Consulatul României la Odesa, pichetat din cauza „imperialismului” și „homosexualitatii”

, , , , , , ,
 
Consulatul roman de la Odessa, scena a unor proteste repetate impotriva "politicii imperialiale" promovate de Bucuresti

Consulatul roman de la Odessa, scena a unor proteste repetate impotriva “politicii imperialiale” promovate de Bucuresti

Activiști ai mișcării „Ukrainskii Vybor” („Opțiunea ucraineană”) au pichetat, in data de 27 august 2013, sediul Consulatului General al României la Odesa, protestatarii aparand “valorile creștine slave”, acuzând statele Uniunii Europene, inclusiv România, că ar urmari impunerea unor valori străine poporului ucrainean. Conform surselor locale, citate de agentia de presa Karadeniz-Press, la protest au participat reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale care militează pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Vamala, din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan.

Amenintare romaneasca

Întrebat de ce au ales să picheteze sediul Consulatului General al României la Odesa, activistul mișcării „Ukrainskii Vybor”, Serghei Perehod, cunoscut pentru participarea sa la majoritatea actiunilor de protest din orasul-port ucrainean, a declarat ca “politica externă a României, parte a UE din 2007, este ostilă Ucrainei. Astăzi acest stat, care optează pentru refacerea României Mari, este o amenințare pentru independența și integritatea teritorială a țării noastre, pretinzând la teritoriile regiunilor Odesa și Cernăuți. Nu mai puțin important este că România, în calitate de stat membru UE, promovează pe teritoriul țării noastre regulile Uniunii Europene, absolut străine valorilor noastre creștine slave” a mai precizat acesta.

Proteste cu repetitie

Perehod a mai acuzat statele europene pentru distorsionarea valorilor familiei tradiționale, menționând că UE propagă “homosexualitatea și căsătoriile dintre persoanele de același gen”.
Asemenea proteste au mai fost organizate anterior de activistii „Ukrainskii Vybor” și în fața sediilor consulatelor din Odessa ale Suediei, Poloniei, Italiei și altor state membre UE. Activiștii mișcării „Ukrainskii Vybor” au declarat că intenționează să apere în continuare valorile creștine slave ale ucrainenilor și să protesteze împotriva integrării europene.

Prietenul lui Putin, liderul mișcării

Mișcarea „Ukrainskii Vybor” a fost înființată de politicianul Viktor Medvedciuk, fost vicepremier în perioada președinției lui Leonid Kucima. Medvedciuk este un aliat politic si prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, care, potrivit presei, ar fi nașul de botez al copiilor politicianului ucrainean. Viktor Medvedciuk promovează integrarea Ucrainei în proiectul rusesc Uniunea Vamală, din care fac parte Federația Rusă, Republica Belarus și Kazahstan.
Mass-media din Ucraina a relatat anterior ca, în timpul negocierilor ruso-ucrainene in problema gazelor naturale, partea rusă a solicitat ca acesta sa devina premier al Ucrainei. Totodată, liderul mișcării „Ukrainskii Vybor” a alimentat speculatiile privind o posibila candidatura a sa la alegerile prezidențiale din Ucraina, care vor avea loc în anul 2015. Experți politici de la Kiev considera că „prezidențiabilul Medvedciuk” pare a fi un proiect politic coordonat direct de catre Vladimir Putin.

Protest etno-lingvistic

Reamintim ca si anterior, mai mulţi reprezentanţii ai Asociației national-culturale a moldovenilor din regiunea Odesa au pichetat Consulatul General al României la Odesa şi Administraţia Regională de Stat. Conform portalul de ştiri local „Vzgliad iz Odesî”, grupul a protestat împotriva „amestecului României în treburile comunităţii moldovenilor din Ucraina, precum şi împotriva românizării celor care se declară moldoveni, nu români”. Printre solicitarile protestatarilor s-a mai numarat si expulzarea consulului român Emil Rapcea și încetarea activității Consulatului General al României a Odesa.
La acțiune au participat aproximativ 60 de persoane, deși organizatorii au anunțat că vor veni sute. Ei au cerut declarat că se opun și acordării cetăţeniei române locuitorilor din satele moldoveneşti ale regiunii Odesa, pentru că pe această cale România ar atenta  la integritatea teritorială a Ucrainei.

Batalia pasapoartelor

Președintele Asociaţiei naţional-culturale a moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, a declarat că diplomaţii şi oficialii români, sub pretextul organizării unor evenimente culturale şi mese rotunde, desfăşoară o campanie activă de românizare a moldovenilor din regiunea Odesa, oferindu-le paşapoarte româneşti. În opinia lui Fetescu, aceasta reprezintă o infracţiune. „România şi-a instalat deja oficialii în consulatele din Moldova. În consecință acolo nu mai este studiată istoria Moldovei, ci a României. Aceste practice sunt încercate şi în Ucraina”, a declarat Fetescu.
„La începutul acestui an, consulul român la Odesa a încercat să îndemne satele moldoveneşti din regiune să organizeze evenimente dedicate zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu. Acesta este un lucru util, însă diplomaţii români politizează situaţia şi încearcă să îi românizeze pe moldoveni, pentru a arăta că ei sunt stăpâni în această regiune”, a mai adăugat Fetescu.
La randul sau, portalul de știri, „Rupor”, a scris că protestul a perturbat programul de lucru al consulatului, iar mai mulți cetățeni ucarineni care așteptau vize, au rămas nemulțumiți. „Nu pot organiza mitingurile lor astfel încât să nu îi încurce pe alții? Depunerea dosarului pentru vize se face în intervalul orelor 10.00-12.00. Din cauza acestui protest, 80 de persoane riscă să nu reușească să obțină vize pentru a susține un concert în România”, a declarat revoltată Natalia Ivanova, coregrafa unui ansamblu din orașul Iliciovsk, conform careia, din cauza protestului, angajații consulatului au intrerupt programul cu publicul.

Protest multinational

Conform mass-media locala, protestatarii tineau pancarte pe care scria „Găgăuzii susțin cerințele moldovenilor!”, „Bulgarii îi susțin pe moldoveni!”, „Romii îi susțin pe moldoveni!” și „Evreii îi susțin pe moldoveni!”. Participantii la miting nu au facut cunoscute motivele pentru care alte minoritati nationale din regiune ar fi de acord cu „îngrijorările” moldovenilor. Surse locale au tinut sa precizeze ca, etnicii bulgarii, care sunt mai numeroși decât românii/moldovenii în Bugeac, se bucură de atenția statului bulgar care le oferă cetățenie în termene scurte.
Potrivit recensământului din 2001, în regiunea Odesa locuiesc peste 120 de mii de etnici români/moldoveni care susțin că vorbesc limba „moldovenească”. Din cauza procesului de deznaționalizare care a continuă din perioada sovietică până în prezent, numărul acestora scade. Una din cauze este ucrainizarea școlilor cu predare în limba română și trecerea treptată la limba ucraineană în procesul de ținere a serviciului divin în bisericile din satele românești/moldovenesti. Dacă la începutul anilor 90, când Ucraina a devenit stat independent, în regiunea Odesa funcționau 18 școli cu predare în limba română, în prezent numărul acestora s-a redus până la 6.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *