UE ridica interdictia de calatorie pentru conducerea separatista de la Tiraspol

, , , ,
 

Consiliul Uniunii Europene a anunţat joi ridicarea interdicţiei de călătorie pentru membrii fostei conduceri politice a regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, în semn de recunoaştere a progreselor înregistrate sub noua conducere de la Tiraspol în negocierea anumitor aspecte privind reglementarea conflictului în formatul “5+2”.
În acelaşi timp, Consiliul dă asigurări că interdicţiile de călătorie pot fi impuse din nou în cazul celor care blochează progresele în problemele rămase privind şcolile cu grafie latină din Transnistria. Consiliul UE mai precizează că măsurile restrictive cele mai importante nu au fost ridicate, dar că ele nu mai vizează anumite persoane. Consiliul UE va continua să monitorizeze şi să efectueze evaluări periodice ale evoluţiilor ce respectă progresul realizat către o reglementare politică, libertatea de mişcare a persoanelor şi situaţia şcolilor cu grafie latină, se mai precizează într-un comunicat dat joi publicităţii.
Decizia, adoptată joi prin procedură scrisă, se aplică începând de vineri, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Măsuri restrictive împotriva conducerii politice a regiunii separatiste Transnistria au fost impuse pentru prima dată în 2003, când unui număr de 17 persoane considerate responsabile pentru lipsa de cooperare pentru promovarea unei reglementări politice a conflictului nu li s-a mai permis intrarea în UE.
În 2004, un al doilea grup de persoane a fost vizat de interdicţiile de călătorie, respectiv cele considerate responsabile pentru campania de intimidare şi de închidere împotriva şcolilor cu grafie latină din regiunea separatistă. Toate sancţiunile au fost suspendate în septembrie 2010, pentru a încuraja progresele înregistrate în reglementarea politică a conflictului din Transnistria, în abordarea problemelor rămase cu şcolile cu grafie latină şi în restabilirea libertăţii de mişcare a persoanelor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *