Armata germană rămâne în Kosovo

, ,
 
Kosovo, problema strategica in Balcani

Kosovo, problema strategica in Balcani

Guvernul german a decis recent continuarea participării la misiunea NATO din Kosovo, KFOR, dar cu o reducere a efectivelor maxime de trupe germane de la 800, cât este în prezent la 400, relatează agenția DPA, citată de KARADENIZ PRESS. Acest plafon este suficient ca Bundeswehr (forţele armate germane) să reacţioneze rapid la orice deteriorare neaşteptată a situaţiei de securitate în zonă, la 20 de ani după desfăşurarea iniţială în Kosovo, consideră cabinetul de la Berlin.

Pentru a fi implementată, decizia miniştrilor mai trebuie aprobată şi de parlamentul german.

În acest moment, în Kosovo sunt desfăşuraţi circa 70 de militari germani. Berlinul, stat membru NATO, a sprijinit financiar și logistic formarea armatei tânărului stat balcanic, precum și a serviciilor de informații de la Priștina.

Interes german

De la declararea independenţei fostei provincii sârbe, în 2008, KFOR se ocupă în principal de supravegherea creării de structuri de securitate profesioniste, multietnice şi cu control democratic.

“Continuarea participării la KFOR este în interesul securităţii Germaniei”, se subliniază în comunicatul cabinetului, care menţionează că “situaţia din Republica Kosovo continuă să fie în general paşnică şi stabilă”. Comunicatul notează totuşi că lipsa relaţiilor normale între Pristina şi Belgrad menţine potenţialul de conflict, în special în nordul Republicii Kosovo, unde populaţia este predominant sârbă. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *