Cartea „Democrația sub asediu”, lansată la Chișinău de autorii Armand Goșu și Igor Munteanu

, , ,
 

Istoricul din România Armand Goșu și deputatul și politologul Igor Munteanu au lansat împreună, joi seara, la „Librăria din Centru” din Chișinău, un volum de studii despre nivelul de democrație și mai ales derapajele lui din țări precum România, Turcia, Ungaria, Rusia sau R. Moldova.

Fiecare dintre cei șapte autori colectivi ai cărții „Democrația sub asediu. România în context regional” au dezvoltat problemele cu care se confruntă democrațiile din țările menționate și deviațiile ideologice care converg spre instalarea mai degrabă a unor regimuri autoritare și corupte, cu un sistem clientelar și bine controlat și politizat, în care echilibrul puterilor în stat nu mai funcționează în parametrii definiției clasice a democrației.

„De ce studiul lui Igor Munteanu [despre R. Moldova] este lângă cel despre România? Evident pentru că vorbim despre un spațiul cultural comun și în aceeași măsură în care mă interesează pe mine despre România, mă interesează și ce se întâmplă în R. Moldova. Cartea este construită în jurul acestor studii.

De ce vin aici și explic modelul rusesc, sau cel al lui Orban sau Erdogan… pur și simplu este o încercare de a răspunde colegilor din presă care sună și întreabă: ce face Dragnea seamănă cu ce face Erdogan sau Putin, sau Orban? Și atunci am realizat că dezbaterile de la televiziuni din România, și presupun că și la Dvs., sunt invocate tot timpul în astfel de dezbateri figuri de afară, neștiind cei care invocă aceste personaje politice importante ce se întâmplă cu aevărat în Polonia, Ungaria, Turcia sau Rusia.

Asta a fost o încercare a mea de a oferi, împreună cu colegi și prieteni, cu Igor, o cheie sau o grilă de interpretare. Un minim bagaj teoretic pentru cei care se lansează în aceste dezbateri privind regimurile politice și prăbușirea democrației”, a declarat istoricul și politologul Armand Goșu.

El a mai atras atenția că a fost câștigată „doar o repriză și nu campaionatul” și după alegerile europarlamentare din 26 mai de la București, dar și după instalarea noului guvern la Chișinău.

Aceasta carte, după victoria mult mai mare pe care ați repurtat-o la Chișinău și totuși o victorie electorală la București, această carte nu este nicio secundă depășită. Regimul Dragnea, cu Dragnea la pușcărie din 27 mai, nu a murit odată cu acest eveniment, regimul Dragnea e bine mersi și controlează România. Deocamdată, nici la Dvs, regimul Plahotniuc nu a decedat după ce acesta a plecat și nu știm unde este. Deci, cartea nu își pierde din actualitate”, a mai punctat Armand Goșu.

La rândul său, Igor Munteanu a vorbit despre cultura „cleptocrației” ridicată la un alt nivel de către guvernarea Partidului Democrat, condus de Vlad Plahotniuc. El a menționat că R. Moldova a fost lovită, în special în ultimii trei ani de zile, de grave derapaje cu accente pronunțate de la normele democratice clasice.

Ideile care stau la baza acestei cărţi sunt legate de forţa angajamentului cetăţenesc în statele care trebuie să apere democraţia, care trebuie să se apere de forţe ostile, despre puterea regimurilor clientelare care lucrează în reţea”, a declarat deputatul Igor Munteanu.

De asemenea, jurnalistul Vasile Botnaru, șef al stației Europa Liberă de la Chișinău, a declarat la rândul său că regimul Plahotniuc și-a construit și extins influența cu ajutorul imperiului media pe care oligarhul l-a dezvoltat în toți acești ani.

Corespondența de la Chișinău, Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *