Craciunul europenilor, amenintat de atacuri Al Qaida

, , , ,
 

Al Qaida ameninta statele Uniunii Europene

Al Qaida ameninta statele Uniunii Europene

Reteaua terorista internationala Al Qaida intentioneaza sa infiltreze un grup de militanti ai sai in Europa, via Emiratele Arabe Unite si India, in vederea pregatirii unor atentate, relateaza mass-media indiana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Serviciile speciale americane si-au informat deja omoloagele germane ca un grup de doi sau patru presupusi teroristi ar intentiona sa se infiltreze pe teritoriul Germaniei si, posibil, al Marii Britanii prin EAU si India, la ordinul liderilor Al Qaida. Se presupune ca scopul acestui grup este comiterea unor atentate teroriste in timpul sarbatorilor de Craciun. Nu se cunoaste insa identitatea presupusilor teroristi. Ceea ce se stie este ca agentiile de informatii americane au furnizat date despre acestia colegilor lor europeni inca de saptamana trecuta, iar dupa aceea informatia a ajuns si in presa, scrie si Agerpres. Potrivit ziaristilor indieni, teroristii care ar urma sa se infiltreze in Europa ar putea avea tangenta cu gruparea aflata la originea atentatului din orasul indian Poona, din luna februarie a.c. O bomba artizanala a explodat atunci in restaurantul German Bakery, frecventat in special de tineri si straini. In urma deflagratiei, 15 persoane si-au pierdut viata, intre care cativa cetateni straini. Politia germana, conform IANS, verifica in prezent toate cererile de viza venite din India, EAU si Pakistan, conform agentiei de presa citate.

Atentate concrete

In orice caz, Germania a ridicat nivelul de securitate dupa primirea unor informatii privind planuri concrete de organizare a unor atentate pe teritoriul sau. Autoritatile germane incearca sa nu panicheze populatia dar spun ca au primit informatii concrete din mai multe surse de incredere care vorbeau de eforturi sustinute ale unor extremisti islamisti in vederea comiterii unor atacuri teroriste. Anuntul a fost facut miercuri de ministrul de interne, Thomas de Maiziere, care a precizat ca datele au fost obtinute de la servicii secrete straine, dar si separat din surse proprii de catre Oficiul Federal de Criminalistica. Potrivit informatiilor, atentatele ar fi planuite de militanti islamisti pentru finalul acestei luni. Indiciile sunt concrete, a avertizat Thomas de Maiziere, atat in ceea ce priveste anumite persoane implicate apartinand cercurilor islamiste, cat si perioada de timp in care acestea ar planifica un atac terorist. „Am obtinut recent, chair si zilele trecute, informatii factuale relevante pentru securitatea republicii federale” – a precizat acesta. Ministrul a cerut sa fie sporite masurile de securitate in special la aeroporturi si gari. Responsabilul federal a facut totusi un apel la pastrarea calmului in randul populatiei.

Romania e calma

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a declarat recent, la postul national de televiziune, ca, potrivit informatiilor pe care le detine, nu este cazul ca Romania sa se alarmeze in mod deosebit in privinta amenintarilor teroriste pe teritoriul sau. Totodata, directorul SRI a spus ca nu „s-a simitit nevoia” ca in Romana sa fie ridicat nivelul de alerta terorista. Acesta a precizat ca SRI este mai atent la amenintarile teroriste decat era in urma cu cateva luni si considera „firesc” acest lucru, avand in vedere posibila afectare a intereselor unor aliati din Europa si de peste Ocean, dar si multiplele implicatii asupra cetatenilor romani care nu mai trebuie vazuti, in opinia sa, doar strict in raport de teritoriul national. Maior a subliniat ca SRI este interesat si de amenintari impotriva Frantei, la fel ca si de amenintarile asupra Marii Britanii, Germaniei, intrucat au fost cazuri in care unele atentate au afectat viata unor cetateni romani (atentatele de la Madrid si din Afganistan impotriva militarilor romani de acolo).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *