Bulgaria. Epurarea turcilor, dovedita de documente din arhiva BKP

de | sept. 11, 2012 | Balcani, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Emigrarea în Turcia a 340.000 de membri ai comunităţii turce din Bulgaria, între iunie şi septembrie 1989, a constituit o epurare etnică, dovedesc documente ale fostului partid comunist bulgar (BKP).

Emigrarea în Turcia a 340.000 de membri ai comunităţii turce din Bulgaria, între iunie şi septembrie 1989, a constituit o epurare etnică, dovedesc documente ale fostului partid comunist bulgar (BKP).
În cursul unei şedinţe din 7 iunie 1989 a conducerii partidului, Todor Jivkov, şeful statului şi al partidului comunist, dădea asigurări că Bulgaria urma să se confrunte cu o puternică dorinţă de emigrare a minorităţii turce. „Acesta este binevenită şi necesară. Dacă nu facem să plece 200.000-300.000 de persoane din această populaţie, în 15 ani Bulgaria nu va mai exista. Va fi precum Ciprul”, divizat după intervenţia militară turcă din 1974, spunea liderul comunist de la Sofia, aşa cum reiese din procesului-verbal al reuniunii.
La 29 mai 1989, Bulgaria şi-a deschis frontiera cu Turcia pentru a-i expulza pe bulgarii de origine turcă (10% din populaţie), pe care îi considera o „coloană a cincea” a statului vecin. Membri ai comunităţii turce organizaseră în 1989 manifestaţii pentru a-şi redobândi numele de origine, schimbate în mod forţat cu patronime bulgare între 1984-1985. „Am dat ordin Ministerului de Interne să îi deporteze rapid pe extremişti prin forţă, via Austria, şi să îi expulzeze masiv pe fanaticii aflaţi în centrul acestor evenimente”, mai declara Jivkov. Ceilalţi membri ai minorităţii erau puternic incitaţi să părăsească Bulgaria.

Turcii, ce mai mare minoritate din Bulgaria

Potrivit documentelor de partid, aceasta se pregătea să facă faţă unui deficit de forţă de muncă în sectoare precum agricultura, construcţiile şi industria. Campania de epurare etnică a provocat în epocă vii reacţii internaţionale şi nu a fost susţinută de Moscova. Ea a accelerat căderea lui Todor Jivkov, la 10 noiembrie 1989, după 35 de ani petrecuţi la putere. Începând de luni, pe site-ul www.archives.bg/politburo sunt disponibile 2.459 de procese-verbale şi hotărâri ale Biroului politic al comuniştilor bulgari, dintre care 897 rămase secrete până acum.
În 2001, turcii constituiau 9.4% din populaţia totală a Bulgariei şi formau cea mai mare comunitate etnică minoritară din această ţară. Turcii din Bulgaria sunt descendenţii grupurilor turcice venite din Anatolia peste Dardanele şi Bosfor în urma cuceririi Balcanilor de către otomani, la sfârşitul secolului al XIV-lea şi la începutul secolului al XV-lea, precum şi a bulgarilor care s-au convertit la islam şi care au adoptat limba turcă de-a lungul secolelor în care actualul teritoriu al Bulgariei făcea parte din Imperiul Otoman. Comunitatea turcă s-a format ca grup etnic minoritar după Războiul Ruso-Turc din 1877-1878. Această comunitate are conştiinţă etnică turcă şi se diferenţiază prin limbă, religie, cultură, obiceiuri şi tradiţii de grupul etnic bulgar majoritar şi de celelalte comunităţi etnice din Bulgaria. Astăzi, turcii din Bulgaria trăiesc predominant în două zone rurale din nordest (Ludogorie/Deliorman) respectiv din sudest (Rodopii de est). Turcii formează majoritatea absolută în regiunea Kărgeali ş majoritatea relativă în regiunea Razgrad.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *