Bulgaria “vinde” cetatenii pe 100.000 de euro

, , , ,
 

bulgarian-passport

Executivul bulgar va acorda cetatenie persoanelor care fac donatii de cel putin 100.000 de euro pentru institutii culturale din Bulgaria, in baza unor noi amendamente la Legea Cetateniei, potrivit portalul de stiri Novinite.com. Mai mult, acest lucru a recunoscut recent chiar de catre ministrul pentru bulgarii din afara granitelor, Bojidar Dimitrov, care a spus intr-un interviu pentru cotidianul Stardart ca in baza acestei proceduri, mai multi cetateni americani si canadieni au primit deja pasaport bulgar. Donatiile trebuie sa depaseasca suma de 100.000 de euro si sa fie acordate unei institutii culturale bulgare. Persoanele care investesc mai mult de 1 milion de leva (circa 523.000 de euro) in economia nationala sau care au contributii semnificative in domeniul stiintific sau sportiv vor beneficia de proceduri accelerate, potrivit site-ul cotidianului Standart.
Dimitrov s-a angajat, in trecut, ca va combate criza demografica din Bulgaria prin oferirea cetateniei unor persoane nascute in afara tarii.

Pentru SUA da, pentru Republica Moldova ba

La inceputul lunii august, Bulgaria se plangea de faptul ca cetatenii Republicii Moldova aplica pentru dobandirea cetateniei bulgare in scopul de a obtine pasaport bulgaresc care le-ar permite sa scape de obligativitatea vizei, a afirmat intr-un interviu pentru Focus News, ambasadorul Bulgariei la Chisinau, Gheorghi Panaiotov. KARADENIZ PRESS scria ca etnicii bulgari din R. Moldova care solicita pasaport bulgar nu se gandesc neaparat la emigrarea in Occident, sustine ambasadorul, care recunoaste insa ca exista un interes crescut fata de recentele schimbari aduse Legii cetateniei bulgare. “Oamenii vor sa obtina cetatenia mai repede. Pentru ei, obtinerea cetateniei bulgare este in primul rand legata de depasirea dificultatilor referitoare la procedurile de acordare a vizei. Detinerea unui pasaport bulgar face ca procedurile sa se desfasoare mai usor”, preciza ambasadorul Bulgariei la Chisinau. “Exista un interes foarte mare fata de cetatenia bulgara si ar trebui sa-l incurajam”, completa ambasadorul.

Mafia pasapoartelor

La inceputul acestui an, Dimitrov afirma ca din 2002, 114.508 de cereri de obtinere a cetateniei bulgare au fost depuse de persoanele de origine bulgara care traiesc in Ucraina, Republica Moldova, Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Turcia si Grecia, dar doar 58.000 au fost examinate (48.000 aprobate, 10.000 respinse). Reamintim ca anterior Agentia de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare a inaintat guvernului de la Sofia o serie de amendamente menite sa simplifice procesul de acordare a cetateniei Republicii Bulgaria etnicilor bulgari din alte state. Cele mai semnificative modificari implica eliminarea asa-numitor “intermediari” in procesul de solicitare a cetateniei precum si stabilirea unor termene stricte pentru a se raspunde la cereri, in timp ce toate certificatele de origine bulgara vor fi emise de Agentia de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare si nu de Agentia de Stat pentru Securitate Nationala (DANS) si Ministerul bulgar de Interne. Conform lui Bojidar Dimitrov, care a fost demascat ca agent al serviciilor de informatii comuniste bulgare, majoritatea celor 2,5 milioane de persoane avand origine etnica bulgara care traiesc in Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Ucraina, Republica Moldova, Rusia si alte foste republici sovietice, Turcia si Grecia doresc sa obtina pasapoarte bulgare, in timp ce 70% dintre ei vor sa se mute definitiv in Bulgaria, sa cumpere acolo o casa si sa caute un loc de munca. otodata, surse oficiale din cadrul organizatiilor etnicilor bulgari din Ucraina, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au condamnat noile amendamente la Legea Cetateniei bulgare, precizand ca prin adoptarea lor „vechea mafie” va fi inlocuita cu o „mafie mai noua”. Sursele citate au reiterat solicitarea lor privind implicarea comunitatilor etnice bulgare in acest proces, cerand introducerea unor prevederi legislative care sa legifereze rolul lor. Oficialii Agentiei de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare au refuzat sa comenteze acuzatiile aduse de vicepresedintele Anghel Marin, fost ofiter de informatii si lider informal al Partidului Socialist Bulgar, si considerat unul din potentialii candidati la urmatoarele alegeri prezidentiale din Bulgaria. Peste 9.400 de straini, dintre care 2.600 moldoveni si 4.000 macedoneni, au primit cetatenie bulgara pe parcursul anului 2009, relateaza mass-media bulgara, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *