gazoductului Nabucco. De asemenea, Vlad Pavlovschi a adaugat faptul ca membrii consortiului Nabucco poarta discutii informale in interior pentru includerea GDF SUEZ in actionariat.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia. Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 8 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Vise…caspice

O tara din regiunea Caspica vrea sa dea Romaniei 7,3 miliarde mc gaze pentru alimentarea gazoductului Nabucco, a anuntat recent secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, fara a specifica exact despre ce tara este vorba, relateaza agentia NewsIn, citata de mass-media de la Bucuresti. “Ar putea fi vorba despre Turkmenistan, Azerbaidjan sau Kazahstan”,a declarat Serban, la Black Sea Energy & Economic Forum de la Bucuresti. Secretarul de stat a mentionat faptul ca tara respectiva conditioneaza aceasta livrare de constructia gazoductului inaintea concurentului South Stream, care este sustinut de Rusia.
De asemenea, oficialul ME a mentionat ca Romania a incheiat protocoale de colaborare cu toate statele din jurul Marii Caspice. ”Am trecut prin toate tarile din jurul Marii Caspice. Am incheiat protocoale cu toate – Azerbaijan, Kazakstan, Turkmenistan, Armenia. La inceput, vizavi de proiectele mari, aceste state nu erau deschise. Am observat apoi o schimbare atat in ceea ce priveste exprimarea, cat si formularea”, a adaugat Tudor Serban. Acesta a mai spus ca statul roman vrea sa preia rafinaria Arpechim de la Petrom si sa o dezvolte impreuna cu o companie din Azerbaidjan.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana. Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.
Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro. In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu – Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria – au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *