Acordul de Asociere dintre Ucraina și UE prevede dreptul Ucrainei de a adera la alte uniuni vamale

, , , ,
 
Autoritatile de la Kiev vor sa triseze in relatia cu Uniunea Europeana

Autoritatile de la Kiev vor sa triseze in relatia cu Uniunea Europeana

Proiectul Acordului de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană prevede dreptul Kiev-ului de a semna tratate de aderare la alte uniuni vamale, a declarat reprezentantului Ucrainei pe lângă comisia economică al Uniunii Euroasiatice, Victor Suslov, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Dacă analizăm acordul din punctul de vedere al dezvoltării relațiilor cu UE, crearea unei zone de comerț liber, atunci în art. 39 este prevăzut în mod expres dreptul Ucrainei de a adera la alte uniuni vamale. Inclusiv la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarus și Kazahstanului. De asemenea are dreptul să semneze acorduri de creare a zonelor economice libere”, a declarat Suslov.
Totodată, oficialul a mai recunoscut că Ucraina poate semna asemenea acorduri numai în cazul în care nu vor contraveni normelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Dar, conform declarației sale, asemenea contradicții pot să apară doar în sfera reglementărilor tehnice și de standartizare. „Pornind de la acest articol, noi am putea continua procesul de integrare ăn Uniunea Vamală. Dar aceasta fiind o decizie politică, eu nu pot spune acum dacă Ucraina va deveni membru al Uniunii Vamale cu drepturi depline”, a adăugat Suslov.
Răzpunzând la întrebarea jurnaliștilor dacă el exclude posibiliutatea aderării Ucrainei la Uniunea Vamală, Suslov a răspuns: „În calitate de expert și economist eu nu exclud acest fapt, deoarece proiectul acordului de asociere permite acest fapt. Dar ce va fi mai departe – este o întrebare pentru politicieni”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *