Cazul Timosenko: UE si Rusia, cu ochii pe Ucraina

, , , ,
 

Rusia a făcut apel marţi către autorităţile ucrainene să dea dovadă de „omenie” cu fostul premier Iulia Timoşenko, încarcerată, care a intrat în greva foamei pentru a condamna „represiunea politică” în Ucraina şi violenţele în închisoare. De asemenea, Comisia Europeană solicită explicaţii din partea autorităţilor ucrainene în legătură cu situaţia Iuliei Timoşenko.
„Sperăm că autorităţile ucrainene vor lua toate măsurile necesare garantării drepturilor Iuliei Timoşenko, vor da dovadă de omenie şi vor găsi o cale adecvată, care nu va complica situaţia politică interioară”, a declarat ministerul rus al Afacerilor Externe. „Cerem urgent explicaţii din partea autorităţilor ucrainene în legătură cu situaţia doamnei Iulia Timoşenko”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Extindere.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat marţi în grevă a foamei în închisoare, a anunţat avocatul său Serghei Vlasenko. “Iulia Timoşenko a anunţat că a început o grevă a foamei”, a declarat Vlasenko la ieşirea de la închisoarea din Harkov. “Este o grevă a foamei pe o perioadă nedeterminată de timp, ea reclamă încetarea represiunilor politice în ţară”, a continuat avocatul.
Închisă din august 2011, Iulia Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Este, de asemenea, judecată de la 19 aprilie pentru deturnare de fonduri publice şi fraudă fiscală în anii 1997-1998, pe când conducea Sistemele energetice unite ale Ucrainei (SEUU), infracţiuni pasibile de 12 ani de închisoare. Învinsă în alegerile prezidenţiale din 2010, Timoşenko denunţă aceste persecuţii ca fiind o răzbunare personală a actualului preşedinte Viktor Ianukovici vizând eliminarea sa de pe scena politică.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.