Chișinău: Dodon vrea să-i decoreze pe soldați ruși din Transnistria cu distincții de stat

, , , , ,
 

Președintele rus Vladimir Putin, la parada dedicată Zilei Victoriei de pe 9 mai 2017, de la Moscova, însoțit de omologul său de la Chișinău, Igor Dodon

Președintele prorus de la Chișinău, Igor Dodon, a anunțat, luni, că intenționează să decoreze soldați ruși din regiunea transnistreană cu distincții de stat. Într-o declarație, făcută într-o conferință transmisă online de către postul rusesc de televiziune, Rossia 24, Dodon a precizat că dorește să decoreze cu distincții de stat ale Republicii Moldova militari din trupele de pace ruse și din forțele separatiste transnistrene și că vrea să participe la aniversarea de 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a „pacificatorilor” ruși pe Nistru. „Intenționez să particip la manifestări comune în Transnistria, dedicate împlinirii a 25 de ani de la războiul transnistrean. Niciun președinte al Republicii Moldova nu a participat vreodată la asemenea evenimente. Mai mult, planific să decorez militari moldoveni, transnistreni, dacă vor dori, și ruși cu distincții de stat a Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

În paralel, Guvernul de la Chișinău i-a interzis săptămâna trecută vicepremierul rus Dmitri Rogozin de a ateriza pe teritoriul R. Moldova în avioane militare, pentru a se deplasa la Tiraspol cu această ocazie. Dmitri Rogozin a luptat cu arma în mână împotriva Chișinăului în 1992, după singur afirmă în biografia sa, publicată cu câțiva ani în urmă.

Critici dure

Primele reacții au și început să apară la aceste inițiative enunțate de Igor Dodon. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a criticat dur, luni, intenția președintelui prorus Igor Dodon de a decora soldații ruși cantonați în regiunea transnistreană.

„Intenția lui Igor Dodon de a decora soldații ruși și militarii separatiști este o nouă crimă și o gravă jignire la adresa celor care și-au dat viața luptând pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Până acum nu am văzut ca Igor Dodon să decoreze pe nimeni din cei care au apărat integritatea Republicii Moldova. Nu am văzut să facă un gest de compasiune către mamele care și-au pierdut fiii, către copiii care și-au pierdut tații uciși tocmai de aceia pe care astăzi Dodon îi decorează. Mai mult, Igor Dodon pângărește simbolurile de stat, acordând recunoaștere unor trupe teroriste, ilegale care, în fiecare zi se pregătesc pentru a lupta contra Republicii Moldova.

Decorând trupele rusești de ocupație, decorând soldații separatiști, Dodon devine complicele lor la toate crimele înfăptuite de aceștia în ultimii 25 de ani. Poate Igor Dodon îl va decora și pe cel care l-a împușcat pe tânărul Vadim Pisari!”, a scris acesta pe pagina sa Facebook. Șalaru a mai îndemnat soldații R. Moldova, ce fac parte și ei din trupele de pacificare, să refuze distincțiile date de Dodon.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *