Chisinaul alege intre "trecut" si "viitor"

de | iun. 19, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Lupta dintre comunisti si liberali pentru Primaria Capitalei a intrat pe ultima suta de metri la Chisinau. Locuitorii capitalei de peste Prut vor decide astazi daca doresc sa se intoarca inspre trecutul comunist sau unul orientat spre valorile europene. Astfel, rata de participare la alegeri in municipiul Chisinau era, in jurul orei 15.00, de 37,5%, cu aproape 2,5% mai mare decat cea inregistrata la aceeasi ora in primul tur de scrutin.
RM alegeri 975

Lupta dintre comunisti si liberali pentru Primaria Capitalei a intrat pe ultima suta de metri la Chisinau. Locuitorii capitalei de peste Prut vor decide astazi daca doresc sa se intoarca inspre trecutul comunist sau unul orientat spre valorile europene. Astfel, rata de participare la alegeri in municipiul Chisinau era, in jurul orei 15.00, de 37,5%, cu aproape 2,5% mai mare decat cea inregistrata la aceeasi ora in primul tur de scrutin. Cei mai activi cetatenii din capitala de peste Prut sunt in sectorul Buiucani, unde s-au prezentat la urne 39,1% din alegatori, iar ii suburbii – unde la primul tur cele mai multe voturi i-au revenit liberalului Dorin Chirtoaca – cei mai activi sunt locuitorii din Condrita, unde se inregistreaza o prezenta de 56,3%, a anuntat Consiliul Electoral de circumscriptie Chisinau, citat de Info-Prim Neo. in sectoarele Centru si Rascani la votare s-au prezentat 38,7% din persoanele cu drept de vot, in sectorul Botanica au votat 37,7% din alegatori, iar la Ciocana – 34,2%. In suburbii cei mai pasivi sunt locuitorii din Bubuieci, unde la sectiile de votare au venit 30% din alegatori. in ceea ce priveste rata de participare pe tara la turul doi al alegerilor locale, aceasta era la ora 15.00 de 33,24%, mai scazuta decat la primul tur, cand a fost de 36,96%. Batalia politica cea mai acerba se duce insa la Chisinau si electoratul pare sa se fi mobilizat mai bine.

15 partide si 1024 de candidati

Sectiile de votare din Republica Moldova si-au deschis portile duminica dimineata la ora 07.00, in cadrul turului doi de scrutin pentru alegerea a 512 primari din totalul celor 898. Procesul electoral se va desfasura intre orele 7.00-21.00. Rata minima de participare la alegeri este de cel putin o patrime de alegatori inscrisi pe liste in fiecare localitate. in turul doi de scrutin pentru functia de primar concureaza 1.024 de candidati de la 15 partide, precum si independenti. Cei mai multi candidati ramasi in cursa electorala – 311 – sunt de la Partidul Liberal Democrat. Urmeaza 243 de reprezentanti ai Partidului Democrat si 240 de comunisti. 124 de candidati la functia de primar sunt din partea Partidului Liberal, iar 61 – independenti.

PLDM conduce in topul primarilor

Miza alegerilor de duminica o constituie in special municipiul Chisinau, unde in turul doi se intalnesc deputatul comunist Igor Dodon si actualul primar, liberalul Dorin Chirtoaca. De asemenea, urmeaza a fi alesi si primarii a 21 din 31 de centre raionale (echivalentele resedintelor judetene din Romania). Din cei 386 de primari alesi din primul tur, la 5 iunie, 120 sunt din partea Partidului Liberal Democrat, iar 115 ai Partidului Comunistilor. Candidatii Partidului Democrat au invins in 85 de primarii, iar ai Partidului Liberal – in 27. in 35 de localitati au castigat candidatii independenti. Aproximativ 35% din alegatori au participat duminica, pana la ora 15.30, la turul doi de scrutin. Cea mai mare prezenta a fost inregistrata la Balti – circa 52%, iar la Ocnita si Donduseni a depasit 45%. Rata de participare la Chisinau constituie peste 37%, in comparatie cu 30% la primul tur, care s-a desfasurat la 5 iunie, a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Comisia Electorala Centrala a decis si sistarea procesului de vot in comuna Condratesti, din raionul Ungheni, din cauza unor erori in buletinele de vot.

Comunistii „investesc” in alegeri

Partidul Comunistilor din Republica Moldova a cheltuit cel mai mult in campania pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, care are loc duminica. In cele doua saptamani de campanie, PCRM a utilizat peste 2,3 milioane lei moldovenesti (aproape 200.000 de dolari), arata raportul financiar privind veniturile si cheltuielile concurentilor electorali pentru alegerile locale generale din 5 iunie, inclusiv pentru turul doi de scrutin din 19 iunie, aprobat de Comisia Electorala Centrala. Urmatorii clasati din punct de vedere al cheltuielilor sunt Partidul Democrat cu peste 1,7 milioane si Partidul Liberal – 1,1 milioane lei. Cel mai putin dintre partidele parlamentare a cheltuit PLDM, partidul premierului Vlad Filat – 180.000 de lei. In total, in aceasta campanie, formatiunile politice si concurentii electorali au cheltuit peste 36 de milioane de lei.

Alegeri anulate

In comuna Condratesti, din raionul Ungheni, a fost intrerupt duminica procesul de votare din motive tehnice – greseli in buletinele de vot, iar presedintele Comisiei Electorale Centrale a spus ca in aceste conditii vor fi organizate alegeri anticipate, potrivit portalului Unimedia. Potrivit lui Iurie Ciocan, presedintele Comisiei Electorale Centrale, in buletinul de vot au fost incluse date gresite ale unui candidat la primarie. Ciocan a mai declarat ca Judecatoria va cerceta toate circumstantele, dupa care CEC va decide cand vor fi organizate alegerile anticipate. La primul tur de scrutin, din 5 iunie, la fotoliul de primar al localitatii Condratesti au candidat trei persoane cu acelasi nume si prenume: Ion Bodrug. La nivel national, potrivit primelor constatari ale observatorilor din organizatia Promo-LEX, sectiile de vot au fost deschise conform rigorilor legale, insa pana la ora 11.00 au fost inregistrate mai multe tipuri de nereguli. Observatorii Promo-LEX au anuntat ca au constatat multiple cazuri de propaganda electorala in preajma sectiilor de votare. Un caz de tentativa de votare multipla s-a inregistrat la o sectie de votare din Chisinau. Observatorii Promo-LEX au constatat cel putin zece cazuri de comercializare de bauturi alcoolice in preajma sectiilor de votare si perturbare a ordinii publice, inclusiv la circumscriptii din Chisinau.

Lupta zodiacala

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a facut apel la semnele zodiacale ale celor doi candidati care concureaza duminica pentru postul de primar al Chisinaului, spunand ca Leul trebuie sa mearga la Primarie, aluzie la victoria nepotului sau, Dorin Chirtoaca, relateaza Publika TV. „Avem de ales intre un Iepure si un Leu, iepurele la friptura si leul la Primarie”, a declarat Ghimpu la iesirea de la sectia de votare, propunandu-le jurnalistilor sa verifice datele de nastere ale celor doi candidati. Liberalul Dorin Chirtoaca este nascut la 9 august 1978, iar comunistul Igor Dodon la 18 februarie 1975. Liderul PL a mai spus ca a venit cu ganduri bune la votare si asteapta ca cetatenii sa continue drumul pe care l-au inceput. „Cale intoarsa nu exista, trebuie sa mergem inainte”, a punctat Ghimpu.

Vot al studentilor basarabeni din Romania

Peste de 200 de tineri basarabeni care isi fac studiile in Romania au venit acasa, duminica dimineata, doar ca sa voteze, costurile calatoriei dus-Œntors fiind suportate de catre firma de transport. Administratorul firmei de transport spune ca si-a asumat toate costurile doar ca sa le ofere tinerilor posibilitatea sa voteze. Trei autocare cu circa 200 de studenti au ajuns la ora 8.00 in Gara de Sud din Chisinau. Tinerii au venit din mai multe regiuni ale Romaniei si vor vota atat in Capitala, cat si in alte localitati. „Am observat ca voturile noastre nu au fost suficiente data trecuta si am hotarat sa venim pentru a suplini procentele care nu i-au fost de ajuns candidatului”, a declarat una dintre tinere. Toti studentii au beneficiat de calatorie tur-retur gratis. Unul dintre ei a mentionat ca cei care s-au oferit sa finanteze calatoria sunt „oameni din Republica Moldova, fara apartenenta politica”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *