Cruciada anti-coruptie la Sofia

, , , ,
 

Premierul Boyko Borisov si prezidentiabilul Tvetan Tvetanov, doul teribil al politici bulgare

Premierul Boyko Borisov si prezidentiabilul Tvetan Tvetanov, doul teribil al scenei politice bulgare

Guvernul bulgar vrea sa creeze un tribunal special unde vor fi judecati inaltii oficiali corupti din diferite institutii ale statului bulgar, inclusiv din armata, politie si servicii secrete, relateaza mass-media bulgara, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Proiectului Guvernului bulgar prevede ca peste 100 de judecatori si procurori insarcinati cu anchetarea celor mai puternice grupari de crima organizata din Bulgaria sa devina membri ai acestui tribunal special, care va dispune de un buget separat, confidential. Capii mafiei bulgare si inaltii oficiali corupti vor fi judecati de acest tribunal special, care va fi infiintat in urmatoarele 12 luni, a anuntat si ministrul bulgar de interne, Tvetan Tvetanov, considerat arhitectul noii campanii anti-coruptie declansata de autoritatile de la Sofia, confruntate cu coruptia endemica din acest stat. Potrivit lui Tvetanov, masurile drastice vor elimina in cele din urma criticile Uniunii Europene, mass-media si societatii civile in privinta duratei proceselor, ineficienta justitiei bulgare si regulile inadecvate din tribunale republicii balcanice.

Anti-coruptie electorala

Reamintim ca opozitia socialista l-a acuzat pe ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, ca noile masuri au un caracter electoral, acesta fiind candidatul partidului GERB, de guvernamant, la prezidenţialele bulgare din 2011. Premierul bulgar Boiko Borisov, liderul de facto al GERB, a declarat că a decis să anunţe numele lui Ţvetan Ţvetanov pentru că “este furios din cauza analiştilor şi opozanţilor, care susţin că ar intenţiona să fugă de responsabilităţi”. Premierul bulgar a mai dezminţit şi zvonurile din mass-media bulgara, potrivit cărora la 13 mai 2010 ar urma o nouă remaniere guvernamentală a cabinetului bulgar.
La trei ani de la aderarea la UE, Bulgaria inca mai are “multe de facut” si nu a reusit sa pronunte nicio condamnare in cazuri de coruptie la nivel inalt, in timp ce cazurile obisnuite de coruptie continua sa fie sanctionate prin sentinte prea usoare, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene pe justitie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *