AIE face liste cu presedinti iar Dodon puncteaza la capitolul imagine

, , , ,
 

Ghimpu-Lupu-Filat1 r43Formatiunile care compun Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) au avansat mai multe propuneri pentru candidatul la presedintia Republicii Moldova. In ultimele zile, disensiunile din cadrul AIE au fost vizibile, in timp ce Dodon incearca sa-si faca imagine pentru o campanie ulterioara, afisand o dorinta de tranparenta in alegerea presedintelui. “Pentru prima data am facut un schimb de opinii si asupra posibililor candidati. Am transmis colegilor din AIE o lista de 6 potentiali candidati in viziunea noastra. Posibil, in zilele urmatoare, sa mergem cu analiza plusurilor si minusurilor fiecaruia pentru ca sa ramanem cu cat mai putini. Speram ca acest proces va fi unul linistit. Nu suntem gata sa facem publice numele persoanelor. Doua dintre ele chiar au rugat sa nu se faca public numele lor pana nu trecem la o etapa mai avansata”, a declarat luni presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, in cadrul unei emisiuni televizate. Presedintele fractiunii PLDM din Parlament, Valeriu Strelet a mentionat ca PLDM va propune marti colegilor din AIE o lista cu 7 nume. PLDM si PD doresc ca joi sa fie stabilita data alegerilor prezidentiale. 15 martie 2012 este una dintre datele avansate pana acum. Liberalii insista sa vada mai intai candidaturile si abia apoi sa se stabileasca o data. Partidul Liberal considera ca intai trebuie ca AIE sa decida cine este candidatul care va intruni 61 de voturi pentru a fi ales presedinte, pentru a evita riscul alegerilor anticipate si revenirea comunistilor la guvernare. Liderii AIE au anuntat la 10 februarie ca renunta, deocamdata, la referendumul pentru modificarea Constitutiei si revin la alegerea presedintelui in Parlament. Presedintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a declarat ca aceasta decizie este o cale de a rezolva problemele existente. Totusi, Vlad Filat a spus ca este nevoie de modificarea Constitutiei in perspectiva. Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a dat de inteles ca partidul sau nu a fost de acord cu aceasta solutie, dar s-a conformat deciziei colegilor din AIE. Mihai Ghimpu a accentuat ca oricum mecanismul de alegere a presedintelui trebuie modificat. Conform Constitutiei in vigoare, pentru a fi ales presedintele este nevoie de voturile a 61 din cei 101 deputati ai Parlamentului moldovean. De trei ani, niciuna dintre fortele politice nu reuseste sa aiba aceasta majoritate. Actuala coalitie de guvernare numara in prezent 58 de deputati, un deputat democrat-liberal demisionand si activand ca independent. La randul sau, opozitia comunista are 39 de deputati, dupa ce trei parlamentari – asa-numitul grup Dodon – au demisionat si au format un grup parlamentar separat, cel al socialistilor.

Dodon acuza

Pe de alta partea, seful Partidului Socialistilor, Igor Dodon, acuza Alianta pentru Integrare Europeana de iresponsabilitate fata de intreaga tara si ca este departe de interesele cetatenilor. in cadrul unei conferinte de presa, Dodon a declarat ca Grupul parlamentar al Socialistilor va participa la dicutii cu AIE in privinta alegerii sefului statului numai dupa ce va fi numita o candidatura comuna pentru aceasta functie. Totodata, Dodon spune ca refuza sa mai poarte negocieri secrete si va insista ca toate intalnirile cu AIE sa se desfasoare in prezenta presei, relateaza Publika. Solutia agreata de PLDM, PD si grupul socialistilor (format din cei trei deputati care au plecat de la comunisti) este ca intai trebuie decisa data alegerii presedintelui, pentru ca acest demers va impulsiona partidele politice sa poarte negocieri mai activ si sa identifice candidatul potrivit pentru ca acesta sa fie votat.

Problema externa

intr-un interviu pentru Europa Libera, liderul liberal Mihai Ghimpu a spus ca problema alegerii conducerii presedintelui Republicii Moldova “depaseste teritoriul tarii”, fiind vorba de “jocuri subtile, cu bataie lunga”. El a explicat ca viitorul presedinte trebuie sa aplaneze conflictele dintre Guvern si Parlament, nu sa creeze unele noi. “Nu, de astfel de persoane eu sunt satul pana in gat. Trebuie sa vina un om fara ambitii, un om care merge pe pamant.(…) si sigur, frica partidelor, o banuiesc, este ca daca punem pe cineva asa, daca el nu in timpul mandatului, dar dupa formeaza un partid sau adera la un partid. si parca s-ar dori ca odata cu expirarea mandatului, omul acesta sa dea ortul popii”, a mentionat Ghimpu. in acelasi timp, liderul PL admite ca potentialii candidati ar putea refuza funtia de presedinte din cauza conflictelor din Alianta pentru Integrare Europeana. “Aveti dreptate, noi am profanat aceasta functie. Acolo trebuie sa se duca unul care nici sa nu-l vezi, nici sa nu-l auzi. si atunci el poate sa spuna, dar de ce sa ma duc eu, ca sa le fac pe plac aistia, care nu se inteleg. si asta este unul din motivele din care noi spunem: identificarea si apoi data. Ne putem trezi ca sa nu vrea nimeni sa fie presedinte. Pentru ca un om destept intelege ca se baga intr-o masina de tocat carne. si eu unuia i-am spus: ce te bagi omule in masina de tocat carne? si el a spus ca Ghimpu a vorbit cu mine dur”, a evidentiat liberalul.

Referedum in aprilie

Ideea unui referendum a fost anuntata de catre liderii AIE la 15 ianuarie. Plebiscitul urma sa aiba loc cel tarziu in aprilie. Ultima tentativa de a alege seful statului a fost organizata la 16 decembrie, dar a esuat, intrucat singurul candidat inscris in cursa, Marian Lupu, nu a obtinut numarul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, pe motiv ca nu s-ar fi pastrat caracterul secret al votului. In cazul a doua esecuri consecutive ale Parlamentului de a alege presedintele, trebuie sa fie convocate alegeri anticipate. Moldova a avut deja doua astfel de scrutine in ultimii doi ani si jumatate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *