Expertii internationali nu sunt convinsi ca Rusia va ceda in urma sanctiunilor UE si SUA

, , , ,
 

sanctiuni rusiaSanctiunile impuse Rusiei de catre UE si SUA ar putea sa nu il determine pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, sa renunte la planurile sale pentru Ucraina. Sanctiunile economice au intrat in vigoare vineri. Ele reduc accesul Rusiei la pietele de capitaluri europene, impun un embargo la cumpararile si vanzarile de arme, de material militar si de bunuri cu dubla utilitate militara si civila. Sanctiunile limiteaza de asemenea vanzarea catre Rusia de tehnologii sensibile si de echipamente in sectorul energiei, in special pentru forajele petroliere in apele adanci si in Oceanul Arctic. Obiectivul sanctiunilor economice impuse Rusiei a fost clar afisat de europeni: constrangerea presedintelui Vladimir Putin sa renunte la ‘anexarea ilegala’ a Crimeii si sa inceteze sa sustina militar miscarile separatiste proruse in estul Ucrainei. ‘Uniunea Europeana este pregatita sa revina asupra deciziilor sale, daca Rusia se angajeaza sa contribuie activ si fara ganduri ascunse la gasirea unei solutii pentru a rezolva criza din Ucraina’, a asigurat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

O sabie cu doua taisuri

Cu toate acestea, expertii internationali sunt rezervati in privinta efectelor politice fata de Vladimir Putin. ‘Eficacitatea sanctiunilor este o dezbatere recurenta si nu si-a gasit raspunsul’, a admis Ian Lesser de la German Marshall Fund, un grup de reflectie specializat in relatii internationale cu sediul la Bruxelles. Sanctiunile impuse Cubei de SUA au facut viata foarte dificila pentru locuitorii din insula, dar nu au provocat caderea lui Fidel Castro si a regimului sau. Acelasi lucru s-a intamplat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe continua sa sfideze Occidentul. In schimb, sanctiunile au constrans puterea in Iran, a carui economie depinde de petrol, sa accepte negocierile cu marile puteri privind controversatul program nuclear.

La randul sau, economistul Adam Slater de la cabinetul de consultanta Oxford Economics spune ca este greu de prevazut ce va urma. ‘Retragerea din Ucraina este singurul lucru de facut, dar calculele politice ale presedintelui Putin pot fi diferite’, a declarat acesta. Konstanty Gerber, cercetator si colaborator la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR), este de asemenea sceptic cu privire la impactul sanctiunilor europene. ‘Putin va cauta sa vada in ce privinta UE este serioasa’, a subliniat el. ‘Primele sanctiuni vor face rau, dar nu vor fi un dezastru pentru Rusia’, a asigurat expertul. ‘Cu cat vor fi mai multe sanctiuni, cu atat mai putin va avea Putin de pierdut’, a apreciat un responsabil european foarte apropiat dosarului. ‘Cu aceste sanctiuni, se va ajunge in fata unei confruntari cu escaladare economica si militara. Dupa cinci ani de criza, unii dintre membrii nostri nu mai sunt intr-o forma olimpica’, a avertizat el.

Divide et impera

Alti analisti explica ca sanctiunile vor avea efecte si asupra UE. Acest aspect a fost luat in considerare de liderii europeni in timpul negocierilor, cautand sa limiteze consecintele asupra economiilor din UE. ‘Avansam pe teritoriu necunoscut, plin de riscuri’, a marturisit unul dintre experti care a lucrat la elaborarea acestor sanctiuni. ‘Putin va incerca sa-i divizeze pe europeni si actiunea sa va fi un test pentru unitatea UE’, a declarat de asemenea un participant la negocieri. UE si-a intarit pozitia pentru a-si manifesta indignarea dupa moartea celor 298 de pasageri si membri ai echipajului unui avion al companiei Malaysia Airlines, doborat la 17 iulie de o racheta in timp ce survola teritorii controlate de separatisti prorusi in estul Ucrainei.

1 răspunde
  1. coco
    coco says:

    Expertii internationali nu sunt convinsi ca Rusia va ceVa in urma sanctiunilor UE si SUA

    atentie la greseala din titlu!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *