Consulatul României la Odesa, luat cu asalt de reprezentanţii „moldovenilor” din Ucraina

, , , , ,
 
Actiunile de protest anti-romanesti, frecvente la Odessa

Actiunile de protest anti-romanesti, frecvente la Odessa (foto:infoprut,ro)

Mai mulţi reprezentanţii ai Asociației national-culturale a moldovenilor din regiunea Odesa au pichetat marţi Consulatul General al României la Odesa şi Administraţia Regională de Stat, informează portalul de ştiri local „Vzgliad iz Odesî”. Grupul a protestat împotriva „amestecului României în treburile comunităţii moldovenilor din Ucraina, precum şi împotriva românizării celor care se declară moldoveni, nu români”. Printre solicitarile protestatarilor s-a mai numarat si expulzarea consulului român Emil Rapcea și încetarea activității Consulatului General al României a Odesa.
La acțiune au participat aproximativ 60 de persoane, deși organizatorii au anunțat că vor veni sute. Ei au cerut declarat că se opun și acordării cetăţeniei române locuitorilor din satele moldoveneşti ale regiunii Odesa, pentru că pe această cale România ar atenta  la integritatea teritorială a Ucrainei.

Batalia pasapoartelor

Președintele Asociaţiei naţional-culturale a moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, a declarat că diplomaţii şi oficialii români, sub pretextul organizării unor evenimente culturale şi mese rotunde, desfăşoară o campanie activă de românizare a moldovenilor din regiunea Odesa, oferindu-le paşapoarte româneşti. În opinia lui Fetescu, aceasta reprezintă o infracţiune. „România şi-a instalat deja oficialii în consulatele din Moldova. În consecință acolo nu mai este studiată istoria Moldovei, ci a României. Aceste practice sunt încercate şi în Ucraina”, a declarat Fetescu.
„La începutul acestui an, consulul român la Odesa a încercat să îndemne satele moldoveneşti din regiune să organizeze evenimente dedicate zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu. Acesta este un lucru util, însă diplomaţii români politizează situaţia şi încearcă să îi românizeze pe moldoveni, pentru a arăta că ei sunt stăpâni în această regiune”, a mai adăugat Fetescu.
La randul sau, portalul de știri, „Rupor”, a scris că protestul a perturbat programul de lucru al consulatului, iar mai mulți cetățeni ucarineni care așteptau vize, au rămas nemulțumiți. „Nu pot organiza mitingurile lor astfel încât să nu îi încurce pe alții? Depunerea dosarului pentru vize se face în intervalul orelor 10.00-12.00. Din cauza acestui protest, 80 de persoane riscă să nu reușească să obțină vize pentru a susține un concert în România”, a declarat revoltată Natalia Ivanova, coregrafa unui ansamblu din orașul Iliciovsk, conform careia, din cauza protestului, angajații consulatului au intrerupt programul cu publicul.

Protest multinational

Conform mass-media locala, protestatarii tineau pancarte pe care scria „Găgăuzii susțin cerințele moldovenilor!”, „Bulgarii îi susțin pe moldoveni!”, „Romii îi susțin pe moldoveni!” și „Evreii îi susțin pe moldoveni!”. Participantii la miting nu au facut cunoscute motivele pentru care alte minoritati nationale din regiune ar fi de acord cu „îngrijorările” moldovenilor. Surse locale au tinut sa precizeze ca, etnicii bulgarii, care sunt mai numeroși decât românii/moldovenii în Bugeac, se bucură de atenția statului bulgar care le oferă cetățenie în termene scurte.
Potrivit recensământului din 2001, în regiunea Odesa locuiesc peste 120 de mii de etnici români/moldoveni care susțin că vorbesc limba „moldovenească”. Din cauza procesului de deznaționalizare care a continuă din perioada sovietică până în prezent, numărul acestora scade. Una din cauze este ucrainizarea școlilor cu predare în limba română și trecerea treptată la limba ucraineană în procesul de ținere a serviciului divin în bisericile din satele românești/moldovenesti. Dacă la începutul anilor 90, când Ucraina a devenit stat independent, în regiunea Odesa funcționau 18 școli cu predare în limba română, în prezent numărul acestora s-a redus până la 6.

17 raspunsuri
 1. Clauss
  Clauss says:

  Ce sa faci cu rusofonii infiltrati in asociatie ! Rusii sug la tita Moscovei sunt ranchinosi si porci ! Dar pina in 1830 a fost teritoriu romanesc !

  Răspunde
 2. florin hura
  florin hura says:

  Ce prostii!!! Cum sa sa incerci sa faci romani niste…romani!!! E uluitor cum rusii se folosesc de niste lepadaturi niste scursori! Ucraina am impresia ca duce cea mai aspra lupta impotriva Romaniei!

  Răspunde
 3. Burebista Segetuza
  Burebista Segetuza says:

  Pentru mine e clar ca basarabi sunt romani in mare parte dar intrebarea mea este care va fi aportul lor la patria muma ca pana acum nu am vazut decat ca vor unirea cu noi si multi au plecat deja din tzara dupa ce au primit cetatenia .Asa ca si cu si fara e tot una poate chiar mai naspadoar traficul de tigari a mai crescut!Cat despre Ucrainieni ei nu au existat ca stat in perioada primului razboi asa ca ar fi bine sa isi vada de ale lor asa zisele!

  Răspunde
 4. Mihail Melnic
  Mihail Melnic says:

  Ucraina de astazi are doua fete.
  In Ucraina de Est, ucrainenii sunt batjocoriti de rusi !!
  Iar in Ucraina de Vest, romanii sunt batjocoriti de ucraineni !!
  Kievul oficial si autoritatile locale trebue deprinse cu faptul cunoscut.
  ROMANII,unde n-ar locui ei,Tranascarpatia,Cernauti sau Odesa,sunt POPULATIE BASTINASA(indigena) si au in toate si in tot aceleasi drepturi ca ucrainenii!!

  Răspunde
 5. OMARGALEIVA
  OMARGALEIVA says:

  bai singuri sunteti prosti si sa nu aveti nas sa facet pe rusi si ucraineni prosti,si nustiu cine face rau peste tot?DECAT ROMANII,rusi sunt oameni capabili si stiu sa caute de munca nu de furat ca romani

  Răspunde
 6. Oleg
  Oleg says:

  RUŞINE BĂEŢI ŞI FETE: ÎNVAŢAŢI ISTORIA PE ZECE ŞI PROSTIILE O SĂ DISPARĂ DE LA SINE…
  CE NU ŞTIŞI CINE A FOST PRIMUL DOMNITOR AL ROMÂNIEI, SAU CĂ ROMÂNIA A VOST FONDATĂ
  ÎN URMA NEGOCIERILOR DINTRE MOLDOVA ŞI MUNTENIA CARE ÎN URMA ACTULUI UNIRII DIN 1859,
  A APĂRUT ROMÂNIA CA STAT, CUM SĂ NU CUNOAŞTEŢI AŞA LUCRURI ELIMENTARE…E DE O MARE TRISTEŞE SĂ
  AJUNDĂ TINERII NOŞTRI LA AŞA UN GRAD DE MANCURTIZARE…NU INPORTĂ UNDE LOCUIM FIECARE ,PRINCIPALUL SĂ
  CONŞTIENTIZĂM CĂ SUNTEM UN POPOR, SUNTEM ROMÂNI…

  Răspunde
 7. Arion
  Arion says:

  Fetescu este agent SBU, platit de Ucraina sa faca porcariile pe care le face, dar voi, mai copii, in loc sa puneti mâna pe carte, sa vedeti ce-a fost si cum a fost cu Basarabia si de unde s-au luat si cum au ajuns hoholii la Dunare și în Bugeac, va luati dupa capul securistului de Fetescu care face bani pe contul vostru și își cauta de viata copiilor lui si sprijiniti peretii consulatului… . Ucrainenii din Moldova aproape fiecare are pasaport ucrainean și Moldova nu i-a ridicat pe moldoveni la proteste impotriva consulatului Ucrainei. Inrebati-l pe Poroșenko cate cetatenii are. Din deputatii Radei rar deputat care are o singura cetatenie. Și Fetescu scormoneste acolo unde nu miroase. Sa scormoneasca sub nasul lui, unde pute

  Răspunde
 8. Anton
  Anton says:

  E clar. E lucrătura serviciilor speciale ucrainene, ca reacție la unele, timide, referințe din presa română la teritoriile românești aflate în Ucraina în urma acordului Ribbentrop-Molotov.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *