Exxon Mobil si OMV isi mentin interesul pentru exploatarea resurselor energetice de la Marea Neagra

, , , , , , ,
 

Delegatiile companiilor Exxon Mobil International Limited si OMV-Petrom au fost primite, marti, la Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu iar discutiile s-au axat pe mentinerea intentiilor acestor companii de explorare si exploatare a resurselor energetice de la Marea Neagra. „Sunt bucuros ca v-ati intors. Dupa vestile bune pe care le-am primit anul trecut, acum ma bucur sa vad ca mentineti intentiile privind explorarile si exploatarile la Marea Neagra”, le-a spus presedintele Basescu membrilor delegatiei celor doua companii. El a amintit de vizita sa din luna martie pe nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei Exxon Mobil, care a forat pe blocul Neptun de la Marea Neagra. „inca mai am echipamentele de la vizita de atunci”, le-a spus Basescu reprezentantilor Exxon Mobil – Kevin Biddle, vicepresedinte responsabil cu explorarile si Jon A.Fischer, manager de tara pentru Romania al companiei. Acestia i-au spus presedintelui ca au venit la Palatul Cotroceni ca sa il informeze despre „un update” al acestui proiect de explorare si exploatare la Marea Neagra dezvoltat impreuna cu OMV-Petrom. La intalnire au fost prezenti si oficiali ai OMV-Petrom, CEO Mariana Gheorghe si Johann Pleininger, membru al board-ului companiei responsabil cu explorarile. „Peste tot vad Petrom. Eu cand vad Petrom…”, a spus Basescu, cand s-a apropiat de reprezentantii OMV-Petrom, apoi a ras puternic. Si premierul Victor Ponta a discutat, marti, la Palatul Victoria, peste o ora, cu conducerile companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom. Printre subiectele de interes ale intalnirii erau explorarile de gaze ale celor doua companii in Marea Neagra sau privatizarea Oltchim. intalnirea cu reprezentantii Exxon Mobil si OMV-Petrom nu a fost anuntata pe agenda publica a premierului Ponta, iar Guvernul nu a dorit sa dea detalii despre discutii.

Perimentru recuperat la Haga

Presedintele Basescu declara in luna februarie ca blocul Neptun in care foreaza Exxon Mobil si Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula serpilor. Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput in decembrie 2011 forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre. OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat pe 22 februarie ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. La inceputul lunii martie, dupa vizita pe nava de foraj marin, Basescu declara ca undeva in 2015-2017 va incepe exploatarea zacamantului de gaze naturale gasit de Petrom si ExxonMobil, iar Romania va deveni independenta energetic. „S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare. Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. in 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde.Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze. Romania are perspectiva independentei energetice totale. Daca si celelate patru-cinci zacaminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similara, Romania poate fi o sursa de gaze nu doar pentru ea, ci si pentru alte tari din Europa”, a declarat Basescu in martie.

Revedenta modificata

Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din perimetrul Neptun. Presedintele Basescu declara in luna martie a.c. si ca Petrom trebuie sa se astepte ca in anul 2014, cand va fi rediscutata redeventa pe care o plateste statului roman pentru extractiile de resurse petroliere, aceasta sa nu fie mai mica decat in statele arabe. „Ce astept eu, si cred ca este momentul potrivit, este anul 2014, cand trebuie rediscutata redeventa. si atunci Petrom trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe”, a spus Basescu. Presedintele a amintit atunci si ca a fost aplicata o amenda de 300 de milioane de euro de catre Consiliul Concurentei companiilor petroliere. De asemenea, anterior, Basescu afirmase ca a rupt orice legatura cu Petrom ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza, el adaugand ca politica acestei companii este „incorecta”. „Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza”, declarase presedintele.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.