COMENTARIU// Scenarii, manipulări și alte ecuații politice cu mai multe necunoscute la Chișinău

, , , ,
 

sursa: TV8

Decizia recentă a de anulare a rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinăului dă naștere unei noi stări de confuzie la Chișinău. La prima vedere, pe termen mediu, PD-ul pare să fi pierdut partida, oferindu-le posibilitatea pe parcursul verii celor din opoziția extraparlamentară de la Chișinău – PAS și PPDA – la care se mai alătură cu PLDM-ul, să tragă din toate direcțiile.

Pe de altă parte, este posibil ca PD-ul să-și fi oferit singur „fatvaua” politică necesară pentru a se victimiza în fața partenerilor proeuropeni că a încercat în toate felurile, dar nu că există în niciun chip șanse de colaborare cu PPDA și PAS. În acest caz, nu ar mai rămâne pentru aceștia decât „soluția imorală” a oficializării concubinajului cu PSRM lui Dodon, după alegerile parlamentare din toamnă.

PSRM-ul și-ar mai domoli discursul anti-UE, iar PD-ul nu ar mai răbufniri la adresa Moscovei, într-o coaliție chipurile de uniune națională. Bruxelles, prin fostul său ambasador la Chișinău, Pirka Tapiola, s-a arătat în trecut deschisă la o astfel de soluție. PSRM-ul nu va fi greu de atras într-o asemenea construcție, atât timp cât și Dodon poate suporta cu bani din Bahamas „jocul valizelor” cu Plahtoniuc pentru a-și cumpăra reciproc apoi „soldații” din Parlament.

Înot politic sincron

Ceea ce este interesant este sincronzarea mesajelor lui Dodon și Plahotniuc, la numai o zi distanță după decizia finală a Curții Supreme de Justiție de la Chișinău pe rezultatul alegerilor.

În jurul orelor prânzului, Dodon a ieșit cu predică virtuală și un cearșaf de scenarii de tipul „ce s-ar întâmpla dacă”, în timp ce Plahotniuc a ieșit cu un interviu la ziarul „neoficial de casă” al său, din păcate „Timpul”.

Acesta din urmă a anunțat cu emfază că el nu a cedat în fața presiunilor externe și că nu s-a amestecat în justiție în această decizie controversată. Totuși, tonul răspunsurilor, evident aranjate chiar de el și echipa sa de comunicare, tradează o stare de nervozitate imensă, care tradează mitul invicibilității și cinismului glacial care înconjoară figura acestui politician în mentalul colectiv.

Mesajul său a fost atât către oponenții săi politici – PAS și PPDA – pe care i-a acuzat de ipocrizie cum că nu au mai protestat atunci când Usatîi a fost interzis, cât și către partenerii occidentali care i-ar fi cerut să se amestece.

Pe ambii s-au acuzat mai pe față sau voalat de ipocrizie. Aluzie la intervențiile de luni seară ale Ambasadei UE și SUA la Chișinău privind încrederea cetățenilor în sistem de justiție din R. Moldova. Într-o apoteoză a acestei stări surescitate la maximum, Plahotniuc a precizat că și PD-ul ar putea ajunge victima unor astfel de decizii-surpriză și inexplicabile ale justiției.

S-a supărat și banii lor

Mai mult, Plahotniuc a tunat și fulgerat la adresa UE care nu ar mai trimite bani la Chișinău și astfel ar pedepsi cetățenii. Într-un mod laș, retorică sa pro-europeană se identifică din ce în ce mai tare cu cea pro-rusească a PSRM-ul pe acest palier.

Liderul PD a trecut astfel la o retorică „hard to get” la adresa europenilor care nu vor pompa bani în R. Moldova. Totuși, niciun cuvânt despre zecile de milioane de euro oferite până în prezent pentru reformarea justiției, din care guvernul său nu a făcut decât să renoveze clădiri și să cumpere produse de birotică și papetărie.

Când românii au redevenit „romici”

Apropo de duble standarde, Plahotniuc este foarte ofuscat de „folosirea politicienilor străini în alegeri”. Printre străini, liderul PD face referire la liderul PNL-ului din România, Ludovic Orban, care l-a susținut deschis pe Andrei Năstase.

Dar nu la fel de supărat a fost Plahtoniuc atunci când în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale s-a demonstrat, negru pe alb, cu toate documentele necesare, că socialiștii lui Dodon au primit bani rusești, prin offshor-uri din Bahamas. Sume pe care apoi aceștia le-au vărsat în campania electorală a lui Dodon. Dar poate o poză și un clip video cu un politician, fac cât un milion și jumătate de euro convetit din ruble rusești.

Iar acei „străini”, sunt cei care care au reparat în locul guvernării PD circa 1.000 de grădinițe, au mai trimis vreo câteva sute bune de microbuze pentru că acei copii defavorizați să meargă la școală.

Mai mult au mai oferit zeci de mii de burse pentru viitorul tinerilor din R. Moldova și se pregătesc să dea și gaze și curent, ca locuitorii de peste Prut să nu mai stea la mana Moscovei și Transnistriei, via firme de apartament, cu frica gerului în cazul opririi robinetului.

Dodon Gură de Aur

La rândul său, Igor Dodon încearcă și el să exploateze momentul și să tragă dividende în contul PSRM-ului său, prin aceeași lipsă de imaginație și supralicitare în ceea ce privește șansele acestui partid la viitoarele alegeri parlamentare.

Dodon s-a revenit din nou la retorică cu că socialiștii ar putea deține puterea supremă din toamnă și de a forma singuri propriul guvern.

Haosul și rușinea pe care le vedem azi în Moldova este rezultatul guvernarii de dupa 2009. Unioniștii de azi, cei de la putere și cei din opoziție, sunt creaturile politice ale guvernarilor “proeuropene” din acesti ani. Ei toti impreuna, si cei din majoritatea parlamentara si liderii protestelor din strada, au creat sau au salutat crearea AIE1, AIE2, AIE3, de fiecare data alegind “raul mai mic”. Acum culeg roadele…”, a scris Dodon pe contul său de Facebook, în timp ce se pregătește să meargă la Bruxelles să pledeze din nou politica copiată de la Voronin „cu fundul în două luntre” sau a „vițelului bând cu două mame”.

Scenarita l-a îmbolnăvit și pe Dodon, care a făcut astfel o serie de previziuni politice între Horoscop și previziunile lui Nostradamus. Cu socialiști zburdând de unii singuri și majoritar în Parlament, sau alegeri anticipate, deoarece PPDA și PAS nu îl vor accepta pe Plahotniuc la guvernare.

Astfel, Dodon i-a arătat pisica lui Plahotniuc sau poate doar a întărit acest preludiu viziual al PD-ul, constrâns să se suie în aceeași barcă cu PSRM și să vâslească împreună pe Bâcul politicii moldovenești. În final, Dodon a mai făcut o afirmație și un pronostic la fel de proaste ca cele precedente, declarându-și aghiotanți drept câștigători încă din blockstart-uri pentru viitoare cursă la Primăria Chișinăului, pentru ca la final să fie cei mai mari pierzători ai zilei. 

Din păcate, acesta este tabloul sumbru al celor mai puternici oameni ai zilei de la Chișinău. Unii care se lansează în atacuri și scenarii de toate tipurile în loc să-și vadă de reforme, program de guvernare și mai puține de vizite în jet-uri de fițe de la Moscova-Dubai-Washington. Politicieni care să aibă grijă de mâna de oameni care au rămas din cea mai săracă și mai coruptă țară a Europei, nu să vândă capșune pe Facebook pentru revitalizarea economiei țării.

Corespondență de la Chișinău de Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *