ANALIZA: „Decapitatea” cu repetitie a serviciilor speciale poloneze

, , , ,
 

Polonia servicii

In plin context regional tensionat de razboiului din estul Ucrainei, Polonia, un stalp important al NATO in regiune, primeste o lovitura puternica ce vulnerabilizeaza pe moment aceasta tara. Toti cei patru directori ai serviciilor de informatii si contrainformatii polonez si-au prezentat demisia, joi, la numai trei zile dupa instalarea guvernului conservator si eurosceptic format de Partidul Lege si Justitie (PiS). Comisia parlamentara responsabila cu supravegherea acestor institutii a aprobat propunerea de plecare din functii, prezentata de noul prim-ministru Beata Szydlo, „la cererea” celor patru responsabili vizati — sefii celor doua servicii civile, Agentia de Informatii (AW) si Agentia de Securitate Interna (ABW), si ai celor doua militare, Serviciul de Informatii Militare si Serviciul de Contraspionaj militar. ‘Munca responsabililor demisionari in functiile lor constituia o amenintare mai importanta decat amenintarile venite din strainatate’, a comentat noul ministru de externe, Witold Waszczykowski, plecarea celor patru responsabili, la postul de televiziune privat TVN24. ‘Nu vorbesc despre toti, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o politie politica fata de politicienii polonezi decat ca o institutie insarcinata sa apere interesele Poloniei impotriva actiunilor din exterior’, a adaugat el, precizand ca ‘nu este vorba despre o razbunare, ci despre o despartire de oameni care nu si-au dovedit eficienta’. In schimb, din partea opozitiei, fostul coordonator al serviciilor speciale, Marek Biernacki, a denuntat ‘o lovitura de forta nocturna impotriva serviciilor speciale’, care ‘a creat o situatie periculoasa pentru stat’.

Sub agresiunea Rusiei

Acesta vulnerabilitate vine in contextul in care un raport din primavara acestui an, intocmit de Agentia poloneza de Securitate Interna (ABW), preciza ca activitatile de spionaj rusesti pe teritoriul Poloniei s-au inmultit in 2014. Pe langa activitatile de la spionaj ale Rusiei si cele ale Belarusului s-au intensificat de asemenea. Raportul mentioneaza ca scopul principal al serviciilor secrete ruse a fost ‘discreditarea pozitiei Poloniei si a altor state membre NATO in problema crizei ucrainene’, se afirma in raportul mentionat. ‘Un element important al activitatii ruse a fost provocarea de divergente intre UE si NATO. Atentia a fost focalizata pe declaratiile antieuropene si antiamericane facute in principal de figuri eurosceptice din tari membre ale Uniunii Europene si pe vocile care au criticat posibilitatea inaspririi sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse’, mentioneaza raportul ABW. Astfel, decapitatarea serviciilor de catre informatii poloneze vine intr-un climat dificil de securitate.

Spionaj in toatele domeniile-cheie

De la inceputul crizei din Ucraina, Rusia s-a implicat in mod activ in sprijinirea proiectelor propagandistice de informare. ‘Aceste proiecte creeaza o imagine pozitiva Rusiei si ii arata intr-o lumina negativa pe oponentii Kremlinului’, subliniaza autorii raportului, care au remarcat o crestere a activitatii diferitelor institutii ruse privind consolidarea si activarea cercurilor proruse din Polonia. In 2014, ABW a retinut un cetatean polonez de origine rusa pentru spionaj si colaborare cu Directia principala de informatii a armatei ruse (GRU). In plus, doi diplomati rusi au fost declarati persona non grata pentru activitati incompatibile cu statutul lor diplomatic. Conform concluziilor Agentiei de Securitate Interna a Poloniei, partea rusa a cautat sa desfasoare activitati de spionaj in domeniile politic, economic si tehnico-stiintific, potrivit Radio Polski.

Istoric cu probleme

Tot un raport din 2011 al ABW estima ca circa 300 din diplomatii acreditati la Varsovia desfasurau activitati de culegere de informatii, potrivit sursei amintite. Raportul a fost prezentat atunci de directorul Agentiei, Krzysztof Bondaryk, care aprecia ca acest numar “nu este alarmant, avand in vedere ca in Polonia se afla la posturi peste 2.000 de diplomati”. Acesta a evitat sa citeze numele vreunei tari angajate in operatiuni de spionaj pe teritoriul polonez. El a precizat, de asemenea, ca intre cei 300 se afla si ofiteri straini de informatii care colecteaza informatii de la surse deschise si contacte personale. Krzysztof Bondaryk a subliniat ca expulzarea diplomatilor angajati in activitati contrare statutului lor este luata in considerare doar in ultima instanta, avand in vedere ca este de asteptat ca asemenea actiuni sa provoace masuri similare de cealalta parte. Serviciile speciale poloneze analizeaza asemenea optiuni cu cea mai mare atentie posibila, a subliniat el. Agentia intentiona atunci sa amendeze Codul Penal polonez cu privire la combaterea activitatii serviciilor straine de informatii, a mai anuntat seful institutiei. Potrivit prevederilor in vigoare, sunt pedepsite doar persoanele care se angajeaza in activitati de spionaj indreptate impotriva statului polonez. Agentia doreste sa exercite presiuni in vederea pedepsirii tuturor formelor de spionaj prezente pe teritoriul tarii.

Spioni rusi

In 2010, contraspionajul polonez anunta deconspirarea unui presupus agent al GRU (Serviciul de Informatii al armatei ruse), potrivit publicatiei poloneze Dziennik Gazeta Prawna. Sursa citata afirma ca suspectul activa de o perioada indelungata pentru spionajul militar rusesc si locuia ilegal in Polonia de peste 10 ani. Presupusul agent a fost retinut inca in primavara anului 2009, dar despre acest caz s-a aflat abia acum, relateaza sursa citata, preluata de agentiile internationale de presa. Inainte de retinere, acesta a fost filat pe parcursul mai multor luni de ofiteri ai Directiei de contrainformatii poloneze care ulterior au fost propusi spre decorare pentru desfasurarea cu succes a operatiunii. Conform unor surse din cadrul Agencja Bezpieczenstwa Wewnetrznego (ABW), serviciul intern de informatii al Poloniei, agentul GRU s-a aflat in contact cu un numar important de politicieni polonezi, apartinand intregului spectru politic de la Varsovia, precum si cu diplomati din diferite state, acreditati in Polonia. Oficialii ABW au refuzat sa confirme identitatea contactelor politice ale agentului GRU, provocand intense speculatii din partea opozitiei parlamentare, care a solicitat instituirea unei comisii de ancheta parlamentare, care sa investigheze cazul, cerere refuzata de Guvernul polonez. La randul sau, conducerea Słujba Kontrwywiadu Wojskowego (SKW-serviciul militar de contrainformatii al Poloniei) a refuzat sa comenteze dezvaluirile din presa.

Precedent periculos

Polonia nu este la primul scandal major de spionaj in care este implicat GRU, in 2007, Seimul (Parlamentul -n.r.) polonez a decis desfiintarea Serviciilor de Informatii Militare – WSI (Wojskowe Słuzby Informacyjne) si inlocuirea lor cu doua noi servicii, de Informatii si Contrainformatii Militare, in urma unui raport care detalia relatiile secrete dintre WSI si GRU. Pe 16 februarie 2007, dupa lichidarea WSI, o Comisie de Verificare a intocmit un raport si a sesizat parchetul. Presedintele Lech Kaczynski a decis publicarea raportului, revelatiile acestuia provocand un scandal politic si diplomatic considerabil la Varsovia si in alte capitale, provocand demisia a zeci de diplomati, oficiali militari si ai serviciilor de informatii poloneze. Conform raportul comisiei, care a fost condusa de ministrul adjunct al Apararii din acea perioada, Antoni Macierewicz, WSI au luat nastere, in 1991, din serviciile speciale ale armatei, spionajul militar, precum si servicile de contrainformatii ale armatei. Pe atunci, acestea numarau aproape 10.000 de agenti. Aproape 2.500 de colaboratori erau plasati in institutii centrale administrative si economice ale tarii, de la licee si universitati, spitale, institutii de cercetare, pana la cluburi sportive, redactii de ziare, hoteluri si servicii de taxi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *