Ambasadorul R.Moldova la Bucuresti: Speranta sta in tinerii care au facut studiile la Bucuresti

, , , ,
 

iurie renita 5233

Reprezentantul diplomatic principal al Republicii Moldova la Bucuresti a declarat miercuri in cadrul unui interviul acodat agentiei de presa NewsIn si preluat de presa centrala de la Bucuresti ca speranta de mai bine peste Prut o reprezinta noua generatie, care nu este „infectata” de virusul comunismului si care si-a facut studiile in Romania sau in alte tari din Europa. „Fondul de aur al R. Moldova este tanara generatie, care are cu totul alta abordare, vede altfel lucrurile si e bine”, a spus ambasadorul R. Moldova, care asigura ca procesul de europenizare a tarii este evident si considerabil. Cat despre procesul de integrare europeana acesta afirma ca va fi unul de durata insa Chisinaul trebuie sa se pregateasca pentru aderarea la UE. „E bine sa depunem eforturi mult mai consistente pe reformarea si europenizarea R. Moldova acasa, prin reformarea sistemului judecatoresc, tot ceea ce tine de justitie, e un proces dureros, dar absolut necesar. Un eventual esec ar compromite procesul de modernizare a R. Moldova. Sistemul judecatoresc, in mare parte, si pana in prezent este marcat de cel sovietic si Procuratura, si judecatoriile urmeaza a fi intr-un ritm mult mai accelerat si mai exigent reformate”, a aratat ambasadorul R. Moldova la Bucuresti.

Reforme accelarate

Aceste este de parere, in plan intern, ca reformele ar trebui accelerate, ceea ce ar reduce decalajul fata de performanta externa a Republicii Moldova. „Mai multa perseverenta se impune pentru realizarea reformelor interne si ma refer aici, in primul rand, la modernizarea Republicii Moldova si europenizarea ei, adica implementarea standardelor europene, aducerea lor acasa in R. Moldova”, a aratat ambasadorul Republicii Moldova, intrebat ce pericole mai pandesc R. Moldova la 20 de ani de la declararea independentei. Constientizarea unui pericol, spune ambasadorul, este bine sa existe, pentru ca altfel exista riscul revenirii la practicile din trecut. De asemenea, ambasadorul considera ca Republica Moldova trebuie sa mentina mesajul de credibilitate, care a crescut in ultimii ani.

Fara trupe rusesti

Ambasadorul a mai spus ca trupele rusesti trebuie sa se retraga de pe teritoriu Republicii Moldova, fapt ca va duce implicit si la rezolvarea dosarului transnistrean. Acesta a mai spus ca Republica Moldova ar fi dorit rezultate mai concrete de la discutiile cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Nicolas Sarkozy cu liderul rus Dmitri Medvedev pe tema solutionarii chestiunii transnistrene. „Aceste discutii complementare sunt bune in contextul in care se vor finaliza prin adoptarea unor decizii exclusiv cn formatul 5+2. Atata timp cat sunt atasate principiilor si mecanismului respectiv, cred ca e bine. Nu vom accepta alta abordare – bilaterala sau trilaterala – in afara mecanismului in chestiune”, a subliniat ambasadorul Iurie Renita. El a mai afirmat ca Republica Moldova ar aprecia si o abordare mult mai activa a Rusiei si Ucrainei, considerati cei mai importanti actori in procesul de reglementare a dosarului transnistrean, precum si intarirea rolul UE si SUA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.