Arme rusesti pentru regimul Assad din Siria

, , , ,
 

MV ChariotO navă care transportă arme ruseşti pentru Siria a ancorat în portul sirian Tartus, aflat la Marea Mediterană, scrie presa de la Ankara.
”Forţele navale ale Turciei au aflat că nava rusească MV Chariot a ancorat în portul sirian”, precizează mai multe ziare de la Ankara, citându-l pe Selcuk Unal, un reprezentant al diplomatiei turce. Rusia păstrează un serviciu de mentenanţă din epoca sovietică în apropiere de Tartus, care este singurul punct de sprijin militar al Siriei de la Mediterana.
Cargoul MV Chariot, sub pavilion Sf. Vicenţiu şi Grenadine, a plecat din portul rusesc Sankt-Petersburg cu destinaţia Latakia, port sirian, având la bord între 35 şi 60 de tone de muniţii şi explozibili destinaţi ministerului sirian al Apărării. Ministerul rus de Externe a afirmat că nava transportă ”o încărcătură periculoasă”, fără să ofere detalii. Potrivit documentelor, expeditorul este compania de rusească de stat Rosoboronexport.
Ruta iniţială a cargoului era prin apele teritoriale ale Turciei, care nu face parte din Uniunea Europeană şi, prin urmare, nu se încalcă restricţiile impuse Siriei de către UE. Cu toate acestea, nava a fost nevoită să ancoreze marţi în portul cipriot-grec Limassol, din sudul Cipului, pentru realimentare cu combustibil. Autorităţile cipriote-greceşti au urcat la bordul navei pentru verificarea documentelor. Ele s-au străduit, de asemenea, să examineze cargoul, dar nu au putut deschide patru containere, deoarece erau depozitate într-un ”spaţiu restrâns”, potrivit unui comunicat al ministerului cipriot-grec de Externe. Ele au decis însă că nava are la bord ”o încărcătură periculoasă”. În decurs de circa o oră, navei i s-a permis să plece ”după ce aceasta a decis să-şi schimbe destinaţia şi să nu meargă în Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot-grec, Stefanos Stefanou.
Uniunea Europeană, din care Republica Cipru face parte, a instituit un embargou asupra livrărilor de arme către Siria, în urma reprimării brutale a acţiunilor de protest îndreptate împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *