Cat o costa pe Rusia aventura militara in Ucraina?

, , , , , , ,
 


A woman walks past an information screen on display inside the office of the Moscow Exchange in the capital MoscowRusia plateste deja pretul aventurii sale militare in Ucraina, desi nu unul atat de ridicat incat presedintele rus Vladimir Putin sa puna capat agresiunii. Totusi, in ciuda sanctiunilor usoare aplicate de tarile democratice din Occident, Rusia a suferit exporturi de capital de peste 50 de miliarde de dolari in primele trei luni ale acestui an, o depreciere cu 9% a rublei si o usoara recesiune a economiei.

Invazia militara si anexarea peninsulei Crimeea in luna martie, urmata apoi de sprijinul Moscovei pentru separatistii pro-rusi in partea rasariteana a Ucrainei, ambele sperie investitorii straini. Acestia cauta plasamente alternative ale capitalului lor din moment ce garantiile rusesti nu mai arata atat de atractiv in lumina introducerii unor sanctiuni si mai dure din partea Vestului. Fondul Monetar International (FMI) a revizuit deja cresterea economica a Rusiei pentru 2014, reducand prognoza de la 1,3% la numai 0,2%.

In comparatie, expertii FMI se asteapta ca economia chineza sa inregistreze o crestere de 7,5% in acest an, scrie Kiev Post. Inflatia a atins in Rusia un procent de 6,9%, ceea ce reprezinta o lovitura serioasa data populismului promovat de Putin prin marirea pensiilor si dezvoltarea programelor sociale, principalele realizari ale sale in ochii populatiei.

Marii jucatori economici de pe piata rusa reclama declinul economiei

 Nici marile companii ce investesc in Rusia nu sunt foarte multumite de „aventura ucraineana” a lui Putin. Rezultatele financiare raportate de un numar mare de companii europene, de la banci la producatori de bere, arata un impact negativ semnificativ cauzat de incertitudinile politice ale confruntarii Moscovei cu Occidentul in criza din Ucraina, precum si de incetinirea economiei Rusiei.

Banca franceza Societe Generale a anuntat, miercuri, ca reevaluarea in scadere cu 525 milioane de euro a afacerilor din Rusia a condus la scaderea cu 13% a profitului net in primul trimestru, in timp ce producatorul de bere Carlsberg si cel de tigarete Imperial Tobacco Group au informat ca declinul vanzarilor in Rusia si deprecierea rublei au afectat profitul si vor infleunta veniturile pe parcursul anului. De asemenea, afacerile din Rusia ale producatorilor de bere si de tigarete au fost lovite in ultimele trimestre puternic de reglementari mai stricte introduse de catre autoritati inainte de anexarea Crimeei de catre Rusia, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Confruntarea politica a Rusiei cu Vestul a pus noi presiuni pe rubla si a impins economia spre recesiune. inrautatirea economiei in Rusia a introdus o necunoscuta semnificativa in prognozele de profit si venituri ale multor companii europene, care au considerat pana curand Rusia drept un motor de crestere. Societe Generale, a treia mare banca dupa active din Franta, a anuntat ca profitul net a scazut in primul trimestru la 315 milioane de euro, de la 364 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Banca a invocat ca motive ale acestui declin incertitudinile politice privin Rusia, economia slaba si declinul rublei.

Tensiunile Moscovei cu Occidentul reprezinta o problema majora pentru Societe Generale, care detine Rosbank, una dintre cele mai mari institutii de credit private din Rusia. Rosbank genereaza aproximativ 5% din veniturile totale ale grupului francez, care avea insa ambitii mari pentru operatiunile din Rusia la intrarea pe piata. Societe Generale a cumparat 20% din Rosbank in 2004 pentru 634 milioane de dolari si a cheltuit ulterior peste 4 miliarde de euro pentru a-si majora participatia la 99,4%. Profitul operational al bancii in Rusia a scazut in primul trimestru din acest an la 7 milioane de euro, de la 61 milioane de euro in urma cu un an.

Nici alcoolul nu se mai vinde la fel

Producatorul danez de bere Carlsberg a motivat pierderea inregistrata in primul trimestru prin deprecierea rublei si incertitudinile din Rusia, unde are afaceri importante. Compania are asteptari pesimiste pentru restul anului.Rusia este cea mai mare piata individuala pentru Carlsberg.

Carlsberg si-a inrautatit, miercuri, prognoza privind propriile rezultate pentru a reflecta situatia economica dificila din Rusia si se asteapta la un avans foarte redus al profitului pe ansamblul anului. Chiar si inaintea crizei din Ucraina, producatorii de bere prezenti in Rusia aveau dificultati din cauza schimbarii reglementarilor si altor factori care au impins piata pe scadere. Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producator de bere din lume, a anuntat miercuri ca volumul vanzarilor in Rusia a scazut cu 10% in primul trimestru, in timp ce la nivel de grup a fost inregistrat un avans de 4,5%.

In aprilie, producatorul danez de bere Heineken a raportat scaderea cu 37% a profitului net din primul trimestru, din cauza mai multor factori, inclusiv climatul dificil din Rusia. Compania britanica Imperial Tobacco Group a informat, miercuri, ca Rusia, una dintre pietele care inregistra in mod obisnuit crestere puternica, a tras in jos rezultatele financiare. in ultimul an, autoritatile din Rusia au restrictionat vanzarile de tigarete si au crescut acciza la produsele din tutun cu pana la 40%. in Ungaria, compania farmaceutica Richter Gedeon se asteapta la scaderea vanzarilor in Ucraina si Rusia in acest an, din cauza crizei politice a declarat directorul general, Erik Bogsch.

Nici in UE semnele nu sunt deloc bune

Comisia Europeana avertizeaza si ea ca escaladarea tensiunile din Ucraina va afecta economic multe tari din UE. Bruxellesul avertizeaza ca are putea exista probleme majore cu livrarile de petrol si gaze si la cresterea preturilor acestor materii prime, poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE “Daca intensificarea tensiunilor in raport cu Rusia va conduce la perturbari majore in aprovizionarea cu petrol si gaze, cu o crestere puternica a preturilor, impactul negativ asupra catorva state membre ar putea fi semnificativ”, noteaza Comisia Europeana (CE) in prognoza economica de primavara.

Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de crestere economica ale Rusiei. Comisia Europeana a redus prognoza de crestere economica pentru Rusia la 1% in acest an si 2% anul viitor, fata de estimarile de 2,3% pentru 2014 si 2,7% pentru 2015 inaintate in prognoza economica de iarna, publicata in luna februarie. Tensiunile dintre Vest si Rusia privind criza din Ucraina ar putea afecta cresterea economica a Bulgariei, Ciprului, Finlandei si tarilor baltice – Estonia, Letonia si Lituania, potrivit prognozei CE.

In cazul Bulgariei, dependenta sectorului energiei de importurile de gaze naturale din Rusia “ar putea deveni o povara asupra cresterii economice” in cazul aparitiei unor probleme cu aprovizionarea. Pentru Estonia, criza din Ucraina ar putea afecta atat comertul cu Rusia, cat si investitiile directe de la investitori din tara vecina. Exporturile Ciprului ar putea avea de suferit avand in vedere legaturile comerciale semnificative ale acestui stat cuRusia, daca se vor manifesta “efecte negative de revarsare” ale tensiunilor dintre Moscova si Kiev, noteaza CE. Criza din Ucraina ar putea avea repercusiuni asupra comertului si increderii investitorilor din regiune, reia Executivul UE in raportul asupra economiei Letoniei.

Economia letona va fi afectata in acest an de “limitarea” cererii din partea unor parteneri comerciali importanti, in principal Rusia, iar volatilitatea recenta a rublei rusesti ar putea pune presiune asupra exportatorilor letoni, noteaza CE. in consecinta, exportatorii ar putea incerca sa limiteze costul fortei de munca prin “planuri mai conservatoare privind angajarile”. in cazul Lituaniei, o incetinire mai accentuata a cresterii economice in Rusia si in regiunea Comunitatii Statelor Independente ar putea afecta comertul si increderea, cu un posibil impact asupra cererii interne. Finlanda ar putea resimti un impact economic semnificativ in cazul unei noi deteriorari a situatiei economice a Rusiei sau aparitiei unor restrictii asupra comertului cu Rusia, avertizeaza CE.

SUA: Sanctiunile vor afecta rubla ruseasca

Daniel Glaser, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, a afirmat miercuri ca sanctiunile internationale impotriva Moscovei “au un impact direct si indirect asupra economiei slabe a Rusiei”. Afirmatiile au fost facute  in fata Congresului SUA despre impactul sanctiunilor asupra diferitelor sectoare economice. Potrivit acestuia rubla a pierdut 8 la suta din valoare de la inceputul anului, in timp ce banca centrala rusa a cheltuit 10 la suta din rezervele sale in valuta, respectiv 50 de miliarde de dolari, intr-un efort zadarnic de a o sustine.

Acest oficial a amintit, de asemenea, ca intre 100 de miliarde si 130 de miliarde de dolari in capital au parasit Rusia de la inceputul crizei, potrivit estimarilor FMI si ale Bancii Mondiale. Banca Rossia, vizata de sanctiuni si considerata drept banca oficialilor de rang inalt din Rusia, a pierdut aproape un miliard de dolari depozit si a fost constransa sa vanda obligatiuni in valoare de 500 de milioane de dolari pentru a-si mentine lichiditatile, a asigurat acest oficial american. “Este clar ca politica noastra de sanctiuni functioneaza”, a afirmat acest reprezentant al Trezoreriei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *