CEDO va examina problema predarii in limba romana cu grafie latina in scolile transnistrene

, , , ,
 

lb romana

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a admis trei dosare impotriva Republicii Moldova si Rusiei privind incalcarea drepturilor elevilor si profesorilor din scolile cu predare in limba romana, cu grafie latina, din regiunea transnistreana, potrivit portalului Moldova Azi. Reclamantii in aceste trei dosare sunt peste 170 de parinti, copii si profesori de la trei licee din stanga Nistrului – “Alexandru cel Bun” din Tighina, “Stefan cel Mare” din Grigoriopol si “Evrika” din Rabnita. Ei s-au plans instantei de la Strasbourg ca sunt discriminati si ca le sunt incalcate drepturile la educatie precum si la viata privata si familiala. Magistratii europeni au acceptat sa examineze dosarele, chiar daca ele nu au trecut prin toate instantele nationale. “Pentru prima data, Curtea a spus intr-un caz non-penal ca locuitorii regiunii nu au solutii, in situatia in care Federatia Rusa nu-si recunoaste jurisdictia asupra acestui teritoriu, iar hotararile instantelor din R. Moldova nu sunt executate pe teritoriul regiunii transnistrene”, a explicat avocatul Doina Ioana Straisteanu.

“Nu” limbii romane

Limba romana este interzisa de Constitutia transnistreana, iar legislatia locala prevede si o amenda de circa 30 de euro pentru cei care citesc sau scriu in grafie latina. Elevii si profesorii de la cele trei licee spun ca sunt intimidati zi de zi de autoritatile transnistrene pentru dorinta lor de a vorbi, invata si a-si transmite limba si cultura urmasilor.
“De opt ani suntem nevoiti sa parcurgem zilnic drumul de la Grigoriopol la Dorotcaia pentru a face carte in limba romana. Numarul elevilor a scazut de la 600 la 200, iar copiii care fac acest drum pe frig si pe arsita pot fi numiti eroi”, a spus Eleonora Cercavschi, directoarea liceului din Grigoriopol, evacuat in 2002 in satul Dorotcaia, raionul Dubasari. Si numarul elevilor de la liceul din Rabnita a scazut. Daca in urma cu 10-12 ani in clasa intai erau inscrisi cate 100 de copii, in prezent abia daca se aduna 10-15. “Pana nu demult ni se spargeau geamurile de doua-trei ori pe saptamana. Este o reactie a celor care nu vor sa ne vada in Rabnita. Daca nu se va decide soarta acestor scoli, ma tem ca ele se vor inchide de la sine. Aceasta si este dorinta autoritatilor transnistrene”, a spus directoarea liceului “Evrika”, Eugenia Halus. Ea spera ca in urma procesului de la Strasbourg, elevii se vor putea intoarce in blocurile liceului si nu vor mai fi nevoiti sa stea in bancile de la gradinita inchiriata de la Uzina Metalurgica.
CEDO a dat reclamantilor termen pana la 20 septembrie pentru a-si prezenta pretentiile privind satisfactia echitabila. Juristii Asociatiei Promo-LEX, care apara reclamantii din aceste dosare, spera ca o decizie CEDO pe aceste cazuri va asigura mai multe instrumente de presiune asupra autoritatilor transnistrene pentru a respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului in regiune. In prezent, in regiunea separatista transnistreana activeaza opt institutii de invatamant cu predare in grafia latina: trei licee si cinci gimanzii, dintre care unul pentru copii orfani.

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] la Karadeniz Press Posted in Documentare, Top News Tags: Basarabia, Republica Moldova, transnistria « […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *