UE, un miliard de Euro pentru vaccinul anti-COVID

,
 
Comisia Europeană sprijină dezvoltarea unui vaccin

Comisia Europeană sprijină dezvoltarea unui vaccin

Comisia Europeană promite un miliard de euro în cadrul eforturilor de descoperire a unui vaccin, de teste şi tratamente pentru noul coronavirus, la începutul unei conferinţe internaţionale a donatorilor, relatează DPA, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Este un efort al „echipei Europa”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, când a anunţat acest angajament, sugerând că suma include şi contribuţii ale statelor membre UE.

Sprijin german

„Amploarea răspunsului nostru trebuie să fie pe măsura crizei”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel. „Acestea sunt zile întunecate, dar sunt şi zile care ne arată umanitatea”, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că Germania va contribui cu 525 de milioane de euro la fondul global care va fi folosit pentru descoperirea unui vaccin sau a unui tratament pentru COVID-19. „Vom contribui cu 525 de milioane de euro direct la această conferinţă a donatorilor şi vom continua să ne respectăm obligaţiile pentru sănătatea globală prin alocarea sumei de 1,3 miliarde de euro”, a spus Merkel.

Bun public global

Orice vaccin împotriva noului tip de coronavirus trebuie să fie considerat un „bun public global”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în timpul unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru susţinerea eforturilor în vederea dezvoltării unui asemenea vaccin, relatează mass-media de la Paris. Vaccinul ar trebui „să fie oferit întregii planete de către organizaţia pe care o vom alege”, a spus Macron, atenţionând că lumea este „într-o cursă contra cronometru” pentru salvarea de vieţi. „Confruntaţi cu COVID-19, ‘fiecare pentru sine’ ar fi cea mai mare greşeală”, a avertizat Emmanuel Macron, care a adăugat că actuala criză poate fi depăşită doar împreună.

Şeful statului francez a promis 500 de milioane de euro pentru a susţine finanţarea eforturilor în vederea găsirii unui vaccin, în plus la suplimentarea finanţării pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Papa Francisc a binecuvântat efortul internațional

Papa Francisc a binecuvântat efortul internațional

Binecuvântare papală

Papa Francisc a lansat duminică un apel la cooperare ştiinţifică internaţională în vederea descoperirii unui vaccin împotriva noului coronavirus şi a spus că un astfel de vaccin, dacă se va dovedi eficient, ar trebui să devină disponibil în lumea întreagă, relatează Radio Vatican, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Papa Francisc, care a rostit discursul său duminical din Biblioteca de la Vatican, în locul tradiţionalei cuvântări din piaţa Sfântul Petru din cauza măsurilor de izolare adoptate în Italia, a mulţumit tuturor angajaţilor din lumea întreagă care furnizează servicii esenţiale către populaţie.

Suveranul pontif a încurajat cooperarea internaţională pentru a combate criza şi noul coronavirus, care a infectat aproape 3,5 milioane de oameni şi a ucis peste 240.000 de persoane la nivel global. „De fapt, este important să unim unităţile ştiinţifice într-un mod transparent şi imparţial pentru a descoperi vaccinuri şi tratamente”, a precizat papa Francisc.

Liderul de la Vatican a mai spus că este de asemenea important „să garantăm accesul universal la tehnologiile esenţiale care permit fiecărei persoane infectate, în oricare parte a lumii, să primească tratamentul medical necesar”.

Duminică, papa Francisc şi-a exprimat sprijinul şi pentru o propunere lansată de un grup interreligios, cunoscut sub numele de Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană, în vederea adoptării unei zile internaţionale pentru rugăciune şi post, pe 14 mai, pe durata căreia credincioşii din lumea întreagă vor putea să îl roage pe Dumnezeu să ajute omenirea să învingă pandemia de COVID-19. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *