Agresiunea siriana: Turcia convoaca Consiliul Atlanticului de Nord

, , ,
 

Consiliul Atlanticului de Nord – reprezentanţii permanenţi ai statelor membre – se va reuni marţi, la cererea Turciei, după doborârea vineri unui avion de vânătoare al armatei turce de către Siria.
“Turcia a cerut consultări în conformitate cu articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Potrivit articolului 4, orice aliat poate solicita consultări oridecâteori, în opinia sa, îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. “Consiliul Atlanticului de Nord se va întruni marţi la cererea Turciei. Ne aşteptăm ca Turcia să facă o prezentare a recentului incident”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Avionul de vânătoare turc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat duminică ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul F-4 Phantom efectua, fără arme, o misiune de antrenament şi de testare a unui sistem radar în Mediterana. “Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la o distanţă de 13 mile marine de Siria”, a precizat ministrul la postul public de televiziune.
De asemenea, Turcia a trimis duminică o notă diplomatică Siriei, au anunţat surse diplomatice citate de agenţiile de presă locale şi internaţionale.”Vom lua fără nicio ezitare măsurile necesare ca urmare a doborâriii avionului turc de către Siria”, a spus şeful diplomaţiei de la Ankara, fără să ofere mai multe detalii.
Turcia cunoaşte coordonatele geografice ale epavei avionului său de vânătoare doborât vineri de Siria, dar nu l-a găsit încă, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara, Selçuk Unal. “Ştim în ce zonă a apelor siriene s-a prăbuşit avionul nostru, dar nu am putut încă să îl găsim”, a declarat oficialul turc. Anterior, postul de televiziune CNN-Türk a relatat, fără a cita surse, că epava a fost localizată şi se află la o adâncime de 1.300 de metri. Conform purtătorului de cuvânt, epava avionului se află, într-adevăr, la această adâncime şi nu se ştie dacă cei doi piloţi ai aparatului F-4 s-au putut catapulta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *