Discutii tripartite pentru reinnodarea AIE la Chisinau

, , , ,
 

Mihai-Ghimpu_Vlad-Filat

Primele discutii in format tripartit intre fostii membri ai Aliantei pentru Integrare European (AIE), Vlad Filat – PLDM, Mihai Ghimpu – PL, Marian Lupu – PDM, s-au dorit a fi mai mult niste tatonari si schimburi de idei, decat pozitionari reale in noua configuratie a preluarii puterii la Chisinau. Dupa cum s-a obisnuit deja, Marian Lupu, a fost in centrul atentiei incercand si de data aceasta o pozitie ambigua, pozitionandu-se in tabara “celui care da mai mult”. Dupa ce recent a avut discutii cu fostii sai colegi comunisti, condusi de Vladimir Voronin, dialog in care au “rezonat”, astazi Lupu a zis ca nu a luat nicio decizie si ca dialogul cu toatele partidele parlamentare vor continua. Intalnirea a avut loc la Palatul Parlamentului si s-a incheiat indecis. “Dupa discu]ia de astazi pot mentiona urmatoarele. A avut loc un dialog suficient de indelungat. Pe alocuri, au fost determinate pozitii comune, au fost pozitii care urmeaza sa fie discutate in continuare. As spune pe scurt ca ar fi un posibil punct de pornire pentru formarea unei aliante. Noi nu comentam speculatiile. Nici intr-o directie, nici in alta nu am semnat nimic. Mentinem un echilibru in cadrul dialogului. Am spus-o si in campanie ca vom vorbi cu toate partidele. Discutiei zilei de astazi nu pot sa-i dau niciun calificativ, fie el pozitiv sau negativ. Vom vedea cum vor evolua circumstantele. Diavolul se ascunde in detalii – deci, despre asta trebuie sa discutam – despre detalii”, a spus liderul PDM, citat de Unimedia.md.

Filat, increzator

Liderul PLDM, Vlad Filat, s-a declarat multumit de acest prim rezultat al discutiilor, dar a spus ca mai sunt multe de pus la punct pentru reinnodarea AIE. “A fost o discutie necesara, buna si constructiva, cu obiective comune. Este un pas important in procesul de negocieri. Pot sa va spun ca nu va fi usor, dar necesar. PLDM este obligat prin votul cetatenilor sa ajunga la un compromis rezonabil. Noi privim lucrurile in sens pozitiv. in viitor vor continua negocierile pentru a ajunge la solutii. Vom avea nevoie si de timp. Obiectivul nostru este sa asiguram o coalitie de guvernare de 4 ani intre PLDM-PD-PL. Despre alte posibile coalitii noi nu discutam. Nu cred ca va fi o situatie in care cineva sa controleze administrarea R. Moldova. intr-o guvernare de coalitie deciziile trebuie sa fie luate in urma dialogului si in urma unui compromis. Sper ca lectiile din trecut ne vor ajuta sa ajungem la un model de guvernare pentru viitor. PLDM nu comenteaza speculatiile sau presupunerile. Avem incredere in partenerii de discutie. Noi nu suntem in situatia in care sa permitem sau sa interzicem unui partid sa negocieze cu alte formatiuni”, a spus Filat.

Ghimpu spre Europa

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus ca deznodamantul acestor discutii trebuie sa fie calea europeana pe care Republica Moldova a inceput-o deja. “Faptul ca ne-am asezat astazi si am discutat e un semn bun. Am discutat despre o potentiala guvernare, care are ca scop integrarea europeana. Sunt sanse ca Moldova sa continuie pe drumul democratic si european. Ma iertati, mai mult nu pot sa va spun pentru ca trebuie sa plec la o intâlnire cu Banca Mondiala”, a declat seful PL. Chiar daca ar reinnoda AIE, cele trei formatiuni politice ar totaliza 59 de mandate, scor ce nu le-ar permite alegerea presedintelui, actiune care trebuie sustinuta de 61 de deputati, fapt ce ar conduce la o noua criza politica. In cazul unei aliante de stanga, PDM si PCRM ar insuma 57 de mandate. Singura solutie pentru reinnodarea AIE ar fi dezertatea a doi deputati comunisti, care sa deblocheze cursul normal al vietii politice de la Chisinau.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *