Victor Osipov: “Dosarul transnitrean ar putea fi rezolvat in cateva luni”

, , , ,
 

poza forumul international al jurnalistilor romaniVicepremierul de peste Prut Victor Osipov a declarat, vineri, la Bucuresti, ca dosarul transnistrean ar putea fi rezolvat in cateva luni de zile iar semnalul pentru acest lucru a fost dat chiar de presedintele rus, Dmitri Medvedev care a spus recent ca, dupa alegerile parlamentare programate sa aiba loc in Republica Moldova pe 28 noiembrie, se va reveni la masa tratativelor. “Problema se poate rezolva in cateva luni iar presedintele rus (Dmitri Medvedev – n.r.) a dat un semnal de disponibilitate pentru revenirea la masa tratativelor dupa alegeri”, a declarat Osipov la conferinta “Republica Moldova – in contextul integrarii europene”, organizata de Forumul International al Jurnalistilor Romani. Reamintim ca delegatiile Chisinaului si Tiraspolului au participat, miercuri si joi, in orasul Garmisch din Germania, la o reuniune tehnica, descrisa ca o consolidare a increderii intre cele doua parti. De asemenea, Osipov a mai spus ca sondajul de opinie recent realizat de CBS-axa este unul obscur si reflecta interesele comunistilor din aceasta campanie electorala. El a mai adaugat ca acesta ar fi fost comandat de firma Public Media de la Bucuresti iar aceasta nu este decat o firma fantoma. Osipov a mai vorbit despre contradictiile din viata politica de peste Prut si a dat ca exemplu comuna Cotul Morii, de langa Prut, unde 70% dintre localnici se considera romani si totusi 40% voteaza cu comunistii. La randul sau, ministru Justitiei Alexandru Tanase a declarat in cadrul aceleasi conferinte ca investitorii romani ar trebui sa treaca Prutul si sa inceapa investitiile pe acest teritoriu deoarece vor gasi acolo un profit sigur.

Cu fata spre NATO

Desi vicepremierul Victor Osipov a spus ca Republica Moldova, conform constituiei este un stat neutru din punct de vedere militar, totusi este foarte implicata in actiuni comune cu fortele NATO. “Chiar daca Republica Moldova este neutra, ea trebuie sa faca parte si sa fie protejata de noua arhitectura de securitate”, a adaugat Osipov. De asemenea, acesta a lasat sa se inteleaga ca semnarea Tratatului privind regimul de frontiera a ajutat Romania sa intre in conformitate cu regulile aderarii la spatiul Schengen si totodata a disipat orice argument al comunistilor ca actuala Guvernare nu poate semna acest tratat cu Romania. Toti participantii la aceasta conferinta au cazut de acord ca tratatul nu are tehnic un caracter pur tehnic si nu este unul politic.

Prosperitate pentru Chisinau

La randul sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca a afirmat ca in ultimii ani, banul public a fost cheltuit in interesul cetatenilor Capitalei si ca luni urmeaza sa semneze un acord de imprumut intre Primaria Chisinaului si Banca Mondiala. El a mai adaugat ca este pe punctul de a incheia cel mai mare contract de achizitii publice prin care 100 de noi troleibuze vor circula pe strazile Chisinaului. Referitor la Tratatul privind regimul frontierei, Chirtoaca a asemanat frontiera de pe Prut cu un gard intretinut in comun de doi vecini, si nu o reeditare a pactului Ribbentrop-Molotov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.