Chisinaul vrea statutul de mediator pentru SUA si UE

, , , , , ,
 

Transnistria blocheaza negocierile in formatul 5+2

Transnistria blocheaza negocierile in formatul 5+2

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană ar putea obţine statut de mediator cu drepturi depline în procesul de reglementare a conflictul transnistrean, a declarat recent reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, citat de mass-media regionala. ,,Iniţiativa a fost lansată la ultimele negocieri neformale în formatul 5+2 de reprezentantul Chişinăului, Victor Osipov. Ţinând cont că UE este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova, considerăm că această solicitare este foarte bine argumentată”, a subliniat Kalman Mizsei. Subiectul ar putea fi discutat la summit-ul OSCE de la Astana din luna decembrie 2010, a mai subliniat oficialul european.
Kalman Mizsei a mai spus că Uniunea Europeană salută reluarea circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Odesa prin Tiraspol şi îşi pune mari speranţe în ceea ce priveşte reluarea traficului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană, precum şi reconectarea comunicaţiilor telefonice între cele două maluri ale Nistrului. Oficialul european a menţionat că în ultimul an s-au atins succese mari în ceea ce priveşte reluarea negocierilor în vedere reglementării conflictului şi sporirea încrederii dintre cele două maluri, eforturi care ar trebui continuate şi după alegeri. Reamintim ca mediatori în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sunt OSCE , Rusia şi Ucraina, iar SUA şi UE au statut de observatori.

Axa Moscova-Tiraspol respinge implicarea UE

Autorităţile Transnistriei nu doresc ca UE şi Statele Unite să medieze reglementarea conflictului transnistrean, a declarat anterior, ministrul Afacerilor Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La randul sau, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse la negocieri, Andrei Nesterenko, a declarat ca „formatul existent al negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean este fixat în acordurile multilaterale corespunzătoare, şi pentru a-l schimba, este necesar acordul tuturor părţilor participante”.
În prezent Rusia, Ucraina, şi OSCE sunt mediatori, iar UE şi Statele Unite deţin statutul de observatori în cadrul negocierilor în formatul 5+2, îngheţat din februarie 2006. Reamintim ca din anul 1994, convorbirile cu privire la Transnistria s-au desfăşurat în formula de cinci participanţi: Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE. Din 2005, formatul negocierilor în problema transnistreană s-a extins prin includerea UE şi SUA ca observatori.

Implicare occidentala

A patra reuniune informală din anul acesta în formatul ‘5+2′ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori) cu privire la soluţionarea diferendului transnistrean, s-a încheiat la sediul OSCE din Viena, se arata intr-un comunicat al Biroului de integrare al guvernului de la Chişinău, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cu această ocazie, vicepremierul Victor Osipov a trecut în revistă acţiunile executivului său în vederea sprijinirii populaţiei şi producătorilor din regiunea transnistreană. El a subliniat că recenta decizie a guvernului de a facilita exporturile pe calea ferată a produselor din Transnistria va elimina o sursă de tensiune ce afectează procesul de negocieri.
În urma reuniunii, ‘participanţii au convenit să întreprindă în viitorul apropiat noi acţiuni în formatul ’5 + 2′, precum şi în alte formate, în scopul promovării măsurilor de consolidare a încrederii intre cele doua maluri ale Nistrului. Remarcând intensificarea acţiunilor partenerilor internaţionali, inclusiv declaraţiile şi iniţiativele lor la cel mai înalt nivel, Victor Osipov a declarat că ‘toate acestea indică posibilitatea ca Uniunea Europeană şi SUA să devină mediatori în conflictul transnistrean, cu acelaşi statut ca Rusia, Ucraina şi OSCE’.

Ucraina, ofticata pe Medvedev

Transnistria va fi parte a Republicii Moldova, iar Rusia isi va retrage armata, a declarat deputatul ucrainean Leonid Kojara din Partidul Regiunilor, condus de presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. Deputatul ucrainean, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a mai precizat ca fara Ucraina unele negocieri de modificare a statutului regiunii transnistrene sau evacuarea armatei rusesti nu este posibila. “In orice caz, Ucraina respecta acordul de la Istanbul, care prevede retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Leonid Korjov. “Noi intelegem ca multe vor depinde de alegerile parlamentare din Moldova, care vor fi decisive. Noi ne dorim ca Republica Moldova sa se intareasca in calitate de stat independent. De aceea Ucraina si Rusia trebuie sa contribuie la aceasta. Ucraina nu va impiedica evacuarea armatei rusesti. Noi vom asigura tranzitul, asa cum este prevazut in acord”, a mai spus legislatorul ucrainean, adjunct al sefului Comitetului pentru politica externa din Rada Suprema.
Reamintim ca in primele luni ale anului 2010, presedintele ucrainean, Victor Ianukovici, si cel rus, Dmitri Medvedev, au semnat la Kiev o declaratie prin care Ucraina si Rusia isi doresc solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2.

Nedumerire ucraineana

Declaratia facuta publica la o conferinta de presa dupa summitul de la Deauville cu privire la reglementarea conflictului transnistrean i-a lasat nedumeriti pe mai multi politologi ucraineni. Nedumerirea expertilor rezulta din faptul ca la sfarsitul declaratiei sale, Medvedev nu a mentionat Ucraina ca parte la negocieri de care depinde succesul solutionarii diferendului transnistrean, referindu-se, in schimb, la Romania, scrie presa de la Kiev, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. De asemenea, a fost uitata si OSCE, care are rolul de mediator in rezolvarea conflictului. “Din declaratia lui Medvedev rezulta ca importanta OSCE si a Ucrainei este atat de nesemnificativa incat ele pot fi pur si simplu ignorate”, au subliniat analistii politici. Insa, aparitia Romaniei pe lista actorilor internationali de care depinde succesul de solutionare a conflictului transnistrean i-a nedumerit pe mai multi experti, care cunosc implicarea directa a Romaniei in conflict de partea Republicii Moldova, scrie presa ucraineana. “In cazul in care aceasta declaratie reprezinta pozitia oficiala a guvernului rus in reglementarea transnistreana, se pare ca asistam la inceputul unei noi restructurari a politicii externe rusesti”, considera expertii ucraineni.

Planul Kozak reactivat

Numai Ucraina poate obliga autoproclamata republica nistreana sa se integreze cu Republica Moldova. Cel putin asa considera recent directorul Centrului pentru studierea societatii civile din Kiev, Vitali Kulik, subliniind ca tocmai Kievul este cel care detine „actiunea de aur” a rezolvarii transnistrene, desi pana acum nu a putut sa converteasca planurile in actiuni reale, transmite Novai Reghion. Potrivit expertului, dialogul ruso-german in problema transnistreana releva faptul ca cel mai probabil scenariu al solutionarii conflictului, prin respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, este reanimarea asa-numitului „plan Kozak”. Adica, reintegrarea Republicii Moldova in conditiile avansate de Federatia Rusa. Deci, viitoarea politica externa a statului moldovean reintegrat se va afla sub controlul Moscovei, va avea loc consolidarea statutului limbii ruse si posibila mentinere a prezentei militare ruse in stanga Nistrului – enumera el consecintele punerii in aplicare a proiectului amintit de rezolvare a diferendului din Transnistria. „Chiar daca germanii insista asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria, Rusia isi va putea mentine prezenta militara in regiunea transnistreana sub forma unui contingent al politiei in cadrul misiunii OSCE”, estimeaza expertul. „In cazul in care Ucrainei i se va atribui rolul de statistician in elaborarea algoritmului de reintegrare moldo-transnistreana si se va incerca scoaterea Tiraspolului de la tubul de oxigen cu mainile Ucrainei, autoritatile de la Kiev ar putea raspunde prin refuz, deoarece nu au niciun interes in aceasta. Nu trebuie sa se uite ca in Transnistria traiesc circa 100.000 de cetateni ucraineni”- argumenteaza el, mentionand ca Kievul nu poate fi eliminat din procesul activ de negociere in problema transnistreana. Prin urmare, pozitia Ucrainei va fi ca numai prin implicarea ei in acest proces pot fi elaborate planuri cat de cat realiste ale reintegrarii moldo-transnistrene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *