9 noiembrie, Ziua Limbii Ucrainene în România. Dobrovie: Kievul ar trebui să respecte dreptul etnicilor români din Ucraina de a învăța în limba maternă.

, , ,
 
Parlamentarii de la București adoptă noi măsuri legislative în favoarea minorității ucrainene din România

Parlamentarii de la București adoptă noi măsuri legislative în favoarea minorității ucrainene din România

Deputaţii români au votat un proiect de lege care vizează instituirea Zilei limbii ucrainene pe 9 noiembrie în România, relatează mass-media de la București, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Proiectul de lege pentru instituirea pe 9 noiembrie a Zilei limbii ucrainene a fost adoptat cu 269 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi o abţinere. Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei limbii în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii ucrainene se pot organiza manifestări culturale dedicate acestor sărbători, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesante putând sprijini logistic şi financiar organizarea manifestărilor.

Drepturi egale

Deputatul român Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a subliniat de la tribuna Parlamentului de la București că România asigură în mod exemplar respectarea drepturilor tuturor minorităților, iar Kievul ar trebui să facă la fel – să respecte dreptul etnicilor români din Ucraina de a învăța în limba maternă și să mențină școlile cu predare în limba română, care-i ajută să-și păstreze identitatea.

De asemenea, Dobrovie l-a felicitat pe reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României, Miroslav Petrețchi, pentru modul onest în care a prezentat lucrurile în dialogul cu autoritățile ucrainene, cu ocazia deplasării în cadrul comisiei speciale la Kiev. El a arătat clar că Ministerul Educației ucrainean operează cu date eronate, că România are un liceu cu predare integrală în limba ucraineană la Sighetul Marmației și că Bucureștiul respectă toate drepturile minorității. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *