Politia turca disperseaza manifestantii din Piata Taksim. Analistii vorbesc de disputa Erdogan-Gulen

de | dec. 28, 2013 | Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fortele de ordine de la Istanbul au dispersat vineri sute de persoane care incercau sa se adune in Piata Taksim pentru a cere demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, al carui guvern este afectat de un scandal politico-financiar. Prezente in numar mare, fortele de ordine au intervenit cu tunuri de apa si gloante de cauciuc pentru […]

erdogan-gulen-1

Fortele de ordine de la Istanbul au dispersat vineri sute de persoane care incercau sa se adune in Piata Taksim pentru a cere demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, al carui guvern este afectat de un scandal politico-financiar. Prezente in numar mare, fortele de ordine au intervenit cu tunuri de apa si gloante de cauciuc pentru a dispersa manifestantii de pe strazi care se indreptau catre Piata Taksim, centrul revoltei antiguvernamentale care a zguduit executivul islamo-conservator al lui Recep Tayyip Erdogan in luna iunie. Intre 500 si 600 de manifestanti au protestat de asemenea la Ankara pentru a cere demisia guvernului, insa pentru moment nu s-au semnalat incidente. in acelasi timp, seful guvernului islamo-conservator s-a adresat, pe aeroportul din Istanbul, catorva mii de sustinatori. Criza politica din Turcia ar putea fi cauzata de luptele pentru putere dintre guvernul conservator condus de Recep Erdogan si influenta miscare inspirata din islamul modern Hizmet, fondata de Fethullah Gulen, un cleric musulman turc in varsta de 73 de ani care locuieste in Statele Unite. Premierul Recep Tayyip Erdogan, in varsta de 59 de ani, liderul Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, islamisto-conservator), refuza sa demisioneze in contextul unui amplu scandal de coruptie in urma caruia trei membri ai Cabinetului sau au demisionat. Pe fondul zvonurilor privind un complot pentru organizarea unei lovituri de stat, armata turca – organismul care are rolul protejarii Constitutiei laice a tarii – a anuntat ca nu va interveni in disputele politice. Politia a intervenit in forta, vineri, in Piata Taksim din Istanbul, pentru dispersarea a sute de manifestanti care cereau demisia lui Erdogan. Proteste similare au avut loc si in Ankara, precum si la Izmir, al treilea oras ca marime din Turcia. Manifestantii au scandat „Prindeti hotul!”, cerand demisia lui Erdogan. Trei ministri au fost nevoiti sa demisioneze pe fondul unor acuzatii de coruptie, iar Erdogan a efectuat o vasta remaniere guvernamentala. Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule, a indemnat Turcia, aspiranta la integrarea europeana, sa trateze in mod „transparent si impartial” anchetele anticoruptie, dupa ce procurorul-general, Maummer Akkas, a declarat ca exista presiuni pentru blocarea unei noi etape a investigatiei de coruptie. Procurorii ancheteaza presupuse transferuri ilegale de fonduri in Iran si acte de coruptie pentru accelerarea unor proiecte de constructie.

Test de democratie

Reactiile externe la noua criza din Turcia nu au intarziat sa apara. Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a indemnat Ankara sa faca lumina in ceea ce priveste suspiciunile de coruptie ce planeaza in prezent asupra guvernului turc. Dupa cum declara Steinmeier intr-un interviu acordat Bild, actuala situatie este un ‘test’ pentru democratia turca. ‘Avem incredere in capacitatea statului turc de a face lumina in ceea ce priveste suspiciunile de coruptie care planeaza in prezent, fara a distinge persoane’, a declarat pentru editia duminicala a cotidianului Bild seful diplomatiei germane, care si-a preluat recent functia. Capacitatea Ankarei de a elucida problema ‘va avea valoare de test pentru orice politica ce se revendica dintr-un stat de drept’, a continuat Steinmeier. ‘Noi, germanii, urmarim cu mare atentie evolutia evenimentelor de la Ankara si Istanbul’, a mai spus ministrul, calificand Turcia drept ‘partener foarte important’ pentru Berlin. „In Orientul Mijlociu (OM), o regiune marcata de crize si conflicte, avem nevoie de o Turcie foarte puternica, in calitate de pol de stabilitate spre interior si spre exterior’, a mai spus Frank-Walter Steinmeier.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *