Cipru: ONU a extins mandatul UNFICYP

, , , ,
 

Consiliul de Securitate al ONU a extins vineri mandatul Forţei Naţiunilor Unite de Menţinere a Păcii în Cipru până în ianuarie 2013 şi a cerut din nou insistent liderilor ciprioţilor greci şi ciprioţilor turci să-şi accelereze discuţiile destinate reunificării insulei divizate din Mediterana.
Consiliul a adoptat o rezoluţie cu 13 voturi la 0 şi două abţineri (Azerbaidjan şi Pakistan), subliniind că deceniile de impas în discuţiile asupra Ciprului au contribuit la eşuarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile. Forţa ONU de menţinere a păcii UNFICYP a fost desfăşurată în insulă în 1964, pentru a descuraja izbucnirea luptelor intercomunitare.
Cipru a fost împărţit în 1974 după ce Turcia l-a invadat în urma unei lovituri de stat a susţinătorilor unirii cu Grecia. Ciprioţii turci au declarat un stat independent în nord în 1983, dar numai Ankara îl recunoaşte şi menţine acolo 35.000 de militari. ONU a facilitat negocierile între conducerile ciprioţilor greci şi ciprioţilor turci, cu scopul de a crea eventual un guvern federal cu o singură identitate internaţională, constând dintr-un stat cipriot turc constituant şi un stat constituant cipriot grec, fiecare cu statut egal.
În aprilie, secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon le-a declarat conducerilor ciprioţilor greci şi ciprioţilor turci că nu există suficiente progrese cu privire la aspectele cheie ale discuţiilor de reunificare pentru a justifica desfăşurarea unei conferinţe internaţionale asupra Ciprului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *