Dupa Crimeea, Rusia se pregateste sa anexeze si Abhazia si Osetia de Sud

de | oct. 16, 2014 | Caucaz, Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa anexarea Crimeei de la Ucraina, Moscova pregateste o noua extindere teritoriala, de aceasta data in zona Caucazului. Autoritatile georgiene avertizeaza ca Rusia face proceduri premergatoare pentru anexarea Abhaziei. Punerea in practica de catre Rusia a intentiei de a semna un tratat de alianta şi integrare cu regiunea separatista georgiana Abhazia va fi considerata de […]

tanc-putinDupa anexarea Crimeei de la Ucraina, Moscova pregateste o noua extindere teritoriala, de aceasta data in zona Caucazului. Autoritatile georgiene avertizeaza ca Rusia face proceduri premergatoare pentru anexarea Abhaziei. Punerea in practica de catre Rusia a intentiei de a semna un tratat de alianta şi integrare cu regiunea separatista georgiana Abhazia va fi considerata de guvernul de la Tbilisi ‘un pas catre anexarea’ acestui teritoriu, a anuntat Ministerul georgian de Externe intr-un comunicat. Proiectul tratatului la care se face referire prevede ca partile semnatare (Rusia şi Abhazia) vor avea o politica externa comuna, iar Moscova se va angaja sa contribuie la consolidarea relatiilor internationale ale Abhaziei şi la recunoaşterea independentei acesteia de cât mai multe state. Pe plan militar, documentul mentioneaza crearea unor ‘infrastructuri defensive comune’ şi ‘constituirea unor trupe comune’, precum şi realizarea de ‘actiuni coordonate pentru apararea frontierei statale a Republicii Abhazia’.

Prin astfel de actiuni Rusia continua sa incalce principiile de baza ale dreptului international şi ignora obligatiile pe care şi le-a asumat, adauga MAE georgian. in acelaşi timp, diplomatia georgiana face apel catre comunitatea internationala sa ia pozitie fata de aceste planuri ale Rusiei. Acelasi scenariu l-ar putea urma din regiunea separatista transnistreana din Republica Moldova, dupa ce autoritarile separatiste de la Tiraspol sunt tot mai vocali pe aceasta tema, iar Moscova tinde sa le satisfaca aceste cereri in cazul in care Republica Moldova se va apropia de UE. Spre deosebire de Transnistria, acolo unde Rusia are mobilizati peste 1.200 de soldati, regiunile separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud au fost recunoscute in 2008, dupa razboiului deschis pe care Rusia l-a purtat cu Georgia, tara ce doreste aderarea la UE si NATO.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *