UE vrea reforme reale in Tunisia si Egipt

, , ,
 

Catherine Ashton vrea sa democratizeze lumea araba

Catherine Ashton vrea sa democratizeze lumea araba

Uniunea Europeana a pledat marti pentru o reforma politica “reala” in Tunisia si Egipt, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton oferind ajutorul comunitatii europene acestor tari pentru a combate coruptia si a se dota cu guverne mai transparente. Catherine Ashton a declarat in fata Consiliului de Securitate al ONU ca Orientul Mijlociu traverseaza “schimbari majore”, despre care nu este inca clar pina unde vor merge. “In Africa de Nord si in Orientul Mijlociu asistam la manifestatii fondate pe dorinta oamenilor de a obtine o participare politica, libertatile fundamentale, dreptatea sociala si dezvoltarea economica”, a afirmat ea. “Pozitia noastra este clara: aspiratiile democratice ale cetatenilor trebuie sa fie satisfacute prin dialog, printr-o reforma politica reala si alegeri libere si cinstite, bine pregatite”, a mai spus Inaltul reprezentant al UE pentru afacerile externe. Ea a precizat ca a discutat deja cu seful diplomatiei tunisiene Ahmed Ounaies si ca se va deplasa in Africa de Nord saptamina viitoare.

Solidaritate europeana

Recent, membrii Parlamentului European si-au exprimat solidaritatea fata de actiunile de protest care “permit poporului tunisian sa isi recastige libertatea si sa puna capat regimului” fostului presedinte Ben Ali, criticand in acelasi timp Uniunea Europeana, care “se dovedeste incapabila sa elaboreze o veritabila politica externa in relatiile cu partenerii sai”. Dupa dezbaterea de joi, 3 februarie, cu Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, referitoare la revolutia iasomiei din Tunisia si situatia din Egipt, plenul Parlamentului European a adoptat o rezolutie prin care “isi exprima solidaritatea cu poporul tunisian”, ale carui proteste impotriva guvernului au “condus tara la o rascruce politica istorica”. Parlamentul condamna represiunile si utilizarea disproportionata a fortei de catre fortele de securitate, sprijinind masurile care pot crea conditiile necesare pentru organizarea alegerilor pentru o noua adunare parlamentara.

Lacune ale politicii externe

Deputatii considera ca actiunea UE in cazul Tunisiei reprezinta un exemplu clar al lacunelor politicii externe a UE. Ei au subliniat necesitatea revizuirii urgente a politicii de vecinatate a UE in spatiul sudic si a politicii de sprijinire a democratiei si a drepturilor omului, instituind un mecanism care sa permita punerea in aplicare a clauzei privind drepturile omului in toate acordurile cu tarile terte. Parlamentul a solicitat aplicarea imediata de catre UE a deciziilor de blocare a bunurilor achizitionate in mod necuvenit de catre familia Ben Ali si de apropiatii acesteia si ca Inaltul Reprezentant sa implice Parlamentul in proiectele de sprijinire a democratizarii in Tunisia si in trimiterea unei misiuni UE de observare a alegerilor in aceasta tara. Deputatii au solicitat de asemenea o utilizare efectiva si mai flexibila a diferitelor instrumente financiare de cooperarea cu Tunisia, cerand Comisiei sa incurajeze societatea civila.
Parlamentul European a trimis o delegatie de 12 deputati in vizita in Tunisia intre 3 si 6 februarie, pentru a face o evaluare a situatiei politice actuale si pentru purta convorbiri cu reprezentanti ai guvernului provizoriu si ai societatii civile. Delegatia ad-hoc va fi condusa de José Ignacio Salafranca (PPE, ES) si Pier Antonio Panzeri (S&D, IT), care prezideaza Delegatia Parlamentului European pentru relatiile cu tarile Magrebului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *