Vulcanul diplomației ruso-americane, pe cale să erupă între Moscova și Washington

, , ,
 

 

Președintele SUA, Donald Trump, sursa tensiunilor ruso-americane

Relațiile diplomatice dintre SUA și Rusia se înrăutățesc din ce în ce în ce mai mult. Ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, va fi rechemat la Moscova, după ce autoritățile americane susțin că există dovezi ale implicării acestuia în campania electorală americană pentru alegerile prezidențiale de partea lui Donald Trump, scrie buzzfeed.com, citând surse diplomatice de la Washington.  În vârstă de 66 de ani, Kisliak se află la post în SUA de circa 10 ani de zile, iar FBI anchetează în prezent contactele sale avut în 2016 cu echipa de campanie a lui Donald Trump. „I-ar prinde bine niște timp petrecut departe”, au spus sursele citate. Deși această plecare este de ceva vreme vehiculată, partea rusă nu a confirmat data plecării acestuia.

Totuși, Consiliul de Afaceri ruso-american va ține o petrecere de rămas bun în cinstea acestuia pe data de 11 iulie la hotelul St. Regis din Washington. Kisliak s-ar fi întâlnit în repetate rânduri cu ginerele lui Trump, Jared Kushner, cu procurorul general Jeff Sessions și cu fostul consilier pe securitate Michael Flynn, toți trei având probleme în a raporta conținutul discuțiilor cu oficialul rus, fapt ce este în prezent investigat în SUA de către autorități.

Kisliak a mai fost implicat într-o serie de contacte cu oficiali american, precum cele din 2010 cu liderul minorității din Camera Reprezentanților (camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite – n.r.), Nancy Pelosi, aceasta negând vrei întâlnire cu Kisliak, pentru ca mai apoi presa să dea publicității poze cu cei doi. Pe parcursul anilor, Kisliak a fost etichetat cu apelative de la „maestru-spion” la „febra tifoidă” sau cel mai „radioactiv om de la Washington”

CIA l-ar fi avertizat pe Obama

De asemenea, presa americană publică noi materiale din interiorul acestui scandal al amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale. Washington Post a relatat că președinte Barack Obama ar fi fost informat de către CIA privind intențiile Rusiei de amestec în aceste alegeri încă din august 2016 și că Vladimir Putin a ordonat acte de piraterie informatică în cazul Partidului Democrat, în scopul de a-i face rău candidatei Hillary Clinton și de a-l ajuta pe contracandidatul ei republican, Donald Trump.

Bănuielile planau deja asupra Rusiei în iulie 2016, când mesaje furate de la Partidul Democrat au fost difuzate de către WikiLeaks în ajunul Convenției Democrate.

Dar “Washington Post” relatează acum cu detalii despre alerta lansată de către serviciile americane de informații către Casa Albă cu mai multe luni înainte ca Washingtonul să acuze public, pe 7 octombrie 2016, cele mai înalte eșaloane ale puterii ruse că au pus la cale acte de piraterie informatică.

Abia în ianuarie 2017 SUA l-au acuzat în special pe președintele rus că a încercat să destabilizeze sistemul electoral american, să submineze șansele lui Hillary Clinton și să contribuie la cele ale republicanului Donald Trump. Potrivit cotidianului, încă din august 2016, Barack Obama a pus Casa Albă pe picior de război în cel mai mare secret şi le-a ordonat serviciilor de informații și de securitate să obțină cât mai multe date și să întocmească o listă cu posibile represalii, mergând de la sancțiuni economice și până la atacuri cibernetice.

Reglări între servicii

The Washington Post” povestește că, înainte de avertismentul formulat direct de Obama către Putin, pe marginea unui summit din China, în septembrie 2016, șeful CIA, John Brennan, l-a sunat pe 4 august pe omologul său din serviciile secrete ruse FSB, Alexandr Bortnikov, pentru a-l avertiza. Pe 31 octombrie i-a fost trimis un mesaj Moscovei pe un canal securizat pentru a avertiza că este inacceptabilă orice interferență în scrutinul american din 8 noiembrie. Dar Barack Obama, aşa cum s-a relatat mai înainte, era reticent la ideea de a riposta înainte de alegeri, de teamă ca nu cumva Rusia să lanseze atacuri în ziua scrutinului și ca orice acțiune să fie interpretată politic de către republicani.

Finalmente, Obama a autorizat pe 29 decembrie adoptarea de sancțiuni împotriva Moscovei, respectiv expulzarea a 35 de spioni sub acoperire diplomatică, închiderea a două reședințe diplomatice ruse în SUA și sancțiuni economice împotriva serviciilor secrete ruse, potrivit Rador. Tot în secret, fostul preşedinte democrat ar fi autorizat o operațiune ultrasensibilă comună cu CIA, NSA și comandamentul cibernetic american, care ar fi constat în implantarea în infrastructurile rusești a unor coduri malware latente care pot fi apoi declanșate în caz de escaladare.

Trump, cu o ureche pe Rusia

Potrivit „Washington Post”, nimic nu arată că acest ordin al lui Obama ar fi fost anulat de către succesorul său, Donald Trump. Totuşi, noul preşedinte al Statelor Unite a pus sub semnul întrebării vineri gestionarea acestui fișier de către predecesorul său, prin canalul său favorit de comunicare Twitter: Administrația Obama a știut înainte de 8 noiembrie de interferența Rusiei în scrutin. Dar ea nu a nimic. De ce?“.

Într-un interviu la postul de televiziune Fox News, care urma să fie difuzat integral duminică, Donald Trump chiar și-a exprimat incomprehensiunea cu privire la acoperirea mediatică redusă a acestor dezvăluiri despre Barack Obama: “Dacă el deţinea această informație, atunci de ce nu a făcut nimic? El ar fi trebuit să facă ceva. Este mai degrabă trist”, a declarat el la Fox News, potrivit unui extras difuzat vineri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *