De ce avem nevoie de parteneriat strategic cu Germania?

, , ,
 

base merkel

In urma cu 70 de ani, Romania si Germania semnau, la 27 mai 1940, un acord economic extrem de important denumit generic “Pactul Petrol-Armament”. In cadrul acestei intelegeri, Romania isi punea la dispozitia Germaniei importantele rezerve de petrol necesare realizarii planului de razboi al celui de-al Treilea Reich, pentru a primi in schimb armament german cu care ar fi trebuit sa faca fata intrarii ulteriorare in cel de al Doilea Razboi Mondial. Mai tarziu, 4 decembrie 1940, cele doua state incheiau pe o durata de zece ani “Acordul economic romano-german”.

Importanta acestor momente a fost data de faptul ca Germania devenea partenerul economic numarul unu al Bucurestilor. La mai bine de 70 de ani de la acele evenimente, Institutul Naţional de Statistică (INS) ne-a anuntat, la finele acestei saptamani, ca Germania a devenit cel mai important partener comercial al României în primul trimestru al acestui an. Transpunand in cifre aceste realitati economice, Germania in cadrul schimburilor comerciale cu Romania o pondere de aproximativ 19% in structura exporturilor si de 17% in structura importurilor.

Ca sa fie si mai exacti, cei de la INS ne-au mai spus ca romanii exporta in Germania in special produse ce tin de industria auto printre care se numara seturi de fise pentru bujii, fire, cabluri, conductori, piese si accesorii auto, autoturisme dar si nave. Daca in urma cu 70 de ani vandeam petrol si derivate petroliere catre Germania, acum am ajuns sa exportam produse finite iar autoturismul Dacia Logan a ajuns sa fie una dintre cele mai bine vandute masini din aceasta tara.

In plan economic, Romania a devenit o tara extrem de atractiva pentru investitiile germane. Printre motive se pot numara modernizarea economiei romanesti, fondurile de la Uniunea Europeana pe care Romania urmeaza sa le acceseze pana in anul 2013 , interesul firmelor germane pentru cooperarea in productie si faptul ca aproximativ 50 % din populatie are o varsta sub 40 de ani, alcatuind un segment ce poate sa fie calificat si recalificat pentru noile cererei ale economiei. De asemenea, odata cu inceperea demersurilor pentru dezvoltarea Strategiei UE pnetru Dunare, germanii constientizeaza din ce in ce mai mult avantajele utilizarea caii navigabile Dunare-Rin-Main, precum si oportunitatile oferite de acest spatiu economic. La randul sau, Oficiului Federal de Statistica (un INS in varianta germana) a observat o crestere de 8% a exporturilor romanesti pe piata germana in 2009 in raport cu anul anterior. Mai mult, aceasta crestere a venit si pe fondul unui an de plina criza economica. Aceasta situatie a fost favorizata si de faptul ca pe teritoriul Romaniei, functioneaza deja cu succes companii precum Drexlmayer (cu cinci fabrici – 18.000 de angajati), INA Schäffler (peste 3000 de angajati), Continental (peste 2200 angajati) sau Preh GmbH.

Cu toate acestea, liantul dintre cele doua economii are si o expresie politica. Pe acest fond al boom-ului inregistrat in comertul dintre cele doua state, Germania incepe sa fie din ce in ce mai interesata si de o apropiere politica cu tara noastra. Romania are deja parteneriate strategice cu Italia, Franta sau Polonia si este posibil ca vizita la Bucuresti de pe 25 iunie a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Guido Westerwelle, sa constituie un preambul al unui viitor parteneriat strategic romano-german. Oficialul german va sosi la Bucuresti la invitatia omologului sau roman, Teodor Baconschi iar agenda de lucru va contine subiecte de interes sporit pentru ambele parti. In capul liste de prioritati vor sta aspecte economico-financiare legate de criza, Strategia UE pentru Dunare (o initiativa romano-austriaca de dezvoltare regionala pentru zonele adiacente cursului Dunarii) si vecinatatea estica a UE in componenta caria intra Sinergia Marii Negre dar si Parteneriatul Estic.

Dupa aproape 70 de ani, Romania si Germania ar putea semna in toamna un parteneriat strategic cu ocazia vizitei pe care cancelarul Angela Merkel intentioneaza sa o intreprinda la Bucuresti. Anuntul vizitei celui mai puternice femei din lume a fost facut in urma cu o luna de zile la Deutsche Welle de catre deputatul Ovidiu Gant, reprezentantul etnicilor germani din Parlamentul Romaniei, Ovidiu Gant. Expresia raporturilor economice in continua crestere dintre cele doua tari ar trebui, in mod firesc, sa fie sustinute si de un acord politic, document care s-ar putea materializa intr-un parteneriat strategic intre cele doua tari. Cu toate acestea, in Romania exista inca o buba majora pe care investitorii germani o doresc tratata si eradicata cat mai repede: coruptia la nivel institutional si sistemul juridic infestat cu capuse anacronice. Ramane de vazut ce turnura vor lua relatiile romano-germane dupa prima vizita in Romania a cancelarului german Angela Merkel si care va fi punctul culminant al acestui eveniment. Noi speram ca va fi semnarea unui parteneriat strategic cu principalul motor economic al Uniunii Europene!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *