Bulgaria, cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană

, , , , ,
 
Premierul bulgar Boyko Borisov este convins de faptul că în Bulgaria nu există corupție politică

Premierul bulgar Boyko Borisov este convins de faptul că în Bulgaria nu există corupție politică

Indicele de perceptie a coruptiei in Bulgaria este de 43 de puncte in 2017, tara ocupand astfel locul 71 in clasamentul mondial. In cadrul clasamentului intre statele membre UE, Bulgaria continua sa ocupe ultimul loc (media indicelui UE este de 65), a anuntat organizatia internationala Transparency International, citată de mass-media de la București. (In index, 100 de puncte este cea mai buna nota si 0 puncte este cel mai slab rating), potrivit presei bulgare, citata de Rador, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Anterior premierul bulgar Borisov declara că politicienii români sunt corupţi şi din acest motiv sunt prinşi de justiţie, în timp ce omologii lor bulgari sunt cinstiţi. Reamintim că o parte importantă a economiei bulgare se află sub controlul capitalului rusesc.

Cu 43 de puncte, Bulgaria ramane sub pragul critic de 50 de puncte, dincolo de care sunt tarile care nu reusesc sistematic sa faca fata coruptiei. Schimbarea de doua puncte a rezultatului indexului nu este semnificativa din punct de vedere statistic, deoarece miscarile similare au fost observate si anterior, fara a incalca tendinta de stagnare, au spus autorii raportului.

Handicap bulgar

Bulgaria nu reuseste inca sa recupereze ritmul de crestere a majoritatii tarilor din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Republica Ceha, Estonia, Letonia si Lituania. Acum, Bulgaria este comparabila cu media indicilor altor tari din Balcani (42.27), ceea ce plaseaza Bulgaria intre Vanuatu, Burkina Faso si cu mult inaintea Albaniei.
In raportul de anul trecut, care analizeaza situatia din 2016, valoarea indicelui Bulgaria a aratat nu numai o lipsa de dezvoltare intr-o perioada relativ lunga, dar si o tendinta de serioasa ramanere in urma in comparatie cu alte state membre ale UE, a declarat organizatia.
In 2018, Bulgaria a fost inclusa pentru a 20-a oara in index, analiza rezultatelor de pana acum a aratat ca, de fapt, lupta impotriva coruptiei a stagnat si nu exista niciun progres in ultimii cinci ani. Cu un an in urma, Transparency International a vorbit despre necesitatea urgenta de schimbare a politicii de combatere a coruptiei si de un angajament pentru reforme mai profunde in institutiile chemate sa conduca aceasta lupta.

Fantasme politice sofiote

„Bulgaria a depăşit de mult timp România la multe capitole”, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov, citat mass-media de la Sofia. Şeful executivului de la Sofia a avut această reacţie după ce a fost întrebat când va reuşi Bulgaria să ajungă din urmă România. În consecinţă, reporterul i-a cerut să spună când şi cum Bulgaria a depăşit România în combaterea corupţiei. „Miniştrii lor fură şi în final sunt prinşi şi încarceraţi, în timp ce preşedintele lor caută azil în Moldova. Eu nu am văzut bulgari care să fugă în România”, a răspuns Borisov. El a admis totuşi că în Bulgaria nu există politicieni condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar a susţinut că această situaţie este rezultatul faptului că politicienii din ţara sa nu sunt corupţi. „Cred că prevenţia este cea mai importantă. Ceea ce ştiu este că fac tot posibilul să nu îi las să fure şi ei ştiu că dacă îi prind vor pleca imediat”, a explicat mai departe premierul conservator Boiko Borisov.

România, locul 26 la corupție

Romania se mentine in anul 2017 pe locul 26 in clasamentul indicelui de perceptie a coruptiei la nivelul statelor UE, in urma tarii noastre fiind Ungaria si Bulgaria, conform unui raport al Transparency International, relateaza Agerpres, preluată de mass-media de la București. Organizația a lansat recent  raportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) la nivel global, prin intermediul caruia se realizeaza un clasament al gradului de coruptie in sectorul public, asa cum este perceput de mediul de afaceri si experti independenti din cele 180 de state incluse in analiza, informeaza un comunicat al organizatiei.

Romania se mentine cu acelasi scor, de 48 de puncte, ca in urma cu un an si pe acelasi loc (26) la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia. Singurele tari din Uniune care au punctaje mai mici decat Romania sunt Ungaria (45 de puncte, locul 27) si Bulgaria (43 de puncte, locul 28). La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte, similar cu anul anterior.

Noua Zeelandă, stat exemplu

La nivel global, in topul statelor percepute ca fiind cel mai putin corupte se afla Noua Zeelanda, cu 89 de puncte din 100 posibile si Danemarca – 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia si Elvetia, fiecare cu cate 85 de puncte. Media la nivel global este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior.

Clasamentul este intocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, in care 0 inseamna „foarte corupt” iar 100 – „deloc corupt”. Pentru fiecare stat sunt utilizate intre trei si 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International, pentru a se asigura ca indeplinesc standardele de calitate ale TI. Conform raportului intocmit de Transparency International, este pentru prima data cand la varful ierarhiei se inregistreaza scoruri sub 90 de puncte, ceea ce releva o tendinta globala de scadere a punctajelor din clasament. (Mihai Isac/N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.