Cyber-SRI

, , ,
 

Basescu George MaiorAtat presedintele Traian Basescu, cat si seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, au afirmat la unison, miercuri, la bilantul SRI, ca aceasta institutie va intra intr-o noua etapa de dezvoltare si anume “era informationala”, o strategie ce urmeaza a fi aplicata intre 2011-2015. Ambii au precizat ca anul 2010 a fost cel mai bun an al SRI din istoria post-decembrista si ca reforma aplicata SRI-ul a dat roade. “Anul 2010 a fost anul in care SRI a realizat cele mai bune performante, cel putin de cand stiu eu acest serviciu”, a spus Basescu, intr-o conferinta de presa care a urmat sedintei de bilant a SRI. in ceea ce priveste procesele prin care urmeaza sa treaca SRI, seful statului a subliniat ca trebuie inteles ca reformarea si restructurarea Serviciului nu reprezinta un proces care incheie modernizarea si ca SRI trebuie sa dobandeasca acea calitate necesara de adaptare continua la realitati. “Ca orice structura moderna, dupa ce a realizat aceste procese de reformare si restructurare, SRI trebuie sa dobandeasca acea calitate necesara de adaptare continua la realitatile operative si, din acest punct de vedere, pregatirea noii strategii SRI in era informatica este un pilon extrem de important, care va permite SRI adaptarea continua la realitatile si nevoile Romaniei”, a afirmat seful statului.

“Era informationala” – 2011-2015

Directorul SRI, George Maior, a anuntat lansarea unui nou document programatic, denumit “SRI in era informationala”, care isi propune sa defineasca obiectivele Serviciului in perioada 2011-2015. “Lansam cu acest prilej un nou document programatic, denumit «SRI in era informationala», care isi propune sa defineasca obiectivele Serviciului in perioada 2011-2015. Este o schita de concept care va fi dezbatuta in interiorul Serviciului, supusa aprobarii CSAT si discutii in comisia de control”, a declarat George Maior. Potrivit unui material pus la dispozitie de conducerea SRI, obiectivele vor fi orientate spre adaptarea institutiei la evolutiile actuale din domeniul tehnologiei si informatiei. Conform materialului de presa, aceasta noua viziune va porni de la o abordare duala, respectiv faptul ca tehnologia a devenit atat un avantaj competitiv fundamental in lumea informatiilor, cat si o vulnerabilitate suplimentara de securitate. “De aceea, ceea ce ne propunem sa realizam este sa dezvoltam si sa utilizam in mod adecvat «puterea digitala» pentru cresterea eficientei in activitatea noastra, dar si sa abordam si sa prevenim noi riscuri din mediul cibernetic. Esenta acestei viziuni este extinderea performantei operationale si analitice a SRI prin utilizarea noilor instrumente tehnologice si consolidarea cunoasterii in domenii precum SIGINT si CYBERINT”, se mai arata in materialul de presa.

Succese prin reforma

La randul sau, directorul SRI, George Maior, a declarat, miercuri, dupa sedinta de bilant a Serviciului, ca 2010 a fost, “fara indoiala”, anul performantei operationale si ca acesta marcheaza “poate cele mai importante succese operationale” ale SRI din ultimul deceniu. “Anii 2007 si 2008 au fost anii transformarii si reorganizarii SRI, anul 2009 anul cooperarii si consolidarii institutionale, anul 2010 a fost, fara indoiala, apreciem acest lucru in urma analizei noastre, anul performantei operationale. Practic, am inceput sa culegem roadele reformelor din anii anteriori – schimbari de structuri, imbunatatirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete. Anul 2010 marcheaza poate cele mai importante succese operationale ale SRI din ultimul deceniu. Multe, de fapt, au si beneficiat de o anumita mediatizare. Pot afirma ca am avut o abordare adecvata si ofensiva in 2010 in gestionarea unor riscuri din ce in ce mai dinamice si mai diverse”, a declarat George Maior. El a adaugat ca SRI a avut contributii importante in combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a crimei organizate, a prevenit si contracarat activitati ale unor grupari radicale cu potential terorist si a inregistrat realizari relevante in domeniul contraspionajului. “Aceste succese sunt cu atat mai remarcabile, avand in vedere ca anul 2010 a fost si pentru noi un an dificil datorita restrictiilor bugetare. Cu toate acestea, nu am diminuat, datorita capacitatilor noastre de planificare interna in cadrul Serviciului, niciun moment resursele financiare in domeniul operativului, astfel incat am putut sa functionam in paramentrii nostri normali”, a mai spus directorul SRI.

Basescu: “Nu trebuie neglijate informatiile din surse umane”

Seful statului a mai spus ca adaptarea la era informatica nu trebuie sa insemne o neglijare a capacitatii SRI de a culege informatii din sursa umana si ca sisteme moderne trebuie sa insoteasca, sa fie suport, pentru culegerea de informatii din surse umane. “Putem spune ca SRI a trecut la un sistem de planificare multianuala, ceea ce guvernele nu reusesc cu bugetul, si proba ca s-a trecut la un sistem de planificare multianuala este ca prioritatile informative ale anului 2011, asa cum ele au fost aprobate in sedinta CSAT de ieri (marti – n.r.), nu au suferit schimbari consistente in raport cu anul 2010 si ele, enumarate in cateva cuvinte, se refera la combaterea riscurilor asociate fenomenului de coruptie, la batalia cu evaziunea fiscala. si, aici, as face o mentiune – rezultatele din partea a II-a a anului 2010 au aratat eficienta lucrului interinstitutional. (…) O prioritare ramane in continuare siguranta energetica si eventuale vulnerabilitati din punct de vedere al asigurarii necesarului de energie pentru economia nationala si pentru populatie”, a mai spus seful statului. El a enumerat de asemenea ca prioritati sesizarea disfunctionalitatilor din aparatului de stat, la nivel central si local, implicarea SRI in destructurarea gruparilor de crima organizata de la nivel local, securitatea alimentara si nucleara, precum si securitatea sistemului de sanatate. “Ramane o prioritate securitatea sistemului de sanatate, unde inca nu avem un raspuns de ce, daca a crescut bugetul de la 1 miliard la 4 miliarde de euro, de ce asistenta medicala este mai slaba. inca nu avem un raspuns clar si implicit nu avem o solutie de gestionare eficienta a resurselor”, a adaugat Basescu.

Neamestec politic

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, miercuri, dupa sedinta de bilant a SRI, ca ii multumeste directorului Serviciului, George Maior, ca a rezistat la orice fel de incercare de a se influenta din afara serviciul numirile la nivelul acestei institutii. Potrivit sefului statului, modernizarea “rapida si temeinica” a SRI a fost posibila pentru ca nu a putut fi influentata, prin numiri, de oameni politici, de partide. Basescu a subliniat ca, din 2004, de cand este presedinte, nu a acceptat niciun fel de interventie in numirile la nivel judetean sau central in serviciu. “Domnul Maior va poate confirma ca niciodata nu i-am cerut nici macar numirea unui ofiter undeva intr-un judet sau altul, daramite sa-i cer vreodata numirea unei sef de sectie sau a unui om din conducerea serviciului”, a spus el. Presedintele a opinat ca oamenii politici ar putea sa priveasca la evolutia pozitiva a unui serviciu mare, in conditiile in care nu si-au exercitat influenta asupra numirilor la nivelul acestuia. “Ii multumesc domnului Maior ca a rezistat la orice fel de incercare de a se influenta din afara serviciul numirile”, a mai spus Basescu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *