EUObserver: Inamicul european si salvarea rusa

, , , , , ,
 

euobs trans

Portalul de stiri european EUObserver a publicat luni un reportaj in care vorbeste despre modul in care era sovietica si-a lasat ampreta in mentalul colectiv al populatiei de dincolo de Nistru, acestia considerand UE mai mult un inamic al acestui pseudo-stat, desi nu stiu mai nimic despre Europa. “Cei circa 350.000 de locuitori ai regiunii Transnistria, fieful privat al unui om de afaceri rus aflat la marginea Europei de Est, vor sa se alipeasca Rusiei, in pofida faptului ca de cealalta parte a granitei neoficiale cu Republica Moldova eurooptimismul ia amploare”, scrie sursa mentionata. Dupa ce s-a desprins de Republica Moldova, la inceputul anilor ’90, politica oficiala a “Republicii Transnistrene” a fost ca vrea sa fie recunoscuta ca tara independenta si apoi sa devina parte a Rusiei. Revoltele de la Chisinau, din aprilie 2009, care au permis ca premierul liberal Vlad Filat si Alianta sa pentru Integrare Europeana (AIE) sa preia puterea de la Partidul Comunistilor, au dat un impuls tarii pentru a se apropia de UE si au alimentat optimismul tinerilor, jurnalistilor si antreprenorilor in legatura cu viitorul tarii. Schimbarile din Republica Moldova nu au avut, insa, aproape niciun impact asupra Transnistriei, oamenii obisnuiti din regiune, precum si elita politica, bazandu-se inca pe Rusia pentru bunastare.

Ocupatie militara rusa

Status quo-ul, care include prezenta a circa 1.300 de militari rusi in regiune, reprezinta un obstacol important in calea eforturile de integrare in UE ale Republicii Moldova si Ucraina. Intre timp, compania rusa Gazprom ofera Transnistriei gratuit gaz in valoare de circa doua miliarde de dolari anual. Regiunea este chiar mai saraca decat Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, dar populatia dispune de gaz mai ieftin si de pensii mai mari decat moldovenii. Un fostul oficial din Ministerul de Externe tranistrean, Serghei Sirokov, care conduce in prezent un ONG semiindependent, Mediator, a declarat pentru EUObserver ca alipirea de Rusia este inradacinata in mintile si sufletul locuitorilor din Transnistria. “Memoria istorica are, cumva, un impact asupra modului in care se dezvolta regiunea”, a spus el. “Transnistria a fost intotdeauna sub conducerea Rusiei si acest fapt istoric important are un impact asupra situatiei din prezent”, a afirmat el.

Taica Lenin

Simbolurile epocii sovietice de pe principala strada din Tiraspol, inclusiv o statuie mare a lui Lenin, nu sunt privite drept un semn al oprimarii ruse, a adaugat sirokov. “Eu sunt un copil al Uniunii Sovietice, desi nu era democratica, eu ii respect simbolurile. Acesta nu sunt simboluri ale stalinismului, sunt simboluri ale unei tari care a existat inainte de Stalin si dupa Stalin, acestea sunt simboluri care reprezinta viata parintilor si bunicilor mei. Pentru ei, este toata viata lor”, a subliniat ei.

Dictator separatist

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, un fost locotenent sovietic devenit director de fabrica, a venit la Tiraspol in 1987 si, cativa ani mai tarziu, a condus regiunea in razboiul prin care s-a separat de Republica Moldova, la randul sau o fosta republica sovietica. Politicianul in varsta de 70 de ani, nascut in Siberia, traieste in prezent in interiorul granitelor militarizate cu Republica Moldova si Ucraina. ii place sa inoate dimineata, sa vaneze si sa conduca repede in masina sa. Compania sa, Sheriff, controleaza aproape toata activitatea economica din Transnistria, inclusiv supermarketuri, televiziunea, internetul si clubul de fotbal local. seful serviciilor sale de informatii, fostul sef al politiei sovietice din letonia, Vladimir Antufeiev, inabusa orice opozitie. Atasamentul transnistrenilor fata de Rusia nu este afectat de faptul ca Kremlinul refuza sa recunoasca independenta tarii sau alipirea sa. Comentand pe tema mentalitatii transnistrene, Victoria Boian, care lucreaza cu studenti pentru Asociatia de politica externa, un ONG moldovean, spune ca cele doua decenii de rgim Smirnov isi arata roadele. “Au devenit zombi. Tot ce vor este sa lucreze la Sheriff. Nici nu vor sa stie ce se intampla in R.Moldova”, spune ea.

Fortareata Transnitria

Gregori Volovei, jurnalist independent care locuieste in orasul transnistrean Bender, subliniaza influenta masinii de propaganda anti-UE. “Presa oficiala arata Transnistria ca un fel de fortareata: o fortareata menita sa apere Rusia, sa apere in fata unei preluari a R. Moldova de catre Romania. Cand oamenii se gandesc la Occident, ei se gandesc la Romania si la extinderea teritoriilor UE ca loc in care americanii isi pot aseza rachetele”, explica el. Intrebat daca exista vreo sansa pentru o revolutie in Transnistria dupa modelul celei din R.Moldova, el spune: “Nu. Nu….Smirnov este ca Fidel Castro. A fost la putere mai mult decat Vladimir Voronin si probabil va sta la putere mai mult decat Vladimir Putin”. El adauga ca UE si R. Moldova nu fac suficiente lucru pentru a-si spori vizibilitatea. “UE nu face nimic pentru a deveni placuta aici”, subliniaza el, notand ca si microproiectele, ca unul sustinut de UE pentru ingrijirea cainilor vagabonzi din Bender, ar putea face o diferenta. “Postul meu de radio este singurul care difuzeaza cantece moldovenesi in Trasnistria. Asta inseamna oare ca imi pasa mai mult de ajungerea la un soi de intelegere, decat guvernul din R. Moldova?”, intreaba Volovei.

Mentalitate primitiva

Fostul oficial al lui Smirnov, Sirokov, vorbeste si el despre modul de gŒndire al Tiraspolului asupra relatiilor cu UE. El spune ca este unul dintre cei “cinci sau zece” oameni din Transnistria care inteleg cum functioneaza UE sau care au auzit de sefa diplomatiei UE, Catherine Ashton. El noteaza ca Tiraspol vrea legaturi economice mai bune cu Uniunea, dar politicile UE trateaza R.Moldova si Transnistria ca o singura entitate, ignorand realitatea statului de facto. Ca o nota mai sumbra, el spune ca Transnistria considera UE o amenintare la adresa securitatii. “Oamenii inteleg ca UE si Rusia sunt in competitie aici, deci, daca alegi Rusia ca partener strategic, atunci percepi UE ca o amenintare”, subliniaza fostul oficial. Cu privire la relatiile cu Rusia, el spune ca Transnistria “este mica si slaba”, in timp ce Rusia “este o tara mare, cu propriile probleme”, ceea ce inseamna ca interesele Transnistriei nu sunt o prioritate pentru Moscova. Intrebat daca lui Smirnov ii pasa de binele poporului sau, el declara ca numai forta nu l-ar putea tine la putere. “Nu are de ales. Traieste aici. Avem multe probleme, iar oamenii inteleg. Avem nevoie de reforme in sistemul politic si economic. Da, autoritatile pot construi un gard in jurul lor, dar, daca fac asta, vor cadea”, conchide el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *