Directorul SIS: „Peste 100 de ONG-uri, servicii si organizatii, partide, mass-media sunt gata sa rupa tara in bucati”

, , , , , ,
 

mihai balanDirectorul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Mihai Balan (foto), a declarat luni la postul de radio Europa Libera ca aceasta tara se confrunta cu pericolul destramarii pentru care ar activa peste 100 de organizatii non-guvernamentale servicii straine si organizatii, partide, dar si institutii de presa. „Este important sa fim vigilenti, sa nu ne dedam provocarilor din partea acelor forte care nu doresc binele tarii noastre. Cu parere de rau, provocatori de acestia sunt mai multi decat cei care iubesc Republica Moldova. Serviciul de Informatii si Securitate a elaborat o harta a riscurilor si amenintarilor securitatii statului. Iata, puteti sa vedeti si dumneavoastra, as mentiona ca peste 100 de ONG-uri, servicii si organizatii, partide, mass-media sunt gata sa sfasie acest pamant, sa rupa in bucati tara. Mentionez doar ca SIS-ul cunoaste si monitorizeaza in limitele legislatiei aceste structuri si persoane. Sa nu se creada ca totul se permite in tara noastra. Va sigur ca nicio declaratie cu tenta extremista sau separatista nu este lasata fara atentia SIS-ului. si daca nu azi, maine autorii acestora vor trebui sa raspunda in fata legii”, a declarat Balan.

Confirmarea separatistilor pregatiti in afara tarii

El a confirmat voalata informatiile aparute recent in presa ucraineana privind recrutarea si antrenarea pe teritoriul Rusiei a unor indivizi din Republica Moldova, fara insa a da numele destinatiei acestora. „As mentiona cazul din sudul Republicii Moldova care ofiterii din cadrul Serviciului au intreprins o gama intreaga de actiuni care s-au soldat cu depistarea anumitor persoane care aveau intentii de a intreprinde anumite actiuni subversive in perioada anumitor manifestatii organizate in Chisinau. La sud anume au fost descoperite anumite grupari chiar de provocatori si organizatori care recrutau cetateni ai Republicii Moldova din sudul Republicii Moldova care ulterior treceau anumite cantonamente, sa spunem asa, in afara tarii, ulterior avand sarcina de a destabiliza situatia in Republica Moldova”, a mai spus Balan. Purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, Andrii Lasenko, a declarat luni ca Moscova intentioneaza sa destabilizeze situatia din Republica Moldova.

“Rusia incearca sa destabilizeze situatia nu numai in Ucraina, dar si in alte tari. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt prezenti asa-numitii ‘omuleti verzi’ ce racoleaza tineri si ii initiaza in tehnici de dezinformare, cum sa actioneze in situatii exceptionale si sa utilizeze arme de calibru mic”, a afirmat Lasenko, facand referire la o declaratie facuta de fostul ministru adjunct de interne moldovean Ghenadie Cosovan. Potrivit acestuia, mai mult de 500 de persoane au fost recrutate in sudul Republicii Moldova, fiind ulterior instruite la Rostov, Moscova, in Transnistria si Balti, a indicat Lasenko

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *