Gafa a sefei APCE legata de asa-zisa „limba moldoveneasca”

, , , ,
 

Anne Brasseur

Desi „limba moldoveneasca” parea o problema ingropata chiar de catre Curtea Constitutionala de la Chisinau, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur (foto), gafeaza in cazul acestei chestiuni. Ea a vorbit joi, intr-o vizita la Chisinau, despre „limba moldoveasca”. ”tara d-voastra are propria limba, limba moldoveneasca”, a afirmat Anne Brasseur, citat de Ziarul de Garda. Deputatii comunisti au aplaudat declaratia, insa deputata Ana Gutu, din partea Partidului Liberal Reformator, a tinut sa o corecteze pe dna Brassuer, precizand ca de fapt limba ”moldoveneasca” nu exista si ca moldovenii vorbesc limba romana. „Vreau sa precizez, dna presedinte, ca aici in Republica Moldova nu avem limba ‘moldoveneasca’. Vreau sa fac referinta la decizia Curtii Constitutionale. Anul trecut, pe 5 decembrie, Curtea Constitutionala din tara noastra a constitutionalizat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova unde scrie ca limba de stat a Republicii Moldova este limba romana. Nu exista ‘limba moldoveneasca’ in familia limbilor latine, din punct de vedere stiintific”, a subliniat deputata Ana Gutu.

Anne Brasseur i-a multumit Anei Gutu pentru precizarile facute, afirmand ca limba nu trebuie sa fie un motiv de divizare nationala. ”Eu ii multumesc dnei Gutu pentru ca mi-a reamintit de referinta la limba din Constitutie. Dna Gutu este lingvist si are o abordare lingvistica si nu intentionez sa ma implic in dezbaterile din tara d-voastra cu privire la limba. Daca ma refer la tara mea, noi avem o limba proprie, luxemburgheza. Dar noi avem lege, in Constitutie este scris in franceza ca limba este luxemburgheza. La noi legile sunt scrise in franceza. Limba nu trebuie sa fie un motiv de divizare nationala”, a afirmat Anne Brasseur, potrivit Unimedia. Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis anul trecut, pe 5 decembrie, ca textul Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova care prevede ca limba de stat este cea romana prevaleaza asupra prevederilor Constitutiei, potrivit careia limba de stat este cea ‘moldoveneasca’. Prin urmare a fost statuat faptul ca limba de stat a Republicii Moldova este limba romana, fapt ce a anula propaganda lingvistica facuta de ani de zile de catre PCRM.

2 raspunsuri
 1. Ion
  Ion says:

  Cred ca dna secretar are mai mult respect fata de lege decit deputatii nostri. Europenii au un principiu de invidiat si se pare imposibil pentru noi ” chiar daca legea nu e buna ea se respectă”. Da dna Gutu fara pardon discuta o prevedere la nivel de lege constituţională şi încă face observaţii.
  Nu inteleg mergem noi spre Europa sau chemăm Europa sa vina la noi şi sa joace dupa regulile noastre.

  Răspunde
 2. Ion
  Ion says:

  Imi cer scuze coectez gafa Doamna Presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Tot respectul Doamna pentru intelegenta Dra. Chiar asi fi dorit sa vad asemenea politicieni in Moldova. Mai dati-le lectii poate se vor gindi la tara nu la diferite siretlicuri sa dezbata atentia oamenilor de la adevaratele probleme.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *