Donald Trump, desant diplomatic în Israel pentru deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

, , , ,
 
Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că ar putea participa la inaugurarea ambasadei americane de la Ierusalim, în luna mai 2018, asigurând totodată că relaţiile între Statele Unite şi Israel “nu au fost niciodată atât de bune”, relatează mass-media israeliană, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Declarațiile acestuia vin pe fondul unei opoziții crescute din partea liderilor palestinieni și a majorității statelor musulmane față de această inițiativă. Totodată și o parte importantă a statelor membre ale Uniunii Europene și-au manifestat opoziția față de decizia SUA, care are sprijinul majorității populației israeliene.
“Dacă pot, voi merge”, a răspuns Trump, în prezenţa premierului israelian, Benjamin Netanyahu, întrebat fiind despre o posibilă călătorie la Ierusalim pentru deschiderea ambasadei SUA. Acest transfer foarte controversat este preconizat pentru data de 14 mai, pentru a coincide cu cea de-a 70-a aniversare a creării statului Israel, unul din principalii aliați ai SUA și recipientul anual a unui ajutor militar de câteva miliarde de dolari SUA din parte Washington-ului.

Pacea în Țara Sfântă, un obiectiv îndepărtat

“Sunt mândru de această decizie”, a adăugat Trump, din Biroul Oval, amintind alegerea sa, luată în ciuda unor multiple avertismente, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului evreu şi de a transfera acolo ambasada Statelor Unite, în prezent aflată la Tel-Aviv.
Întrebat despre procesul de pace israeliano-palestinian, liderul de la Casa Albă a rămas evaziv cu privire la calendarul prezentării propunerii americane, dar şi-a reafirmat convingerea că pacea este posibilă, chiar dacă este vorba de “cel mai dificil” acord dintre toate.
“Lucrăm din greu, cred că avem o foarte bună şansă”, a afirmat Donald Trump. “Cred că palestinienii doresc să revină la masa negocierilor. Dacă nu o vor face, nu va exista pace, şi aceasta este de asemenea o posibilitate”, a adăugat preşedintele american.

Netanyahu, mulțumit de Trump

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a lăudat din nou decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul şi a subliniat că, în opinia sa, principala ameninţare pentru Orientul Mijlociu o reprezintă Iranul. “Iranul nu a renunţat la ambiţiile sale nucleare”, a subliniat Netanyahu.
Premierul israelian, grav afectat de un scandal de corupție în Israel, încearcă să obțină dividente politice din decizia SUA, pentru consilidarea propriei poziții pe scena politică internă israeliană, consideră analiști politici din această țară. (M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *