Analiză: Republica Moldova, pe buza prăpastiei politice interne

, , , ,
 

Scena politică din Republica Moldova devine din ce în ce mai efervescentă pe fondul înțelegerilor politice dintre partidele care, teoretic, ar trebui să se situeze ideologic la capete opuse. Totul pleacă de la propunerile de schimbare ale actualului sistem de vot de liste de partide și transformarea acestuia fie în uninominal, fie într-unul mixt. PD și PSRM ar fi acceptat varianta votului mixt, dar toate celelalte partide, fie ele din arcul parlamentar sau extraparlamentar, precum și societatea civilă, consideră acest gest drept îngroparea definitivă a democrației în Republica Moldova. Analiștii sunt de părere că sistemul mixt sau uninominal ar avantaj partidele bogate sau pe cele cu diverse pârghii de influență, așa cum este cazul PSRM sau PD. Practic, puterea va fi disputată de cele două partide, ceilalți actori politici fiind lăsați în afara jocului.

Banii europeni în stand-by

Cel mai nou motiv de dispută între actorii politici de la Chișinău este legat de posibilitatea ca UE să stopeze un pachet financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, ce este așteptat ca o gură de oxigen la Chișinău pentru economia țării. Europa Liberă a publicat joi un material, citând surse de din PE de la Bruxelles, în care se precizează că UE va amâna această plată, pe fondul deteriorării stării democrației în R. Moldova prin voința a numai două partide de schimbare a sistemului actual de vot pentru viitoare alegeri parlamentare.

La rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat pentru EL că asistența financiară depinde numai de ce va face PD. Totul depinde de guvern. Dacă guvernul retrage inițiativa de schimbare a legislației acum de pe ordinea de zi, banii vor ajunge mai repede la oameni”, a spus Mureșan.

Acuze cu repetiție

Această veste a unei posibile amânări a stârnind reacții virulente în rândul democraților de la Chișinău. Președintele Parlamentului și vicepreședintele PD, Andrian Candu, a pus această situație de umerii opoziției extraparlamentare, așa cum a făcut-o în trecut și cu o situație similară cu FMI. Uniunea Europeană nu ajută Guvernul sau guvernarea, dar ajută Republica Moldova și cetățenii ei (…) Este vorba despre suport bugetar și a face o asemenea declarație, este o declarație împotriva propriilor cetățeni”, a spus Candu.

El a spus că la nivelul UE nu există „nicio decizie privind amânarea finanțării Republicii Moldova”, ci doar „o inițiativă a unui partid, Popular European numit, din cadrul Parlamentului European, pe care se face presiune din Republica Moldova de către Maia Sandu și Andrei Năstase”, a spus Candu. Tot el încercat să inducă ideea că Maia Sandu ar în colaborare și cu Igor Dodon sau extremistul Grigore Petrencu, chiar dacă vinerea trecută PD și PSRM au votat împreună, cu 74 de voturi, în primă lectură votul mixt.

„Mă întreb dacă după acea întâlnire nocturnă cu domnul Petrenco nu a fost și o altă întâlnire cu domnul Dodon anume pentru a pune la punct această presiune pe Parlamentul European ca să întârzie finanțarea Republicii Moldova”. Acesta a mai spus că situația creată este un „cadou” pentru retorica prorusească a președintelui Igor Dodon.

Replică acidă

Aceste acuzații nu au rămas fără ecou, acolo unde lidera PAS Maia Sandu a declarat că a ridicat într-adevăr obiecții la Bruxelles privind acordarea necondiționată de fonduri pentru Chișinău, justificând prin faptul că puterea ucide jocul politic democratic și vrea toată puterea. „Câteva zile în urmă, televiziunile guvernării anunțau că Uniunea Europeană a decis acordarea unei asistențe de 100 milioane de euro Republicii Moldova. O informație falsă. La întâlnirile pe care le-am avut la Bruxelles săptămâna trecută am discutat despre faptul că asistența trebuie acordată doar cu condiția respectării de către guvernare a normelor democratice în contextul inițiativei de schimbare a sistemului electoral. Parlamentul European împărtășește poziția noastră”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Maia Sandu a criticat cooperarea PD-ului cu PSRM, precum și atitudinea binevoitoare a a președintelui Igor Dodon față de Federația Rusă, ironizându-l pe acesta din urmă. „De cealaltă parte, Dodon, după ce a oferit voturile socialiștilor pentru a vota legea PD-ului, care reprezintă un atentat la procesul democratic, se bucură că banii nu vor ajunge în țară. El e mai puțin preocupat de situația oamenilor de acasă. La cât de des merge la Moscova, se pare că vrea să candideze la următoarele alegeri prezidențiale în Rusia”, a mai scris ea.

Nervozitatea lui Dodon

Zilele acestea, Dodon a fost bombardat de acuze de „blat politic” în numele personal cu PD-ul lui Vlad Plahotniuc, dar și pe linia de partid a PSRM, formațiune în care deține o foarte mare influență și cu care își sincronizează agenda politică. Întrebat cum răspunde acuzațiilor aduse de Vladimir Voronin, privind o eventuală înțelegere dintre Dodon și Plahotniuc, respectiv PSRM și PD, Dodon a lansat un tir de acuze la adresa fostului său șef de partid și mentor politic.

„Eu cred că Vladimir Nicolaevici în calitate de tată spiritual al lui Plahotniuc, care l-a adus în politică și în business-ul mare, ar trebui să explice cum a făcut lucrul ăsta. Scopul meu este să dizolv Parlamentul și să stopez această majoritate, care activează în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Dodon. Voronin i-a acuzat, joi, pe Dodon și Plahotniuc de înțelegeri privind schimbarea sistemului actual de vot într-unul mixt, că totul a fost făcut în strânsă colaborare între PD și PSRM.

Voronin își reglează conturile cu foștii ucenici politici

Voronin și-a continuat tirada și vineri, atunci când s-a luat la ceartă, în Parlament, și cu președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov. „Înțeleg că lui Marian Lupu este indiferent de ceea ce se întâmplă în țară și în Partidul Democrat, dar nu înțeleg cum fondatorul PD, Dumitru Diacov, poate fi indiferent. Cum ați permis ca trădătorii să ajungă în fruntea PD? Din acele persoane prostituate care au venit în Parlament și au trădat, voi ați ales nacialnici (șefi – n.r.). Eu pot să tac și să mă bucur în tăcere. O să ajungeți la aceea ce am ajuns și noi și dea Domnul să fie așa”, a atacat Voronin.

Replica lui Diacov nu a întârziat să apară, acesta replicând tăios. „Domnule președinte Voronin, mai bine tăceai. Ceea ce avem astăzi e rodul muncii matale de mulți ani de zile. Hai să facem ceea ce putem face împreună, ca în Moldova să fie liniște și pace. Pe mine tot mă doare sufletul de ce se întâmplă, dar eu nu-mi permit să fac asemenea glume. Ai venit aici 20 de minute, ai spus 2 bancuri și ai plecat. Noi însă ne gândim la viața țării, iar pentru asta trebuie de făcut ceva, nu doar de gândit”, a menționat Diacov.

Duminică se anunță proteste la Chișinău

Liderii partidelor extraparlamentare de opoziție PAS, PPDA și PLDM a chemat cetățenii la proteste, duminică, de la orele 14, în fața Parlamentului. „Alegerile parlamentare sunt singura salvare. Protestul rămâne singurul lucru prin care ne putem exprima nemulțumirea. Avem un singur mesaj: Să se renunțe la schimbarea sistemului electoral. La protestul de pe 14 mai, liderii politici vor sta departe de scenă. Nu vor fi organizatori. Fiecare să fie responsabil de el”, a declarat vineri într-o conferință de presă, Maia Sandu.

Ea a mai adăugat că Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au făcut un târg, iar după ce a fost ajutat de către Plahotniuc să câștige președinția, Dodon își răscumpără datoria morală și ajută PD-ul să se mențină la putere. „PD are doar 4 %. Pierderea puterii pentru ei nu e doar pierderea puterii, ci și a libertății și averilor care le au”, a mai spus lidera PAS. De asemenea, liderul PLDM Viorel Cibotaru a îndemnat oamenii, printr-un mesaj video, să iasă și să protesteze pentru păstrarea democrației în R. Moldova. El a afirmat că actuala guvernare nu este deloc preocupată de probleme stringente ale populației cum ar fi sărăcia, problemele economice, lipsa locurilor de muncă și altele. El a afirmat că actuala guvernare „încercarea perfidă de a schimba sistemul electoral în Republica Moldova” și că este o lovitură pentru democrația din Republica Moldova. „O cale spre prăbușirea statului Republica Moldova”, a afirmat acesta.

În ciuda acestor crâncene lupte interne, Republica Moldova continuă să fie cea mai săracă și mai coruptă țară din Europa, cu o populație divizată atât politic, cât și economic între Est și Vest. Clivajul se adâncește și mai mult în societatea R. Moldova pe fondul acestor tensiuni, iar politicienii nu fac decât să le întrețină artificial pentru a le putea exploata apoi din perspectivă politică.

Corespondență de la Chișinău, Republica Moldova, semnată de Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *