UE trage de urechi liderii AIE si le cere sa renunte la interesele personale

, , , ,
 

Dirk Scheubel Moldova gmeg4Reprezentantul UE in Republica Moldova, Dirk Schuebel, a declarat miercuri ca pentru relansarea AIE, politicienii trebuie sa se renunte la interesele personale si sa se gandeasca mai mult la cele ale cetatenilor acestei tari. Negocierile privind resetarea AIE demareaza in aceasta dupa-amiaza. „Rezolvarea crizei politice este in mainele politicienilor moldoveni”, a declarat oficialul european intr-o interventie la postul de radio Europa Libera. El a mai spus ca Bruxelles nu a abandonat Republica Moldova si ca urmareste cu atentie scena politica de la Chisinau. „Pentru noi nu este important ce configuraţie va avea noul Guvern, noi avem nevoie de o majoritate stabila care are un angajament in fata Uniunii Europene. Pentru noi este foarte importanta reinstalarea stabilitatii politice, astfel incat sa putem continua reformele ambiţioase incepute si procesul ambiţios pro-european. Desigur, Uniunea Europeana va fi foarte incantata sa susţina şi pe viitor acest proces de reforme, desigur, daca va continua”, a mai precizat acesta. El a mai adaugat ca un rol important in deblocarea acestei crize il are si seful statului, Nicolae Timofti. „Preşedintelui, potrivit Constitutiei, ii revine un rol foarte important. Si el ar trebui sa aiba un rol decisiv in crearea unei majoritaţi stabile in Parlament cat mai repede posibil”, a mai adaugat Scheubel. Seful Delegatiei Europene in Moldova a precizat ca este un lucru absolut normal, practicat şi in alte state europene, ca posturile de ministru sa fie imparţite in baza unui algoritm, in funcţie de rezultatele alegerilor. Totusi, oficialul de la Bruxelles a spus ca ar trebui sa se ceea ce ar evite politizarea altor funcţii, care nu sunt guvernamentale, institutii care ar trebui sa fie, de fapt, neutre, si care ar trebui sa acţioneze conform Constitutie si de legile Republicii Moldova. Cu alte cuvinte, oficialii Republicii Moldova ar trebui sa depolitizeze palierul justitiei pentru ca reformele sa fie intr-adevar implementate de acei tehnocrati ai sistemului judiciar.

Certuri adancite in Alianta

In tot acest timp, razboiul din AIE se adanceste. Daca pana acum exista numai un conflict bipolar intre PLDM pe o parte si PDM si PL, pe de cealalta parte, acum, ultimele doua partide, au inceput atacuri si intre ele. Dumitru Diacov, presedintele de onoare al PD, a declarat pentru Unimedia.info ca, in prezent, Mihai Ghimpu este cel care contribuie intens pentru ca PCRM sa revina la guvernare.„Mihai Ghimpu, cel mai activ si eficient, contribuie la revenirea comunistilor la putere. Isteria promovata de liberali in ultimul timp seamana o mare confuzie in tabara democrata. Desi ei spun ca sunt impotriva rusilor si comunistilor, prin ceea ce fac, practic repeta contributia lui Rosca, Alexei si tot ce se refera la sfarsitul anilor ’90”, a spus acesta. Mai mult, acesta a declarat ca retorica lui Ghimpu ar impinge situatia politica catre anticipate. „Prin asta ei (cei de la PL-n.r.) ne imping la alegeri anticipate. Comunistilor nici nu le va trebui mare campanie electorala, doar vor culege roadele. Liberalii se straduie sa arata frumusel… impingandu-i pe ceilalti intr-o parte… rolul lor in mentinerea starii de conflict e foarte important”, a conchis sursa. Suparata lui Diacov, vin dupa ce Ghimpu a participat in ultimele zile la mai multe emisiuni televizate in care i-a criticat dur pe liberal-democrati, dar si activitatea reprezentantilor PLDM. La fel, acesta a spus ca nu mai accepta ca Filat sa devina premier, vorbind si despre problemele pe care le-a avut in trecut cu Plahotniuc.

PLDM neaga o colaborare cu PCRM

In tot acest timp, liderul PLDM nu vrea sa negocieze cu comunistii lui Voronin. „Eu asa si nu am inteles ce inseamna varianta 0. Asta inseamna mersul la cetateni, pentru ca sa ne judece si sa revenim cu votul pe care-l meritam si sa incepem de la 0. in caz contrar, aceiasi deputati raman in Parlament. intrebarea mea fireasca este daca varianta 0 inseamna renuntarea la mandatul de deputat?! Noi putem sa ne jucam de-a diferite variante 0, insa trebuie sa reiesim dintr-o realitate. Avem in parlament 4 partide, activitatea Legislativului poate fi reluata doar prin reconstituirea AIE. Nu negocierilor cu comunistii, ei au alta viziune despre dezvoltarea R. Moldova. Trebuie sa reiesim din aceste realitati. in caz contrar, reiese ca ne jucam de-a negocierile si nu facem decat sa pierdem timp”, a declarat Filat in cadrul unei emisiuni televizate la postul Moldova1. Negocierile dintre cele trei partide vor continua pe durata acestei saptamani iar Legislativul nu se va intruni in cadrul unor sedinte plenare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *