Cancelarul Angela Merkel, vizită strategică la Kiev

, , , , , ,
 
Cancelarul-german-Angela-Merkel-vrea-să-relanseze-negocierile-de-pace-în-Ucraina

Cancelarul-german-Angela-Merkel-vrea-să-relanseze-negocierile-de-pace-în-Ucraina

Liderul german va avea întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi cu premierul de la Kiev, Volodymyr Groisman, relatează surse guvernamentale de la Kiev, citate de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Această vizită are loc pe fundalul apropierii alegerilor prezidențiale din Ucraina, dar și a recentului anunț al cancelarului german cu privire la iminenta sa retragere din viața politică după expirarea actualului mandat, în 2021. După cum informa anterior KARADENIZ-PRESS, în cadrul întâlnirilor, oficialii vor discuta despre relațiile bilaterale dintre cele două state, conflictul din Donbas, precum şi despre implementarea acordurilor de pace de la Minsk.

Reamintim că la începutul lunii octombrie, Rada Supremă a prelungit până în data de 31 decembrie a anului viitor, statutului special al regiunii Donbas, controlată de separatişti. Guvernul german consideră acest lucru o dovadă a faptului că Ucraina intenţionează să-şi respecte obligaţiile prevăzute în acordurile de la Minsk, se arată în mass-media de la Berlin. Cancelarul german a făcut de mai multe ori apel la relansarea negocierilor pentru pace în estul Ucrainei.

Potrivit celor mai recente date, în urma conflictului din Donbas şi-au pierdut viaţa peste zece mii de oameni, inclusiv numeroşi civili.

8 pentru Ucraina

Opt state europene au denunţat la ONU intenţia de organizare, la 11 noiembrie, a unor scrutine ‘ilegitime’ în estul Ucrainei pentru alegerea liderilor celor două ‘republici’ autoproclamate Doneţk şi Lugansk, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ”Dacă au loc, aceste ‘alegeri’ ilegitime ar contraveni acordurilor de la Minsk şi ar încălca legea ucraineană”, au subliniat într-o declaraţie Marea Britanie, Franţa, Olanda, Polonia şi Suedia, membre europene ale Consiliului de Securitate al ONU.

Declaraţia a fost semnată, de asemenea, de Italia, fostă membră în 2017, şi de Belgia şi Germania, noi membre ale Consiliului de Securitate începând din ianuarie 2019. ”Le cerem separatiştilor să renunţe la planurile lor pentru aceste ‘alegeri’ şi facem apel la Rusia să îşi folosească influenţa considerabilă pentru a împiedica organizarea acestor ‘alegeri’ ”, se menţionează în documentul citat.

Pretenții separatiste

Rusia solicitase ca în reuniunea de luni seară a Consiliului de Securitate al ONU să aibă intervenţii directe reprezentanţii autorităților separatiste din Doneţk şi Lugansk, Moscova argumentând, prin vocea ambasadorului Vasili Nebenzia, că cele două republici sunt ‘semnatare ale acordurilor de la Minsk’.

Cererea a fost respinsă cu şapte voturi contra (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Polonia, Suedia, SUA şi Peru), un vot pentru (Rusia) şi şapte abţineri.

Diplomația rusă nu este la prima încercare de acest fel, majoritatea organizațiilor internaționale fiind confruntate cu încercările ruse de a legitimiza autoritățile separatiste din Doneţk şi Lugansk prin forțarea participării lor la activitățile rezervate statelor suverane. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *